2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

29 milliárd, vidéki felsőoktatási intézmények számára

2008. április 16.
29 milliárd forintnyi európai uniós támogatást hagyott jóvá mai döntésével a kormány az ország hat vidéki felsőoktatási intézménye számára. A döntést Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter jelentette be sajtótájékoztatón, Budapesten. Hiller István hangsúlyozta, hogy "a magyar felsőoktatás legfontosabb kérdése ma a színvonal", és ő miniszterként "kész szövetséget kötni mindenkivel, akik vállalja a felsőoktatás minőségének növelését". A felsőoktatási infrastruktúra-fejlesztés keretében 2013-ig összesen mintegy 77 milliárd forintnyi uniós forrás áll rendelkezésre.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A ma odaítélt közel 29 milliárd forintból a győri Széchenyi István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, valamint a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola részesül. Bajnai Gordon elmondta, hogy ez az elmúlt húsz év legnagyobb felsőoktatási fejlesztése, amely elsősorban a természettudományos és mérnöki képzések színvonalának emelését szolgálja, mert Magyarországnak az az érdeke, hogy növelje azoknak a számát, akik műszaki és természettudományos képzésben részesülnek. Hiller István szakminiszter szerint a ma bejelentett 29 milliárdos fejlesztés egyúttal a vidéki felsőoktatás erejét is kifejezi.

A támogatott projektek az épített infrastruktúra fejlesztését, valamint info-kommunikációs technológiai fejlesztést foglalnak magukban. Új épületek épülnek, új oktatási, kutatói és hallgatói terek - pl. laboratóriumok - jönnek létre, családbarát szolgáltatásokat építenek ki, és modern eszközöket szereznek be.

A pályázatok beadásának alapfeltétele volt, hogy az intézmények csak a már meglevő kutatás-fejlesztési profiljukhoz kapcsolódó képzési területet fejlesztik. Az elbírálás szempontjai között olyan tényezők is szerepeltek, mint a gazdasági szektorral való együttműködésben szerzett tapasztalat, a nemzetközileg is versenyképes kutatás-fejlesztési tevékenység, valamint a komplex, minél több hallgatót, oktatót és kutatót elérő fejlesztési koncepció.

Fotó: Gordon Eszter

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében 2007-2008-ban közel 51 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére, amelyből a mostani első körben mintegy 29 milliárdot, a júniusi második körben pedig 21,7 milliárdot osztanak el. Így a mai döntésből kimaradt intézmények is nyerhetnek támogatást fejlesztési terveik megvalósításához - 17 felsőoktatási intézmény már be is adta pályázatát, támogatási igényeikről a kormány júniusban dönt.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok