2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felsőoktatási kerekasztal elé kerül a kétszintű érettségi

2008. május 13.
A Felsőoktatási Kerekasztal tárgyal a közeljövőben a kétszintű érettségi eddigi tapasztalatairól - mondta Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára kedden az MTI-nek.
A tárca illetékese szerint szó sincs arról, hogy ne működne a rendszer. A szaktárca arra kíváncsi, mi a tapasztalata a felsőoktatás szereplőinek három év után az emelt szintű érettségiről. Ennek alapján lehet majd bármilyen javaslatot megfogalmazni - mondta.

Ma az a jogi helyzet, hogy a rektorok, az érintett felsőoktatási intézmények területenként bármikor kötelezővé tehetik az emelt szintű vizsgát a felvételihez. Ez a nyelvi tárgyaknál például kötelező - jegyezte meg Arató Gergely.

Az államtitkár szerint elsősorban a felsőoktatás tudja, mire van szükség a felvételihez. Ez elsősorban nem jogszabályi ügy, hanem a felsőoktatás ügye - fogalmazott.

Ha igény mutatkozik a felsőoktatás szereplőinek részéről, hogy emelt szintű vizsga legyen kötelező a felvételi során, akkor a tárca erre is nyitott - közölte.

A problémát abban látta, hogy a felsőoktatási képzések jelentős részénél felesleges az emelt szintű érettségi, mert nincs akkora verseny a bekerülésnél, s ezért nem választják a diákok sem.

Az emelt szintű vizsgát szerinte azért választják kevesebben, mert a jelentkezők mérlegelik, felkészültségük megfelelő-e.

Szó nincs arról, hogy ne működne a kétszintű érettségi rendszere - reagált a Magyar Nemzet keddi írására, hozzátéve: olyan véleményt tulajdonítanak neki, amit nem mondott.

Ettől függetlenül magának az érettséginek a lebonyolítását, a vizsgák szabályait külön testület is vizsgálja. Ez folyamatos felülvizsgálatot jelent. - jelezte Arató Gergely.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok