2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: az Elektronikus Információszolgáltatás értéket képvisel, az összefogás jelentőségét hangsúlyozza

2009. február 25.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program nem csak egy programról szól, hanem annál többről: értéket képvisel olyan időszakban, amikor az együttműködés és az összefogás különösen nagy jelentőséggel bír.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A tárcavezető ezt azon az eseményen jelentette ki, amelyen Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterrel és Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével ünnepélyes keretek között aláírták az Elektronikus Információ Szolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program folytatásával kapcsolatos együttműködési megállapodást.

Hiller István rámutatott arra, hogy Magyarország jövője a kultúrába, az oktatásba, a kutatásba, valamint az innovációba való befektetésben áll. "Az ország számára ez nem egyszerűen kiút a gazdasági, pénzügyi válságból, hanem az út."

Molnár Károly felidézte, hogy az Elektronikus Információszolgáltatás rendszerét már 2002 óta használják a hazai kutatók, egyetemi kutatók, valamint a kis- és középvállalati kutatók. Tavaly 327 ezren jelentkeztek be a szolgáltatásra.

"A tudás, az információ hatalom, amely előbbre viszi az innovációt" - fogalmazott a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter.

Fotó: Gordon Eszter

Pálinkás József örömét fejezte ki, hogy az információs rendszer 2009. és 2011. közötti finanszírozása megvalósult.

Az EISZ információs adatbázis 2002-ben kezdte meg működését. A rendszer célja, hogy a regisztrált oktatási- és kutatóintézmények számára elérhetővé tegyen olyan fontos elektronikusan megjelenő folyóiratokat, adatbázisokat, amelyek segítik a tudományos munkát. A program működését 2001-2005 között az OM, az MTA, valamint az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) hármas, 2005-2007 között pedig az OKM-MTA-OTKA-Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) négyes támogatói kör finanszírozta.

A program 2008-ban átmeneti jelleggel működött maradványforrásokból, ebben az évben megtörtént a program 2009-2011 közötti működésének előkészítése.

Az EISZ teljes folyóirat kínálata 4.300 teljes szöveges tudományos szakfolyóirat, valamint mintegy 33.000 tudományos folyóirat szemléje bibliográfiai szempontból.

A szerdán aláírt megállapodás értelmében 2011. december 31-ig az OKM, az NKTH, valamint az MTA meghatározott éves hozzájárulással támogatja a portált, összesen évi 840 millió forint összeggel. A finanszírozási forrás 3 évre összesen 2,6 milliárd forint. A szolgáltatást csak önrész fizetésének vállalásával vehetik igénybe az intézmények.

Az NKTH jelenleg dolgozik a pályázati kiírás előkészítésén.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok