2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felvételi ponthatárok - Hiller István: a felvételi rendszer átalakítása fontos eleme a felsőoktatás korszerűsítésének

2008. július 24.
A felsőoktatás korszerűsítésének fontos eleme a felvételi rendszer átalakítása, amely szorosan kapcsolódik a finanszírozáshoz - hangoztatta csütörtökön a felvételi ponthatárok ismertetése előtt néhány órával Szombathelyen Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
"A hallgató intézményválasztása és a hallgató teljesítménye határozza meg, hogy mely intézmény kap, mely intézmény nyer el államilag támogatott hallgatói helyeket, ezáltal értelemszerűen állami finanszírozást" - mondta sajtótájékoztatóján Hiller István.

Hozzáfűzte: ebben új számítási rend van ettől az évtől, az új 480 pontos felvételi értékelési rendszer átláthatóbb, a mezőny széthúzottabb, és teljes egészében tükrözi a teljesítményeket.

"Ez a szisztéma azt jelenti, hogy a hallgatói teljesítmény összekapcsolódik az állami finanszírozással és az intézmények színvonala, az oktatás elismertsége hozza a felsőoktatási intézmények számára az adófizetői pénzt" - mondta.

Hiller István úgy vélekedett: az elmúlt évben ez a rendszer bevált, arról az elmúlt tizenkét hónap alatt a Rektori Konferenciával szinte folyamatosan tárgyaltak.

"Csütörtökön 12 óráig az összes magyar felsőoktatási intézmény, mind a 71 egyetértett és elfogadta a saját felvételi eredményét, (...) ezt számítógépes formában jelezte az Oktatási Hivatalnak. Az egyeztetések több mint másfél hete folynak, ezek ma délben lezárultak. Az, hogy minden felsőoktatási intézmény elfogadta az eredményt, a rendszer szakmai elismerésének kifejeződése" - mondta a szaktárca vezetője.

Hiller István közölte: csütörtökön este pontban nyolc órakor ismertetik a felvételi ponthatárokat, ennek előkészítésén a tárca majd száz munkatársa jelenleg is nagy erővel dolgozik.

"Este nyolc órakor egy gombnyomással közzé tesszük a felvételi ponthatárokat, ezzel egyidejűleg a felvi.hu honlapon megjelennek a felvételi eredmények, majd este nyolc óra és másnap reggel nyolc óra között, tizenkét óra alatt 400 ezer sms-t fogunk kiküldeni, minden hallgatójelölt, aki azt kérte, részletes tájékoztatást kap saját felvételi eredményéről" - mondta. Megjegyezte: ő maga is csak fél órával a hivatalos ismertetés előtt értesül a

Szólt arról is, hogy az idei felvételin a legnépszerűbb szakok már tükröznek bizonyos változást, a választásnál a diákok jobban figyelembe vették a munkaerő-piaci igényeket.

"Ez a természettudományok, a szolgáltatások, a magas színvonalú műszaki ismeretek elsajátítása felé viszi a magyar felsőoktatást" - mondta.

Tájékoztatása szerint idén az első helyen jelentkezők száma alapján a legnépszerűbb szak a turizmus és vendéglátás, utána a gazdálkodási és menedzsment, a mérnök-informatikus, a kommunikáció- és médiatudomány, majd a kereskedelem és marketing szakok voltak. A jogászképzés a kilencedik helyre csúszott vissza.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok