2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felsőoktatási ponthatárok - Nyilvánosságra hozták a számokat

2009. július 24.
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este a www.felvi.hu portálon. Első körben mintegy 94 ezren nyertek felvételt.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
A felsőoktatási intézményekbe való bejutáshoz az idén sem kellett sehol sem a maximális 480 pontot elérni. A legmagasabb pontszám 469 volt, ennyivel juthattak be a hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára, a második legmagasabb pont szintén itt volt, 462 ponttal lehetett a nemzetközi tanulmányok szakra bekerülni - tudta meg az MTI Bakonyi Lászlótól, az Oktatási Hivatal elnökétől.
 
Magas, 453 volt a ponthatár az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakán is. Bakonyi László elmondta még, hogy magasak voltak a pontszámok az orvosi képzésben, ahol intézménytől függően 421 és 432 pont közötti eredményt kellett hozni. A jogászképzésben 408 és 426 között alakultak a pontszámok, magasabban, mint tavaly.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A fővárosban, a Millenárison a kánikulai meleg ellenére is több ezren várták a pontszámok megjelenését. Az adatsor Hiller István oktatási miniszter gombnyomására indult el és kezdett futni a kivetítőn csütörtök este 8 óra után pár perccel. A szaktárca vezetője rövid köszöntőjében gratulált a felvételizőknek, s azt emelte ki, hogy az idén 495-en értek el maximális, 480 pontot a vizsgán.
 
Azok a jelentkezők, akik a jelentkezési lapjukon mobiltelefonszámukkal és hozzájárulásukkal erre engedélyt adtak, még csütörtökön sms-ben is értesítést kaptak.
 
Az idén 127.500 diák jelentkezett egyetemekre és főiskolákra, a tavalyi 96 ezerrel szemben, s közülük első körben mintegy 94 ezren kerültek be az intézményekbe, ezen belül államilag finanszírozott képzésre 66 ezren.
 
Az államilag finanszírozott alapképzés 56 ezres keretszámát gyakorlatilag betöltötték, míg a mesterképzés 21.700-as keretére 11 ezer hallgatót vettek fel. Bakonyi László ennek okaként az MTI-nek azt jelölte meg, hogy sok diák nem szerezte meg alapdiplomáját, a többi között azért, mert nincs meg a nyelvvizsgája.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Manherz Károly, az OKM felsőoktatási szakállamtitkára szintén arról beszélt, hogy az alapképzés harmadik, záró évfolyamán még nem végzett mindenki, s nem mindenki döntött úgy, hogy továbblép mesterképzésre. A felsőfokú szakképzés 12.500-as keretszámából 11 ezret töltöttek fel, az MTI információi szerint a fennmaradó helyeket átcsoportosították többek között gazdasági képzésekre.
 
Az, aki csütörtök este nyilvánosságra hozott pontszámok alapján nem kerül be sehová, a pótfelvételin próbálkozhat, erről részletes információkat a www.felvi.hu portálon lehet majd olvasni. Az idén is egyetlen felsőoktatási intézménybe és egyetlen képzésre lehet jelentkezni, újdonság azonban, hogy a kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani, nem az egyetemekre, főiskolákra, s a feldolgozás központilag történik.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok