2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

1956-os megemlékezés Károly herceg fővédnökségével

2006. november 10.
Károly herceg fővédnökségével a St. James's palotában rendez megemlékezést november 13-án, hétfőn az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából a Londoni Magyar Kulturális Központ. A rendezvényen részt vesz Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár, aki az új direktor kinevezéséig a londoni intézet igazgatói feladatait is ellátja.
Az eseményen bemutatják Bogyay Katalin: The voice of Freedom című interjúkötetét, melyben a szerző az 1956-os forradalom Angliába menekült szemtanúival beszélget.

A St James's Palota színpadán olyan magyar művészek lépnek fel, mint például Sebestyén Márta népdalénekesnő, Vásáry Tamás, az 1956-ban Angliába menekült karmester, zongoraművész, valamint a Magyar Állami Népi Együttes tagjai. Jeremy Irons, Oscar díjas színművész, Márai Sándor: Mennyből az angyal című versét olvassa fel, mely a forradalom leverése után született. Az 1956-ban Angliába menekültek nevében Határ Győző, a 93 éves, Wimbledonban élő író, a befogadó britek nevében Lady Solti beszél, a magyar kormány részéről pedig Bogyay Katalin államtitkár köszönti a vendéglátó herceget és a vendégeket.

A Londoni Magyar Kulturális Központ 2006 januárjában indította útjára a The voice of Freedom avagy A Szabadság hangja című beszélgető-sorozatát a forradalom 50. évfordulója alkalmából, melyek keretében minden hónap utolsó csütörtökén olyan személyiségek látogattak a magyar kulturális intézetbe, akik átélték, és akik életét gyökeresen megváltoztatta az 1956-os forradalom. A beszélgetések alkalmával régi emlékek, félelmek, izgalmak és könyvbe illő történetek jöttek a felszínre, melyeket a meghívott előadók megosztottak a közönséggel. A beszélgetéseket a BBC rögzítette, az interjúkból pedig könyv készült, melynek bemutatójára a St. James's palotában kerül sor a könyv résztvevőinek jelenléte mellett.

Az első rendezvényen Bogyay Katalin Péter László professzorral beszélgetett, őt követte Adler Edit az Agliai Magyar Katolikus Szövetség elnöke, a MAOSZ (Magyarok Angliai Országos Szövetsége) alelnöke, Jotischky László újságíró, a BBC World Service magyar programjának egykori főszerkesztője, Pátkai Róbert a MAOSZ elnöke, Váci Sándor építész, Stephen Molnár a Nagy Britanniai Magyar Szabadságharcosok Szövetségének tagja, Susan Hargreaves a BBC egykori magyarországi tudósítója, valamint Sárközi Mátyás és Pallai Péter újságírók, akik a BBC World Service magyar szekciójának tudósítói voltak. A sorozat befejezéseként Bogyay Katalin vendégei Peter Medak filmrendező Hollywood-ból, Sásdy Péter filmrendező Londonból, illetve a Torontóban élő producer Robert Schultz voltak.

A The voice of Freedom keretén belül a beszélgetések mellett az intézet két könyvbemutatónak is otthont adott. Mindkét kötet írója Anglia egykori magyarországi nagykövete volt. Sir Bryan Cartledge The will to survive és Peter Unwin Remembering the 56 Revolution című könyvei idén tavasszal láttak napvilágot a szigetországban.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok