2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tanévnyitó az ELTE-n - Hiller: együttműködés a felsőoktatásért

2007. szeptember 7.
Együttműködést kért az oktatási tárca vezetője az ELTE pénteki tanévnyitó ünnepségén, hogy a magyar felsőoktatás az Európai Unió és a világ élvonalába juthasson és ott is maradhasson az elkövetkező években.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István kijelentette: világos a helyzet és világos a feladat, a mennyiségi változás után a minőségre kell a hangsúlyt fektetni.

Meg kell tenni mindent azért, hogy olyan tudományos műhelyek jöhessenek létre, ahol a tudás megőrzése, átadása, a hagyomány tisztelete, az új iránti nyitottság együttesen valósulhat meg - hangsúlyozta a tárca első embere.

Fotó: Gordon Eszter

A miniszter az elsőéves hallgatókhoz fordulva elmondta, a tudás megszerzéséért és alkalmazásáért folytatott vetélkedőben versenytársaik Sydneyben, Bolognában, vagy épp Ottawában tanulnak. Ebben a versenyben azonban érdemes részt venni, s a legjobbnak lenni. Ez nem csak a diákoknak, hanem az országnak és tudománynak is elsődlegesen fontos - hangsúlyozta.

Hudecz Ferenc, az ELTE rektoraHudecz Ferenc, az ELTE rektora elmondta: a most induló 373. tanévben 7.361 hallgató és mintegy 700 doktorjelölt kezdi meg tanulmányait az alma materben.

A jelentkezések alapján az ELTE a legnépszerűbb egyetem az országban, oktatóinak és kutatóinak 70 százaléka tudományos fokozattal bír, s a legtöbb PhD oklevelet, az összes okmány egyharmadát az egyetem doktori iskolája jegyzi.

Az ELTE a 104 alapszakból 34-ben indított képzést, megkezdődött a mesterszakok kidolgozása is, s az egyetem szenátusa 117 mesterszak létesítését hagyta jóvá - sorolta a bolognai képzési szerkezetre való átállás eddigi állomásait. Az elmúlt tanévben az alapkutatási pályázatokon nyertes programok az összes támogatás 15 százalékát nyerték el, s 10 találmányi bejelentés is történt.

A rektor elmondta azt is, hogy az ELTE gazdálkodása stabil, kötelezettségeinek határidőre eleget tesz. A mostani tanév feladatai között említette a pedagógusképzésben érintett karok együttműködésére vonatkozó szakmai javaslatot, az ELTE nemzetközi stratégiájának beterjesztését, az egyetemi hallgatói karrierközpont létesítését.

Fotó: Gordon Eszter

Az ünnepségen - a hagyományoknak megfelelően - miniszteri kitüntetéseket, a Professzor Emeritus okleveleket és egyetemi kitüntetéseket adtak át.

Fotó: Gordon Eszter


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok