2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Augusztus 10-ig lehet jelentkezni a pótfelvételikre

2009. július 24.
Augusztus 10-ig lehet jelentkezni a pótfelvételikre, az eddigi gyakorlattól eltérően azonban nem a felsőoktatási intézményekhez, hanem az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani a kérelmet. Manherz Károly, az OKM felsőoktatási szakállamtitkára, Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke és Kerekes Gábor, az Educatio Kft. ügyvezető igazgatója tartott sajtótájékoztatót a ponthúzás után.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Az idén is egy felsőoktatási intézménybe és egy képzésre jelentkezhetnek a diákok. Az egyetemek és főiskolák a pótfelvételik keretében gyakorlati vagy alkalmassági vizsga letételét kérhetik a jelentkezőktől, amelyeket augusztus 20-a után tartanak. Külön értesítést erről már nem kapnak az érintettek, ezért nekik figyelniük kell annak az intézménynek a honlapját, ahova beadták papírjaikat, illetve elküldték elektronikus leveleiket - mondta.
 
Bakonyi László közölte azt is, hogy a hétvégén két napilapban jelennek meg azok a felsőoktatási intézmények, amelyek pótfelvételit hirdetnek. A ponthatárokat augusztus 29-én hozzák nyilvánosságra.
 
Arról is szólt, hogy az nincs meghatározva, hogy egy szak alapképzésének elvégzése után ugyanazon az egyetemen kell folytatni a mesterképzést. A hallgató bárhova jelentkezhet, amely az adott szakból mesterképzést indít.
 
Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy mesterképzésre - az eddigieknél magasabb számban - 21.700 államilag támogatott helyet hirdettek meg, ami a 2006-ban felsőoktatásba került 62 ezer hallgató 35 százaléka. Ezt a keretet eddig - a tavaszi keresztfélévet is beleszámítva - 14 ezer emberrel tudták feltölteni, a maradék helyekre, 30 szakra írnak ki pótfelvételit.
 
A mesterszakokat tekintve nagy volt a kínálat, több mint 200 mesterszakra lehetett jelentkezni, amelyekre 8-50 jelentkezőt vettek fel. Először indult mesterképzés például tanár szakokon, amelyeket több mint 2500-an választották. A tanár szakokon a képzés egy félév gyakorlattal indul - mutatott rá.
 
A 2010-2011-es tanévre a jogi szabályozás alapján már kevesebb, 19.600 lesz a mesterképzésre felvehetők száma, ami a 2007-ben felvettek 35 százalékát jelenti - tette hozzá.
 
Az egyes intézmények saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy további költségtérítéses helyeket hirdetnek meg az alapképzésre is - tette hozzá.
 
Ismertetése szerint míg tavaly 344 volt a ponthatár az összes felsőoktatási intézményt figyelembe véve, addig ez a szám idén már 364-re emelkedett. A felvételhez szükséges alsó ponthatár általában 320 pont felett volt, s arra nem is akadt példa, hogy a jogszabályban minimálisan megállapított 160 pont legyen a határa a jelöltek bekerülésének.
 
Kerekes Gábor, az Educatio Kft. ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy információi szerint fennakadás nem volt csütörtökön este a www.felvi.hu oldalon, bár nem zárta ki, hogy egyeseknek az oldal elérésével lehettek nehézségei az első órában. Az oldalt 9 óráig 160 ezren látogatták meg, mintegy 3,6 millió oldalletöltéssel.
 
Közlése szerint egy órával a program beindítása után már mindenki megnézhette az őt érdeklő ponthatárokat. Hozzátette, hogy a jelentkezők 96 százaléka, 122 ezer diák kapott sms-ben értesítést a pontszámokat illetően.
 
(MTI)
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok