2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Charles Simonyi további 30 millió forintot biztosít kutatói ösztöndíjakra

2009. május 27.
Charles Simonyi magyar származású amerikai üzletember további három évig támogatja a nevét viselő kutatói ösztöndíjakat, amelyek folyósítására újabb 30 millió forintot biztosított - az erről szóló szerződést szerdán írták alá a Magyar Tudományos Akadémián.
A dokumentumot Pálinkás József, az MTA elnöke, Pléh Csaba akadémikus, a Magyary Zoltán Felsőoktatási Közalapítvány elnöke, valamint Charles Simonyi képviseletében Szekeres Zsolt, az Amerikai Magyar Koalíció kincstárnoka írta alá.

Manherz Károly, az oktatási és kulturális minisztérium szakállamtitkára a Charles Simonyi kutatói ösztöndíjat olyan értékálló támogatásnak nevezte a hazai szürkeállomány számára, amely révén értékálló eredmények születnek.

Mint kifejtette, a gazdaságnak és a tudománynak kapcsolódnia kell egymáshoz, ennek egyfajta mecenatúra lehet a kifejezése. A költségvetés igyekszik megfelelő forrásokat biztosítani a tudomány és a felsőoktatás számára, ám ez sokszor nehézségekbe ütközik. A költségvetési finanszírozást egyéb forrásokból kell kiegészíteni, ezt a szerepet töltik be a magánkezdeményezésre létrejövő elismerések és ösztöndíjak. Ilyen a Bolyai-díj, de ilyen a Charles Simonyi kutatói ösztöndíj is.

"Charles Simonyi magánemberként kötelezte el magát a magyar tudomány támogatása mellett" - emelte ki Manherz Károly, hozzátéve: a támogatás különlegessége, hogy egyaránt adható az egyetemeken és az MTA kutatóintézeteiben dolgozó tudósoknak.

Pálinkás József, az MTA elnöke szerint a Charles Simonyi kutatói ösztöndíj egyrészt arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudománynak szüksége van támogatásra, támogatókra. Másrészt az ösztöndíjnak szimbolikus jelentősége is van - megmutatja a fiataloknak, hogy a tudományos pálya sikereket, s nem utolsósorban anyai lehetőségeket is kínál.

Szekeres Zsolt Charles Simonyi üzenetét tolmácsolva elmondta, hogy az üzletember a most aláírt 3 éves szerződés lejárta után is folyósítja majd a támogatást.

Simonyi Károly fizikus-professzort 2000-ben tüntette ki az MTA legmagasabb elismerésével, az Akadémiai Aranyéremmel. Az elismerést Charles Simonyi, a Microsoft szoftverfejlesztésének akkori vezetője vette át édesapja nevében, s 25 millió forintot ajánlott fel a család nevében a magyar tudomány támogatására. Az adományozást követően az oktatási minisztérium, az MTA, a Simonyi család és az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért (AMFK) 2000 augusztusában kötött megállapodást a Charles Simonyi kutatói ösztöndíj megalapítására.

Az ösztöndíjat az AMFK, majd jogutódja, a Magyary Zoltán Felsőoktatási Közalapítvány gondozza. A támogatást, amelynek éves összege kezdetben 2,5 millió forint volt, évente három, egyetemen vagy kutatóintézetben dolgozó, kimagasló teljesítményt nyújtó kutató kaphatja meg. Charles Simonyi az ösztöndíj finanszírozására eddig 105 millió forintot fordított. A támogatásban eddig 32 kutató részesült - közülük 12 személy az élettudományok, 10 a műszaki és természettudományok és ugyancsak 10 a társadalomtudományok területén tevékenykedik.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok