2021. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Mesterképzéseken idén még a volt főiskolásoké a pálya

2008. február 26.
Érdemes minél előbb felvételizniük mesterképzésre azoknak, akik korábban főiskolai végzettséget szereztek és eddig nem tanultak tovább: ugyanis a mesterszakok már idén is nagy számban elindulnak, viszont a kétciklusú képzés első képzési ciklusában, alapképzésen végzettek nagy számban csak 2009-ben végeznek. Addig a főiskolai végzettségűeké a terep. A későbbi években nagyobb verseny árán lehet bejutni a mesterszakokra.
A kétszintű "bolognai" képzés lényege, hogy a hallgatók előbb - szakterülettől függően, hattól nyolc félévig - alapképzésre járnak, melynek végén egy alap-, úgynevezett bachelor (BSc, BA stb.) fokozatot szereznek. Ezzel azonnal munkába állhatnak, de - akár rögtön, akár később - tovább is tanulhatnak, a második ciklusban másfél-két év alatt mesterdiplomát, úgynevezett mester (MSc, MA stb.) fokozatot szerezhetnek. A korábbi főiskolai szintű végzettség alapfokozatnak, az egyetemi szintű pedig mesterfokozatnak felel meg.

A bolognai rendszerre való átállás átmeneti helyzetet teremtett: a mesterszakok idén már nagy számban elindultak - a jelentkezők 615 meghirdetés között kereshetik meg a számukra legmegfelelőbbet -, jövőre valószínűleg még több szak közül lehet majd válogatni. Az alapszakot végzett diplomások özönére viszont még várni kell, hiszen az alapképzések csak 2006/2007-es évfolyamban indultak el széles körben. Ebből kiszámítható, hogy 2009-ben végeznek nagy számban alapfokozatot szerzettek. Így a főiskolai oklevéllel rendelkezőknek soha vissza nem térő alkalmuk van arra, hogy mesterképzésben tanuljanak tovább, hiszen idén a legtöbb képzésen alapképzésben diplomázott versenytársak nélkül jelentkezhetnek.

Egyetemi diplomával is lehet
Mesterképzésre a felsőoktatásról szóló törvény szerint az vehető fel, aki legalább alapfokozatot és szakképzettséget, vagy ezzel egyenértékű főiskolai szintű végzettséget és szakképzettséget tanúsító oklevelet szerzett. A mesterképzésekre egyetemi végzettséggel, illetve mesterfokozattal is lehet jelentkezni.

Tanári mesterképzés
A tanárképzés korábbi, főiskolai és egyetemi szintű szakokat párhuzamosan működtető szerkezete az új, többciklusú képzési rendszerben egységessé válik: a képzési terület szerinti bemenetre épülő különböző tanári szakképzettségek - az első ciklusú képzést követően - a második ciklus tanári mesterszakján szerezhetők.

A tanári mesterképzésre vonatkozó szabályokról, tudnivalókról részletes összeállítás olvasható a www.felvi.hu oldal "Diploma után" menüpont "Mesterképzések" menüpontjában illetve a Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2008. szeptemberben induló képzések c. kiadvány január végén megjelent hivatalos kiegészítésében (amely letölthető az Érettségivel/Aktuális menüpontból).

A jelentkezés módja
A mesterképzésre jelentkezők rangsorolása nem központi feltételek alapján, hanem a felsőoktatási intézmények által történik. A felvétel pontos követelményeit a felsőoktatási intézmények határozzák meg - ezek megtalálhatók a Tájékoztatóban, a felvi.hu Egyetemek, főiskolák menüpontjában, illetve a felsőoktatási intézmények honlapjain. A felvétel feltételeinek meghatározásakor a felsőoktatási intézmény azonos felvételi követelményeket köteles alkalmazni, függetlenül attól, hogy a jelentkező hol szerezte korábbi oklevelét.

Határidő
A jelentkezés határideje: 2008. március 15. Mivel a határidő munkaszüneti napra esik, ezért a jelentkezéseket a következő munkanap, március 17. éjfélig lehet benyújtani. A felvételizni szándékozók most is jelentkezhetnek a www.felvi.hu oldalon elérhető e-felvételivel, de a jelentkezés papír alapú jelentkezési lapon is benyújtható.
(Educatio-OFIK)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok