2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A 20 év felettiek jelentkeznek kevesebben a felsőoktatásba

2008. június 18.
Gimnáziumban idén érettségizik, államilag támogatott, nappali képzésre pályázik és nő - így írható körül az egyetemre, főiskolára igyekvő átlagos jelentkező az idei jelentkezői adatok alapján. 2008-ban százezer alá esett a jelentkezők száma és az Országos Felsőoktatási Információs Központ által vizsgált számokból kiderül, hogy a felsőoktatás nem a most érettségizők, hanem a 20 évnél idősebbek körében vesztett vonzerejéből. A jelentkezők között tavalyhoz képest nőtt a férfiak aránya, ám még mindig több nő (56,4 százalék) akar felsőfokú végzettséget szerezni. Pozitívum, hogy nőtt a pluszpontot érő nyelvvizsgákkal rendelkezők aránya.
A 2004-es csúcshoz képest, amikor több mint 166 ezer feletti jelentkezőt regisztráltak, folyamatosan csökken a továbbtanulni szándékozók száma, idén (az adatok 2008. április 17-i feldolgozottsága alapján) 96 549 fő jelentkezett. Költségtérítéses képzésre a pályázók közel 20 százaléka jelentkezett. Itt négy év alatt 53 ezerről 18 ezerre esett vissza a jelentkezői létszám. A csökkenés az Országos Felsőoktatási Információs Központ kutatói szerint nem a most érettségizők kisebb továbbtanulási kedvére vezethető vissza. A felsőoktatás sokkal inkább a 20-30 év közötti korosztály körében vesztett vonzerejéből.

Az alapképzés minden korábbinál nagyobb dominanciája figyelhető meg (88,7 százalék): csak minden tizedik jelentkező jelölt meg első helyen más képzési szintet. A mesterképzés idén először jelenik meg érezhető nagyságrendben (6 százalék), és várhatóan a következő években egyre nagyobb arányt tesz majd ki. Egyre több fiatal látja a felsőfokú szakképzésben a piacképes tudás megszerzésének formáját, az idén közel 5 ezren jelentkeztek ilyen típusú képzésre.

Nincs áttörés távoktatásban

Nappali képzésre a jelentkezők közel háromnegyede (70,2 százalék) szeretne bejutni, ezután a levelező képzés a legnépszerűbb (26,7 százalék). Az esti munkarend az utóbbi években folyamatosan veszti el szerepét a képzési kínálatban, idén is mindössze 1 244 fő választotta (1,3 százalék). Néhány évvel ezelőtt még igen nagy volt a várakozás a távoktatásban rejlő lehetőségeket illetően, azonban évek óta nem tud áttörést elérni ezen a téren a hazai felsőoktatás. Az idén is a továbbtanulni vágyóknak mindössze csak 1,8 százaléka választotta ezt a munkarendet.

A nők továbbra is többségben

A kilencvenes években folyamatosan emelkedett a nők aránya a hazai felsőoktatási intézményekben, ám az évtized végére ez a folyamat megállt, a kétezres években pedig egyértelműen stagnál. Az utóbbi évekkel összehasonlítva idén a legmagasabb a férfiak aránya (43,6 százalék), ám még mindig a "gyengébb" nem (56,4 százalék) dominál.

A többség gimnáziumból próbálkozik

A jelentkezők több, mint a fele gimnáziumban (vagy kéttannyelvű gimnáziumban) érettségizik és ez az arány lassan ugyan, de folyamatosan növekszik. Az előző évhez hasonlóan 2008-ban ismét megközelítette a kétharmadot (59,6 százaléka) a hazai gimnáziumban középfokú bizonyítványt szerzők aránya. Ezzel összefüggésben viszont tovább csökkent a hagyományos szakközépiskolában érettségizők aránya (35,2 százalék).

Minden harmadik jelentkezőnek van nyelvvizsgája

A jelentkezési lapokon szereplő információk alapján az idei felvételizőknek valamivel több, mint egyharmada (35,4 százalék) rendelkezik valamilyen szintű nyelvvizsgával. A pluszpontokat jelentő közép- és felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezők aránya tovább nőtt. A leggyakoribb nyelvvizsgatípus a szóbeli és írásbeli vizsgát is magában foglaló középfokú "C" típus. Emelkedett (4,8 százalékról 5,6-ra) a felsőfokú C típussal felvételizők száma.

Alig jönnek külföldről

Jóllehet a magyarországi felsőoktatási intézményeknek is egyre inkább fel kell majd venniük a versenyt a külföldi egyetemekkel, érdemben nem nő a külföldi jelentkezők száma. Számottevő arányban csak a környező országok jelentős többségben magyar nemzetiségű fiataljai kívánnak itt tanulni. A 2200 külföldi jelentkező közül 819 szlovák, 667 román állampolgárságú.

Nőtt az e-jelentkezések aránya

Három éve már nem csak postai úton lehet a továbbtanulási szándékot "hivatalossá" tenni, hanem interneten keresztül (e-felvételi) is. Egyre többen élnek is ezzel a lehetőséggel. 2008-ban a továbbtanulni szándékozók 12,9 százaléka választotta az elektronikus jelentkezést - bár érdekesség, hogy inkább az idősebb korosztály választja ezt a jelentkezési formát.

A sajtóanyag alapját képező kutatás teljes anyaga megtalálható a Felvi Sajtószobájában: http://www.felvi.hu/index.ofi?mfa_id=417&hir_id=9460

Educatio/OFIK
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok