2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szerződés az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem finanszírozásáról

2007. március 22.
Az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem 2010-ig szóló nemzetközi finanszírozásáról írt alá megállapodást az oktatási tárca vezetője és a közreműködő Ausztria, valamint a bajor és a baden-württembergi tartomány képviselője csütörtökön a fővárosban.
Balról Klaus von Trotha nyugalmazott miniszter, a baden-württembergi tartományi kormánymegbízott, Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Josef Höchtl nyugalmazott képviselő, Ausztria Tudományos és Kutatási Minisztériumának megbízottja (MTI Fotó: Soós Lajos)
Balról Klaus von Trotha nyugalmazott miniszter, a baden-württembergi tartományi kormánymegbízott, Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Josef Höchtl nyugalmazott képviselő, Ausztria Tudományos és Kutatási Minisztériumának megbízottja (MTI Fotó: Soós Lajos)

A szerződés értelmében Ausztria, Bajorország és Baden-Württemberg tartomány évi 250-250 ezer euróval támogatja az egyetemet, Magyarország pedig mintegy 800 ezer euróval járul hozzá a működéshez. Szintén ad támogatást a Német Szövetségi Köztársaság és Svájc.

A szerződés azért 2010-ig szól, mert ekkor megszűnik az egyetem különleges törvényi státusza, ezt követően az intézmény beépül a magyar felsőoktatás finanszírozásába.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt mondta, hogy az Andrássy egyetem olyan közös vállalkozás, amely a magyar és német felsőoktatás és kultúra eredményeit egy intézményben egyesíti.

Hangsúlyozta: az a cél, hogy azok a hallgatók, akiket felvettek az egyetemre, magas színvonalú, elismert tudással lépjenek ki az intézmény kapuján. Ehhez kiszámítható finanszírozásra és magas színvonalú képzésre van szükség - mondta Hiller István.

Jelezte: a támogatási összeg nem automatikus, hanem teljesítmény-kritérium rendszerhez kapcsolódik.

A magyarországi német nyelvű egyetem létrehozását Orbán Viktor korábbi magyar miniszterelnök kezdeményezte 2000 tavaszán Münchenben. Az intézmény alapításáról szóló egyezményt 2001 februárjában írta alá az akkori magyar kormányfő, az osztrák szövetségi kancellár, valamint Bajorország, továbbá Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke.

Az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem 2002 szeptemberében nyitotta meg kapuit Budapesten.

Az egyetem célkitűzése, hogy magyarországi és kelet-közép-európai, valamint a német nyelvű országokból származó fiatal, jól képzett diplomásoknak német nyelven kiegészítő képzettséget nyújtson az összehasonlító állam- és jogtudományok, a nemzetközi kapcsolatok és Közép-Európa-tanulmányok szakterületén. A tanulmányok célja, hogy a politika, a gazdaság, a tudomány és a kultúra területén a fiatalok Magyarországon, de Európában is vezető pozíciókat töltsenek be.

Az intézmény működésére 2001-ben 80 millió forintot különítettek el, míg beruházásokra 2,2 milliárdot. 2003-ban működési költségekre 70 milliót, a felújítás befejezésére 330 milliót fordítottak.

2004-ben 200 millió, 2005-ben 180 millió, majd 2006-ban 172 millió forint volt az oktatási tárca által biztosított működési támogatás.

Az idén a tervezett támogatás összege az OKM-től 200 millió forint.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok