2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István a Magyar Géniusz Programról

2008. február 22.
A Magyar Tehetséggondozás I. Országos Konferenciáján - Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédét követően - Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Géniusz Programról beszélt.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demján Sándor, a VOSZ elnöke beszélget A magyar társadalom a tehetség szolgálatában címmel rendezett szakmai konferencia előtt a Gábor Dénes Főiskolán. (MTI Fotó: Soós Lajos)
Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demján Sándor, a VOSZ elnöke beszélget A magyar társadalom a tehetség szolgálatában címmel rendezett szakmai konferencia előtt a Gábor Dénes Főiskolán. (MTI Fotó: Soós Lajos)

A szaktárca vezetője felszólalásában kiemelte, hogy a magyar oktatásügyet ma a szélsőségek jellemzik. "Érdemes és fontos mindkét oldalról beszélni" - mondta.

Az "egyik oldalon" segíteni kell azoknak a diákoknak, családoknak, akik a legnehezebb helyzetben vannak. A "másik oldalon" pedig optimális viszonyokat kell teremteni a legkitűnőbb tehetségek számára, hogy a jövőben is ragyogó eredményeket érjenek el a nemzetközi versenyeken, diákolimpiákon.

"A nemzet egészét átfogó tehetségkutató- és tehetséggondozó programra van szükség, amely szervezetten és programszerűen átfogja a magyar tehetségek képzését" - hangsúlyozta Hiller István. Hozzátette: az Új Magyarország Fejlesztési Terv egyik zászlóshajójaként elindul a Magyar Géniusz Program, hogy egyetlen tehetség se vesszen el.

MTI Fotó: Soós Lajos

A miniszter bejelentette, hogy a Magyar Géniusz Program keretében a kiváló magyar hallgatók magyarországi tehetséggondozására és tanulmányaira, illetve külföldi ösztöndíjaira az elkövetkező évben több mint 3000 ösztöndíjat hoznak létre.

Hiller István beszédében kitért arra is, hogy hangsúlyt kell fektetni a doktoranduszok támogatására, mert a nemzetközi tudásipar őket vonja el a legnagyobb mértékben. Ezért a fokozatszerzés előtt álló doktorjelöltek számára évi 100 új ösztöndíj jön létre a Magyar Géniusz Program keretén belül, és a doktori fokozatot szerzettek is hasonló nagyságrendű ösztöndíjban részesülnek.

"Természetes és pozitív a tudományban, hogy a magyar diákok külföldi kutatóhelyeken dolgoznak, tanulnak. Ugyanakkor azt szeretnénk, hogy a nemzetközileg elismert tudásukat a hazai kutatás és oktatás számára hazahozzák"- mondta a miniszter.

Ennek érdekében megtartó és hazatérítő támogatás létesül a posztdoktorok számára. Elismert oktatók, kutatók számára 150 ösztöndíj, külföldön élő magyar oktatók-kutatók, és külföldi oktatók-kutatók számára pedig 20-20 ösztöndíj áll majd rendelkezésre, amelyek tudásukat beépítik a magyar oktatásba, kutatásba és tehetséggondozásba.

MTI Fotó: Soós Lajos
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok