2021. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: nem lesz tandíj

2008. április 14.
Tandíj nem lesz semmilyen formában - jelentette ki Hiller István szakminiszter hétfőn Budapesten újságírók előtt, miután találkozott a Fidesz alelnökével.
A találkozó eredeti témája az "Új Tudás-Műveltséget Mindenkinek" program volt.

Az oktatási tárca vezetője kérdésre válaszolva azt mondta, ahogy elnézi a belátható közeljövőt, tervek sem fognak valóra válni a tandíjjal kapcsolatban.

Március 9-én a tandíjról is döntött az ország. A kormány és ő maga is végrehajtja a népszavazáson született döntést - mondta a miniszter a rektori konferencia nyilvánosságra került elképzelései kapcsán.

A miniszter szerint semmilyen olyan koncepció és terv nincs a minisztériumban, amely a tandíjat visszahozná - mondta.

Közölte: a rektori konferencia jövő héten tart ülést, s ezt követően ül össze a Felsőoktatási Kerekasztal.

Ha részletesen megismerkedik a rektorok koncepciójával, akkor lesz véleménye - mondta Hiller István, hozzátéve: olvassa a nyilvánosságra került híradásokat, amelyek a még el nem fogadott anyagról szólnak.

Ebből azt a részt, ami az államilag támogatott és költségtérítéses hallgatók közötti átjárást bővíti, támogatja - mondta. A pontos arányt érdemes közösen meghatározni, most a törvényben 15 százalék, de elmehet akár a 100 százalékig is - jelezte.

Pokorni Zoltán - aki külön válaszolt az újságírók kérdésére - úgy fogalmazott: ami felmerült, nem más, mint a jelenleg költségtérítéses formában beszedett pénz szétterítése. Azon gondolkoznak "a tárca körül", hogy azok is fizessenek, akik most nem fizetnek - mondta a Fidesz alelnök.

Ma nem igazságos és nem jó a rendszer, mert ez a kormány szétverte a kétszintű érettségi azon elemét, amely összehasonlítható minőség, országos sztenderdek, egy versenyvizsga alapján az emelt szintű érettségihez kötötte az államilag finanszírozott képzésre történő belépést.

Pokorni Zoltán nem látta megvalósíthatónak, hogy egyetemként, karonként, szakonként állapítsák meg az átjárhatóságot. Az ELTE csillagász képzésében hárman vesznek részt, annak mennyi a 15 százaléka? - tette fel a kérdést, utalva a jelenlegi szabályozásra.
Ennek a felelősségét nem lehet az intézményekre hárítani, ezt jogszabályi szinten a kormánynak kell rendeznie - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy az önköltséges képzésre esetlegesen átkerülő diákoknak valószínűleg igen kis aránya lesz olyan helyzetben, hogy ki tudja fizetni a képzés költségeit a második évtől. Példaként említette az orvosi képzésben részt vevőket, ahol a képzés díja 1 millió 330 ezer forint félévente. Ez egyirányú utca a diákoknak, s számukra az az egy-másfél év tanulmány elveszett - mondta.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok