2021. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt a Duna-menti Rektori Konferencia

2008. szeptember 25.
Megnyílt a Duna-menti Rektori Konferencia jubileumi, 25. közgyűlése csütörtökön Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter megnyitó beszédében elmondta, hogy a hat és fél évszázados múltú magyar felsőoktatásban mindig meghatározó szerepe volt a nemzetközi kapcsolatoknak, elsősorban a Duna-menti országokban működő felsőoktatási intézményekkel kialakított kontaktusoknak.

Az elmúlt másfél évtizedben jelentős változások mentek végbe a magyar felsőoktatásban, amelyek elsősorban mennyiségi jellegűek voltak. Míg a 90-es évek elején százezren tanultak a magyar felsőoktatási intézményekben, a hallgatók létszáma jelenleg eléri a 400 ezret - mondta.

A mennyiségi változást szükségesnek nevezte, de kiemelte, hogy ez két évvel ezelőtt lezárult, azóta a minőségre helyezik a hangsúlyt, ugyanúgy, ahogy a világban, az unióban és a szűkebb régiónkban is.

Kitért arra, hogy Magyarországon a II. világháború óta a legjelentősebb infrastrukturális fejlesztési program valósul meg a felsőoktatásban. Az elmúlt fél évtizedben 400 millió eurónyi, a következő három évben több mint 300 millió eurónyi infrastrukturális fejlesztést hajtanak végre az egyetemeken és más felsőoktatási intézményekben.

A miniszter arról is beszélt, hogy néhány nappal ezelőtt az Európai Unió elnökének, Manuel Barrosónak a jelenlétében megnyílt Magyarországon az Európai Innovációs és Technológiai Intézet. Ez azt jelenti, hogy a kontinens, az unió egészének innovációs politikáját a magyar fővárosból fogják irányítani.

A Duna-menti Rektori Konferenciát az Ulmi Egyetem, a Bécsi Egyetem és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem alapította Bécsben 1983-ban. Jelenleg 13 ország 49 felsőoktatási intézménye a tagja az együttműködésnek.

A mostani budapesti 25. jubileumi közgyűlésre 19 európai országból több mint százan érkeztek.

A háromnapos rendezvényen több mint 40 előadás lesz egyetem-menedzsment, élethosszig tartó tanulás, nemzetköziesedés, valamint tudás- és technológiatranszfer, innováció témában.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok