2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Katapult Mentorprogram

2008. január 14.
A szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait elősegítő programot az Oktatási és Kulturális Minisztérium hozta létre 2005-ben az oktatási rendszerben tapasztalható esélyegyenlőtlenség csökkentésének érdekében, és a HÖOK a Hallgatókért Alapítványt bízta meg a projekt vezetésével. A Katapult Mentorprogramba kifejezetten a halmozottan hátrányos helyzetű diákok kerülnek be, köztük nagyszámú roma fiatal. A programban részt vesz az ország összes felsőoktatási intézménye.
A Katapult Mentorprogram tevékenységi területei
  • A bejutás esélyeinek növelése felvételi kedvezményekkel: előnyben részesítés a felvételi eljárás során. A 2008. évi felvételi eljárásban a hátrányos helyzetű felvételizők 25, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők 50 többletpontra jogosultak.
  • A beilleszkedés megkönnyítése országos, intézményekben működő mentorhálózaton keresztül.
  • A munkaerő-piaci esélyek növelése a programban igénybe vehető képzések, illetve közösségépítő tevékenységek által.
A Mentorprogram lényeges eleme a személyes kapcsolat kialakítása, az egyénre szabott problémamegoldás. A mentorok már a tanév megkezdése előtt felveszik a kapcsolatot a felvételt nyert hallgatóval, és az első naptól kezdve személyes segítőként vezetik be az egyetemi, illetve főiskolai életbe. Végigkalauzolják a mentoráltat a campus épületein, segítenek a tárgyfelvételben, a tanulmányi ügyintézéssel kapcsolatos teendőkben és az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában.

A programban való részvétel feltételei

A programban a halmozottan hátrányos helyzetű felvételizők vehetnek részt. Halmozottan hátrányos helyzetűnek számít az a hátrányos helyzetű jelentkező, akinek a tankötelessé válásának időpontjában a törvényes felügyeletét ellátó szülője legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, valamint akit tartós nevelésbe vettek.
A jelentkezőknek a jelentkezési lapon a többletpontokra vonatkozó pontban kell feltüntetniük, hogy halmozottan hátrányos helyzetűek, valamint csatolni kell a szükséges dokumentumokat.
A Katapult Mentorprogramban való részvételhez a jelentkezési lapon hozzá kell járulni ahhoz is, hogy a Mentorprogramot működtető szervezet kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás céljából kezelhesse a jelentkező megadott adatait.

A mentorok
Mentorként minden felsőbb éves hallgató pályázhat. A mentorok kiválasztásakor a program vezetői a következő szempontok szerint döntenek: milyen a jelölt szociális érzékenysége, motivációja, a közösségi életben való részvételi hajlandósága, tanulmányi eredménye. A jelentkezőknek egy tananyagot is el kell sajátítaniuk. A sikeres felvételi után ahhoz, hogy a mentorok feladatukat hatékonyan lássák el, illetve a programba egyéb módon is aktívan be tudjanak kapcsolódni, el kell végezniük a számukra indított képzéseket, tréningeket, melyek modulszerűen épülnek egymásra.

További információ a www.mentorhalo.hu honlapon, illetve a 06/80/204641 zöld számon.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok