2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: öt pillére van az oktatás megújításának

2008. március 4.
A korai fejlesztés megerősítését, az esélyegyenlőség megteremtését, a tehetséggondozást, a közoktatás tartalmi fejlesztését és az utóbbi két évtizedben leértékelődött tanári mesterség renoméjának visszaállítását említette a terület megújításának öt fő pilléreként Hiller István oktatási és kulturális miniszter egy keddi budapesti konferencián.
"A 21. században az érvényesülés útja mindenütt a világban a tudás és a műveltség" - jelentette ki a miniszter az Új Magyarország kormányzati tanácskozássorozat Új iskola, új tudás című rendezvényén, az ELTE konferenciaközpontjában.

Az oktatási miniszter hangoztatta: minél korábban kerülnek a kicsik az iskolarendszerbe, annál nagyobb az esélye, hogy jó képzettségük lesz. Kifejtette: a legtöbb dolog a gyermek életének első hat évében eldől, ezért 300 munkatárssal és évi 350 millió forinttal megerősítik a védőnői hálózatot, az itt tevékenykedőknek pedig ellátott gyermekenként ezer forinttal köszönik meg a gondoskodást.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Mint elhangzott, a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek óvodába íratását az első alkalommal 20 ezer forinttal támogatják, amihez félévente 10 ezer forint járul, ha a kicsi részt vesz a foglalkozások legalább háromnegyedén.

Hiller István arról is beszélt, hogy csak olyan fenntartó intézményeinek juthat támogatás, amely az esélyegyenlőség szempontjainak figyelembevételével működik, az ezzel kapcsolatos tervek végrehajtását pedig ellenőrizni fogják.

MTI fotó: Kovács Attila"Nincs nagyobb kincsünk Magyarországon, mint a tehetség" - fogalmazott a miniszter. Kitért arra, hogy 2010-ig 2,5 milliárd forintot fordítanak a szakképzésben résztvevők kollégiumi körülményeinek javítására, magántőke bevonásával pedig harmincezer kollégiumi hely épülne.

A közoktatás tartalmi fejlesztéséről szólva a tárcavezető arról beszélt, hogy amíg a magyar gyerekek tízéves korukban nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket, a jelenlegi rendszerben nem jut elég idő az alapkészségek gyakorlati alkalmazásának elősegítésére.

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak havi 30-50 ezer forintos pótlékot hoznak létre, a tanári pálya megújításában legnagyobbat nyújtó - évente 25 - szakembernek tízmillió forintos ösztöndíjat alapítanak, és évente százan vehetik át az Esélyteremtő Pedagógus miniszteri elismerést, valamint az azzal járó 300 ezer forintot - sorolta Hiller István.

"Több munkáért, jobb munkáért a közösség nyújtson többet" - sürgette a szakminiszter, hangsúlyozva, hogy közelíteni kell a pedagógusok bérét a más értelmiségi pályán mozgókéhoz.

Hiller István közölte: főiskolai diplomával a zsebükben 25, egyetemi végzettséggel 40 ezer forintos pótlékkal számolhatnak a pályakezdő pedagógusok, hárommilliárd forint fölé emelkedik a minőségi bérpótlék, és - intézménymérettől függően - 20-40 ezer forintos pluszjuttatással számolhatnak a vezetők.

Szavai szerint harmincmilliárd forint áll rendelkezésre az ötezernél kevesebb lakosú települések művelődési ház-rendszerének kiépítésére, és jövőre kétmilliárd forinttal támogatják ezek programjainak megújulását.

"A magolás iskolájából a megértés iskoláját teremteni" - foglalta össze a teendőket a tanácskozáson Magyar Bálint államtitkár, egykori oktatási miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a kompetenciaalapú tudás elengedhetetlen egy olyan világban, ahol - mint azt a nyugat-európai példák mutatják - egy átlagembernek életében 4-6 alkalommal kell szakmát váltania.

Az ehhez vezető út elemeként említette, hogy az oktatás folyamatába integrálják, ne pedig külön tárgyként oktassák a számítógépes ismereteket, és teremtsék, erősítsék meg a lakosság idegennyelvtudását, valamint természettudományos ismereteit.

MTI
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok