2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A természettudományos és műszaki helyek számát növelik a felsőoktatásban

2008. július 11.
A felsőoktatási keretlétszám meghatározásakor a kormány arra törekedett, hogy növelje a természettudományos és a műszaki képzésben részt vevők arányát, illetve csökkentsék a társadalomtudományokat tanulók számát - mondta a 2009-es tanév felsőoktatási keretszámairól hozott szerdai kormánydöntésről az oktatási államtitkár pénteken.
Arató Gergely a pénteki budapesti kormányszóvivői tájékoztatón arról beszélt, hogy az államilag finanszírozott helyek ilyen elosztásának a legfontosabb célja a hallgatók választásának befolyásolása volt, hogy a felsőoktatásban növekedjen a műszaki, a természettudományos, az egészségügyi és az informatikai pályát választók száma.
A keretszámok ilyen irányú módosítására a gazdaságból érkező visszajelzések, illetve a lisszaboni kritériumok jelenteknek ösztönzést - tette hozzá.
A létszámkeretről Arató Gergely azt mondta, hogy azt 2007 óta 56 ezer főben határozza meg a kormány, ami az adott évben érettségizők közel 65 százalékával egyenlő számú helyet jelent.
A képzési arányokat ismertetve közölte, hogy a két évvel ezelőttihez képest jelentősen növekedett a műszaki szakokra jelentkezők aránya és érzékelhetően csökkent a bölcsész és a társadalomtudományi képzést választóké.
Hozzátette, hogy 2007 és 2008 összehasonlításában "már messze nem ennyire kedvező a tendencia," de várható az, hogy a folyamat folytatódik és a hallgatók is egyre inkább a műszaki és a természettudományos képzéseket választják majd.
Megjegyezte, hogy évről évre próbálják növelni a természettudományos képzések keretszámait és csökkenteni a társadalomtudományos képzést.
A tájékoztatón kiosztott információs anyag szerint a természettudományos oktatásban a 2008-as 4.100 főről jövőre 4.200-ra fogják növelni a képzésre felvehető hallgatók számát. Ugyanez a szám a műszaki képzésben 9.600-ról 9.800-ra fog nőni.
Azokkal a lapinformációkkal kapcsolatban, amelyek szerint a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) a felsőoktatási intézmények szakindítási kérelmeinek döntő többségét nem fogadta el, Arató Gergely azt mondta, hogy a bizottság a felsőoktatás és a munkaerőpiac szereplőiből álló autonóm testület.
Hozzátette, hogy információik szerint a MAB eddig közel négyszáz mesterszakot akkreditált, de az akkreditálás "következő hulláma még előttünk van." Megjegyezte, ha a bizottság elutasított egy akkreditálást, akkor az adott intézménynek módja van jogorvoslatot kérni vagy újra beterjeszteni az igényét.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok