2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szerződésben rögzítik az Andrássy Egyetem nemzetközi finanszírozását

2007. március 2.
Március végéig aláírhatják azt a szerződést, amelyben az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem nemzetközi finanszírozását rögzítenék - mondta Arató Gergely oktatási és kulturális államtitkár azt követően, hogy találkozott Emilia Müller, Bajorország európai ügyekért felelős miniszterrel pénteken délelőtt.
"Amikor megalakult az egyetem, akkor ezt követően egyedi döntésekkel, egyedi megállapodásokkal kialakult egy finanszírozási szerkezet. (...) A tervezett megállapodás az lényegében ezeket a fajta finanszírozási arányokat rögzítené. Ez elsősorban azért fontos, hogy kiszámítható, biztos viszonyok keletkezzenek az egyetem fejlesztésében" - mondta Arató Gergely.

Jelenleg az intézmény finanszírozása egyfajta szokásjogon alapul: a működés finanszírozásában résztvevő Ausztria, Bajorország, valamint Baden-Württemberg tartomány évi 250-250 ezer euróval támogatja az egyetemet, Magyarország pedig körülbelül nyolcszázezer euróval járul hozzá a működéshez - mondta az államtitkár.

A várhatóan március végén aláírásra kerülő szerződés 2010-ig rögzíti majd a finanszírozási arányokat - tette hozzá Arató Gergely.

2010-ben megszűnik az egyetem különleges törvényi státusza, ezt követően az intézmény beépül a magyar felsőoktatás finanszírozásába - fűzte hozzá az államtitkár.

A magyarországi német nyelvű egyetem létrehozását Orbán Viktor korábbi magyar miniszterelnök kezdeményezte 2000 tavaszán Münchenben, az intézmény alapításáról szóló egyezményt 2001 februárjában írta alá az akkori magyar kormányfő, az osztrák szövetségi kancellár, valamint Bajorország, továbbá Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke.

Az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem 2002 szeptemberében nyitotta meg kapuit Budapesten.

Az egyetem célkitűzése, hogy magyarországi és kelet-közép-európai, valamint a német nyelvű országokból származó fiatal, jól képzett diplomásoknak német nyelven kiegészítő képzettséget nyújtson az összehasonlító állam- és jogtudományok, a nemzetközi kapcsolatok és Közép-Európa tanulmányok szakterületén. A tanulmányok célja, hogy a politika, a gazdaság, a tudomány és a kultúra területén a fiatalok Magyarországon, de Európában is vezető pozíciókat töltsenek be.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok