2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szeptember 26-án ismét Kutatók Éjszakája

2008. szeptember 1.
A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál, melynek célja a kutatói életpálya és a tudományos eredmények népszerűsítése elsősorban a 10-18 éves diákok körében. Szeptember 26-án Európa számos országában egy időben zajlanak majd tudományos-szórakoztató rendezvények. A hazánkban idén harmadszorra megrendezett eseményen tizenöt város felsőoktatási- és kutatóintézménye vesz részt.
Idén is ki lehet majd próbálni a repülésszimulátort és a szélcsatornát; Győrben egy bűntény ügyében nyomozhatunk a tudomány eszközeivel a népszerű sorozat, a Helyszínelők (CSI) mintájára; a szegedi Füvészkertben és a Budai Arborétumban akadályverseny és játékos bújócska lesz érdekes és izgalmas feladatokkal a növény és állatvilág témaköréből; Egerben a természet rendjét és rendezetlenségét vizsgálják majd a látogatók bevonásával; de lehet majd növényt simogatni, a növények stresszes vagy éppen intim életével ismerkedni, állatok viselkedését tanulmányozni, és az éjszakai csillagos eget kutatni. Az ügyesebbek megpróbálhatnak szaglás, hallás, ízlelés vagy tapintás útján felismerni gyümölcsöket, gyógynövényeket, madárhangokat és vadállatokat.

Lehet majd robotokkal focizni és lesz szó káoszról és fraktálokról, az intelligens lágy anyagról és az emberi genomról. Látványos kísérletek során ismerkedhetünk meg a fizika és kémia csodálatos világával, a vulkánok rejtelmeivel és a meteorológia titkaival. Ezen a napon és éjszakán kutatókkal játszhatunk, sportolhatunk, főzhetünk, nevethetünk, énekelhetünk, zenélhetünk együtt, miközben bekukkantást nyerünk a tudomány misztikus és titokzatos világába.
 
Hazánkban a Tempus Közalapítvány fogja csokorba a szerteágazó eseményeket, koordinációjával országszerte 15 felsőoktatási és kutatóintézmény szervez programokat. A programok teljes listája és minden további információ elérhető a www.kutatokejszakaja.hu honlapon.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok