2021. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felvételi ponthatárok - állami férőhelyeket csoportosítottak át

2008. július 25.
Csaknem ezer államilag finanszírozott férőhelyet csoportosítottak át a felsőfokú szakképzés 12.500-as keretszámából, így több hallgatót lehetett felvenni az agrár, a gazdaságtudományi, a természettudományi, a műszaki képzésre és az egészségügyi szakterületre - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
A szakállamtitkár az MTI kérdésére elmondta: a kormány döntésének köszönhetően idén a vidéki főiskolák is viszonylag jól fel tudták tölteni kapacitásukat. A tavalyi évben ugyanis több helyről jelezték, nagyon kevés hallgatót tudtak csak felvenni, s ez finanszírozási problémát okoz.

Manherz Károly elmondta azt is, hogy négy-öt olyan alapképzés van, amit bár korábban meghirdettek, nem tud majd elindulni. Példaként említette a szombathelyi főiskola francia-olasz szakát.

A felvételi ponthatárok meghúzása után, a mintegy 97 ezer jelentkező közül 80.924-en már biztosan felvételt nyertek - mondta el Kerekes Gábor, az Educatio Kht. vezetője.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal vezetője (b), Manherz Károly, az OKM felsőoktatási szakállamtitkára (k) és Kerekes Gábor, az Educatio Kht. ügyvezetője sajtótájékoztatón ismerteti az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat (MTI Fotó: Bruzák Noémi)
Bakonyi László, az Oktatási Hivatal vezetője (b), Manherz Károly, az OKM felsőoktatási
szakállamtitkára (k) és Kerekes Gábor, az Educatio Kht. ügyvezetője sajtótájékoztatón
ismerteti az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Államilag támogatott képzésre összesen 52.618-an, nappali, alapképzésre 38.658-an kerültek be, ez utóbbi közel azonos a tavalyi adattal. Mesterképzésre 1.943 hallgatót vettek fel az első körben. Költségtérítéses képzésre 28.306 diákot vettek fel. Első helyre a diákok 53,32 százaléka jutott be, államilag támogatott, nappali alapképzésre 45,05 százalék.

A felvett diákok több mint 50 százaléka 350-400 pontot ért el az új 480 pontos rendszerben, mintegy felüknek legalább egy nyelvvizsgája, 36 százalékuknak pedig legalább egy tárgyból emelt szintű érettségi vizsgája van.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: az elkövetkező napokban a diákok besorolási döntést kapnak a hivataltól, a levélben felsorolják valamennyi jelentkezési helyüket, s hogy felvételt nyertek-e vagy sem. Fellebbezni idén a hivatalhoz kell, pozitív elbírálásra azonban csak akkor számíthatnak a diákok, ha pontszámítási hiba történt.

Akinek most nem sikerült egyetlen felsőoktatási intézménybe sem bekerülni, az a pótfelvételin próbálkozhat: 2.200 képzést hirdettek meg a felsőoktatási intézmények, a jelentkezési határidő augusztus 13.

A pótfelvételire az is benyújthat kérelmet, aki a tavaszi eljárásban egyáltalán nem jelentkezett. Jelentkezni egy intézmény egy képzésére lehet, a jelentkezési lap a felsőoktatási intézményekben érhető el.

A pótfelvételire államilag finanszírozott formában 1.557 mesterképzési, és 3.978 felsőfokú szakképzési helyet hirdetnek meg. A többi lehetőség költségtérítéses képzés lesz. A pótfelvételi lehetőségeket a www.felvi.hu portálon teszik közzé.

Manherz Károly azt mondta, arra számít a tavalyi adatok alapján, hogy a pótfelvételik után még 8-10 ezerrel bővül a felvettek száma. Az összes jelentkezőből mintegy négyezren lesznek így azok, akik egyáltalán nem jutnak be.

A szakállamtitkár arra a kérdésre, hogy ha kevesebb jelentkezőből jóval több hallgatót vesznek fel, az nem eredményez-e minőségromlást, azt válaszolta, hogy a színvonalért elsősorban a felsőoktatási intézményeknek kell tenniük, s a kimeneti követelményeket kell erősíteni.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok