2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szakbizottsági igen a felsőoktatási törvény módosítására

2007. október 24.
Az Országgyűlés Oktatási és tudományos bizottsága szerdán támogatta a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely többek között egy új fővárosi magánfőiskola létesítését is rögzíti.
A jogszabály-módosítást a bizottság az ellenzék tartózkodása mellett hagyta jóvá. A Hiller István szakminiszter által október közepén beterjesztett javaslat értelmében új intézményként jön létre a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola a fővárosban.

A Wekerle Sándor Főiskola elismerésének folyamata 2003-ban kezdődött, a Felsőoktatási Regisztrációs Központ több forduló után 2006. november 6-i határozatában vette nyilvántartásba és adta meg az intézmény számára a működési engedélyt. Egyben kezdeményezte az oktatási és kulturális miniszternél a magánfőiskola állami elismerését.

Az ATALANTA Európai Üzleti Közhasznú Társaság által alapított főiskola nemzetközi gazdálkodási, továbbá kereskedelem és marketing szakokon indíthat alapképzést, várhatóan jövő szeptembertől. A főiskola kínálatában több felsőfokú szakképzés is szerepel, egyebek mellett adóigazgatási, európai uniós üzleti, költségvetési gazdasági szakügyintézőnek, titkárságvezetőnek, értékpapír-piaci szakértőnek tanulhatnak a diákok.

Tatai-Tóth András az MSZP támogató álláspontját indokolva kifejtette: a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola hosszas előkészítés után teljesítette az állami elismeréshez szükséges feltételeket.

A felsőoktatási törvény mostani módosítása rögzíti, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia - mint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fenntartója - és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, mint a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola fenntartója döntése értelmében az esztergomi székhelyű intézmény 2008. január 1-től integrálódik a katolikus egyetembe.

A törvénymódosítás része a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Berzsenyi Dániel Főiskola integrációja is. A Nyugat-Magyarországi Egyetem szenátusa 2007. június 5-én, míg a Berzsenyi Dániel Főiskola június 11-én kezdeményezte a két intézmény egyesülését. Az Oktatási Hivatal szeptember 5-én adta ki az új Nyugat-Magyarországi Egyetem nyilvántartásba vételéről és működésének engedélyezéséről szóló határozatot.

A mostani jogszabálymódosítás tartalmazza továbbá a Nemzetközi Üzleti Főiskola nevének megváltozását is. Eszerint az intézmény ezentúl "IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola" néven működne a jövőben, ha a parlament is megszavazza a törvénymódosítást.

Az oktatási és tudományos bizottság egyhangúlag támogatta az egyházi intézmények kiegészítő normatívájának emelését rögzítő törvényjavaslatot.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok