2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Várhatóan áprilisban kerül a kormány elé a felsőoktatási törvény módosítása

2007. február 28.
Módosul a felsőoktatási törvény, a jogszabályi változásokról várhatóan áprilisban tárgyal a kormány - közölte Manherz Károly a Felsőoktatási Kerekasztal ülését követően az MTI-vel kedden.
A tárca az egyetemekkel, főiskolákkal kötendő megállapodás alapján történő finanszírozási modellt tervez. A felsőoktatási intézmény és a szakminiszter által kötendő keretmegállapodás tartalmazná az intézmény által meghatározott "teljesítménykövetelményeket", valamint az állandó és a változó támogatásokat - fejtette ki a felsőoktatási szakállamtitkár.

Az állandó támogatáshoz tartoznának például a tudományos normatíva, a fenntartói normatíva, a beruházásokkal összefüggő hozzájárulások, a lektorok alkalmazásának támogatása. Erről háromévente születne egyezség.

A változó elemekről évente állapodnának meg, ide tartoznának a hallgatói juttatások, a képzési normatíva, vagy az, hogy mennyiben vesz részt az intézmény közoktatási feladatainak ellátásában.

Pontosan mérnék, hány hallgató végez a rendszerben, a jogszabály a pályakövetési rendszer kiépítését is rögzíti. Ez intézményi szinten valósulna meg, s az Országos Felsőoktatási Információs Központnál lenne egy központi adatbázis.

Az új jogszabály rögzítené azt is, hogy egy oktatónak egy intézményben lehessen főállása csupán.

Kiemelte a szakállamtitkár a minőséghitelesítést is, erről jelenleg részben az intézmények döntenek. Elképzelhetőnek tartotta a Magyar Akkreditációs Bizottság fokozódó szerepvállalását e kérdésben.

A jogszabály rögzítené a gyesen, gyeden lévők támogatását is a szociális kategória mellett, azaz, ha a kismamák bekerülnek államilag finanszírozott nappali, esti vagy levelező képzésbe, akkor mentesülnek a tandíjfizetési kötelezettségtől. Egyéb esetekben az állam nem vállalja át a költségtérítést.

Elmondta: a törvény módosítására azért van szükség, mert a jogszabályt a konvergenciaprogramhoz kell igazítani, illetve a törvény elfogadása óta több jogi-gazdasági tényező megváltozott.

Példaként említette a foglakoztatási követelményrendszer módosulását és a közalkalmazottaknál a gyakornoki programot.

Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke az MTI-nek elmondta: az első tárgyaláson a felek egyetértettek abban, hogy egy oktatónak egy főállása és egy részállása lehessen - ezt a HÖOK javasolta.

Hozzátette: a módosítással kapcsolatos kodifikációs javaslatukat két napon belül eljuttatják a tárcának.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok