2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Hiller István levele az ukrán oktatási miniszterhez

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Ivan Vakarcsuk ukrán oktatási miniszternek írt levelében fejezte ki aggodalmát a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatásával kapcsolatban.
2009. december 9.

Az Extremely Hungary számos kulturális kapcsolatot indukált

NY-i_evad_logo
Hiller István a New Yorkban és Washingtonban rendezett magyar kulturális évad záró sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, az Extremely Hungary-vel a magyar kultúra nemcsak hódított, hanem cölöpöt vert; az évad maradandó nyomot hagyott.
2009. december 8.

A titkosszolgálatok mozija Berlinben

A berlini közönség összesen tíz vetítésen informálódhat a csehszlovák, a keletnémet és a magyar titkosszolgálat 1989 előtti audiovizuális tevékenységéről 2009. november 24. és december 17. között a Zeughauskinoban.
2009. november 24.

Mini magyar filmszemle a Római Magyar Akadémián

Magyar Filmek Szemléje címmel a Római Magyar Akadémián csütörtöktől vasárnapig tíz játék- és három rövidfilmet láthatnak az érdeklődők olasz felirattal.
2009. november 24.

Sikeresen zárult a New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad

Hétvégén világzenei rendezvényekkel zárult az Extremely Hungary – Csordultig magyar – elnevezésű New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad. A fesztiválsorozat 10 hónapja alatt 38 helyszínen 135 esemény zajlott 490 fellépő közreműködésével. A New York-i záróeseményeken Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vett.
2009. november 23.

Megegyezés Szlovákia és Magyarország között a felsőoktatásban való együttműködés folytatásáról

A Szlovák és a Magyar Köztársaság Oktatási, Tudományos, Sport és Ifjúsági Vegyes Bizottsága ülésén megegyezés született a tanárképzésben és továbbképzésben, a felsőoktatásban való együttműködés folytatásáról, valamint a magyarországi szlovák és szlovákiai magyar kisebbség anyanyelvi oktatásának további támogatásáról.
2009. november 20.

Magyar szobor díszíti a tokiói Aoyama sugárutat 2010-től

A Japán-Magyar Jubileumi Év keretében Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára pénteken szándéknyilatkozatot írt alá Masaaki Takeivel, Tokió Minato kerületének polgármesterével egy, az Aoyama sugárúton felállítandó magyar szoborról. A Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének 140. és újrafelvételének 50. évfordulója kapcsán kiemelt kulturális eseménysorozat zajlik - "Csak tiszta forrásból" elnevezéssel - a távol-keleti országban.
2009. november 20.

Történelmi siker Dél-Koreában

Fotó: Keimyung Egyetem
Ovációval ünnepelte a közönség a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekara és az egyetem fiatal tehetségeinek koreai koncertjeit. Az ifjú zenészek a múlt héten kezdték meg távol-keleti koncertturnéjukat, amelynek során Dél-Korea több városában és Japánban, Tokióban is bemutatkoznak. A hangversenysorozat a Zeneakadémia külkapcsolatainak építése szempontjából is kiemelkedő jelentőségű.
2009. november 18.

Kurtág-bemutató Párizsban

Kurtág György jelenlétében mutatták be a világhírű zeneszerző munkásságáról a közelmúltban franciául megjelent tanulmányköteteket a Párizsi Magyar Intézetben (PMI) hétfőn este.
2009. november 18.

Roma és fekete világzenével zárul a New York-i Magyar Kulturális Évad

Az Extremely Hungary – Csordultig magyar – elnevezésű New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad záró hetén új kiállítással, különleges kabaréval, tudományos tanácskozással és világzenével ünneplik a magyar kultúrát New Yorkban. Az eseményeken Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vesz.
2009. november 18.

Magyar filmhét kezdődött Dél-Koreában

A magyar-koreai diplomáciai kapcsolatok 20. évfordulója alkalmából kedden magyar filmhét kezdődött a szöuli Korean Foundation Cultural Centerben az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Balassi Intézet támogatásával. Nyitófilmként Pálffy György Hukkle című alkotását vetítették. A következő napokban Mundruczó Kornél Deltáját, Goda Krisztina Kaméleonját, M. Tóth Géza Maestro című animációját, valamint Sas Tamás 9 és fél randi című nagyjátékfilmjét is láthatja a dél-koreai közönség.
2009. november 17.

A magyar kormány több mint 12,5 millió forinttal támogatja Kapisztrán Szent János olaszországi szülőházának felújítását

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyar kormány nevében 46 500 eurót (több mint 12,5 millió forint) ajánlott fel Kapisztrán Szent János Capestrano-ban található szülőházának felújításához. Az épület renoválásának összköltsége: 56 497 euró (mintegy 15,3 millió Ft). A tárcavezető a felajánlásról szóló nyilatkozatot ünnepélyes keretek között pénteken adta át az olasz kisváros polgármesterének, Antonio D’Alfonso-nak.
2009. november 13.

Két hét nemzetközi jazz Párizsban - magyar vezetéssel

Barabás Lőrinc Eklektric
Az idén már harmadik éve, hogy a tizenhárom nemzet részvételével megrendezett párizsi jazz fesztivált, a Jazzycolorst a Párizsi Magyar Intézet vezetője, Ecsedi-Derdák András elnökli. A fesztivál védnöke Bojan Z, akit 2005-ben Európa legjobb jazz zenészének választottak.
2009. november 13.

Európa elismerte, hogy Pécs felkészült a 2010-es kulturális főváros megrendezésére

Fotó: Gordon Eszter
A Melina Mercouri-díjjal az Európai Unió elismerte, hogy Pécs városa felkészült a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatra – hangsúlyozta Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nemzetközi szakállamtitkára Pécs Megyei Jogú Város, valamint a szaktárca közös sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.
2009. november 12.

Csák Ferenc Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át Londonban

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára vasárnap este a Londoni Magyar Kulturális Központ 10. jubileumi születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át Catherine Portuges egyetemi tanárnak, a Londoni Magyar Filmfesztivál (Check the Gate) kurátorának, John Cunninghamnek, a Sheffield Hallam Egyetem filmes tanszéke oktatójának, a Londoni Magyar Filmfesztivál kurátorának, Tóth Vali újságírónak, valamint Lady Joan Philips-nek, az 56-os menekült diákok "őrangyalának".
2009. november 9.

Hiller István: Egyiptom és Magyarország között erősödik a kulturális együttműködés

Még intenzívebb kulturális együttműködés várható Magyarország és Egyiptom között az elkövetkezendő időszakban - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az MTI-nek szombaton.
2009. november 7.

10 éves a Londoni Magyar Kulturális Központ

Különleges programsorozattal lepi meg a brit főváros lakóit november 5. és 8. között, az idén novemberben 10. születésnapját ünneplő Londoni Magyar Kulturális Központ.
2009. november 3.

Három év Európa Magyarországon

Franciaország két szakmai tekintélye, Jennifer Flay, a FIAC művészeti igazgatója, és a Francia Múzeumok Igazgatóságát vezető Marie-Christine Labourdette nyitja meg a Párizsi Magyar Intézet Vasarely Galériájának és André Kertész szalonjának két új kiállítását.
2009. október 22.

Csák Ferenc megnyitotta a Balázs Béla Filmfesztivált Athénban

Tizenkilenc magyar rövidfilmet mutatnak be a Balázs Béla Filmfesztiválon október 21-24. között Athénban, a Görög Filmarchívum új épületében. A Balázs Béla Filmstúdió fennállásának 50. évfordulójáról is megemlékező rendezvényt Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára nyitotta meg szerdán este.
2009. október 22.

Október 23. - Megemlékezések külföldi magyar kulturális intézetekben

Koncertekkel, filmvetítésekkel, kiállításokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel emlékeznek a külföldi magyar kulturális intézetekben az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulójára.
2009. október 21.

Hiller István megnyitotta az Opera Europa konferenciát

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken megnyitotta az Opera Europa konferenciát Budapesten, a Magyar Állami Operaházban. A konferencia az Operaház nemzetközi szakmai elismerésének mérföldköve.
2009. október 16.

Hiller István találkozott Xi Jinpinggel a Kínai Népköztársaság alelnökével

Fotó: Gordon Eszter
Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság alelnöke Hiller István Oktatási és Kulturális Miniszter jelenlétében tett látogatást pénteken az immár öt éve működő Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.
2009. október 16.

Csák Ferenc: Csak a múlttal való szembenézés hozhat igazi harmóniát a jelenünkbe

A határnyitás volt az első impulzus ahhoz, hogy a jelenkor történetét ne kelljen többé kizárólag abszurdokkal leírni – jelentette ki Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára a Német egység a Balatonnál című kiállítás megnyitóján a Collegium Hungaricum Berlinben pénteken. A megnyitón beszédet mondott Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány miniszterelnöke és Forgács Péter, a projekt művészeti vezetője is.
2009. október 16.

Csák Ferenc megnyitja a Német egység a Balatonnál című kiállítást

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára megnyitja a Német egység a Balatonnál című kiállítást a berlini Collegium Hungaricumban ma este. A megnyitón beszédet mond Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány miniszterelnöke és Forgács Péter, a projekt művészeti vezetője is.
2009. október 16.

Extremely Hungary - Falusi Mariann bemutatkozása New Yorkban

Az előkelő Neue Galerie művészeti múzeum Café Sabarsky szalonjában mutatkozik be csütörtökön a New York-i közönség előtt Falusi Mariann énekes az idei amerikai magyar kulturális évad keretében.
2009. október 15.

Arató Gergely: A művészetek hidat építenek és építettek országaink között

Fotó: Gordon Eszter
Amikor megismerjük egy nép hagyományait, kulturális értékeit erősebbé válunk – jelentette ki Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a Kínai Kulturális Fesztivál kiemelt eseményén, a Kínai Nemzetiségek Ének- és Táncegyüttesének bemutatóján kedden este Budapesten. A fesztivált a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 60. évfordulója alkalmából rendezik meg szeptember 13. és október 25. között.
2009. október 14.

Az UNESCO Liszt-évnek nyilvánította 2011-et

A magyar UNESCO-bizottság javaslatára 2011-et nemzetközi Liszt-évnek nyilvánította kedden az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 35. közgyűlésének programbizottsága Párizsban.
2009. október 13.

Kínai tintafestészeti kiállítás nyílt Budapesten

Fotó: Gordon Eszter
Ink, Not Ink címmel Kína legjelentősebb tus- és tintafestő művészeinek reprezentatív alkotásaiból nyílt tárlat hétfőn Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az október 25-éig látható kiállítás a Kínai kulturális fesztivál Magyarországon című programsorozat második nagyszabású eseménye - mondta el az Oktatási és Kulturális Minisztérium koordinációs szakállamtitkára a megnyitón.
2009. október 13.

Franciaország a filmiparban erősíteni kívánja jelenlétét Magyarországon

Franciaország elsősorban a filmiparban kívánja erősíteni kulturális jelenlétét Magyarországon - mondta az MTI-nek pénteken Hiller István oktatási és kulturális miniszter francia kollegájával folytatott megbeszélését követően Párizsban.
2009. október 9.

Hiller István: az UNESCO-nak tovább kell erősítenie az ENSZ-ben betöltött szellemi-intellektuális iránymutató szerepét

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint fel kell vázolni azt, milyen jövőképet szánunk az UNESCO-nak a következő években: fontos, hogy a szervezet tovább erősítse az ENSZ-rendszerben betöltött szellemi-intellektuális iránymutató szerepét. Ezt a tárcavezető az UNESCO Általános Konferenciájának 35. ülésszakán mondta csütörtökön Párizsban.
2009. október 8.

ARTscape - magyar kulturális programok Vilniusban

2009-ben Vilnius Európa kulturális fővárosa. Ennek egyik programsorozataként minden hónapban bemutatkozhatnak azok az országok, amelyek a közelmúltban, illetve a közeljövőben kulturális főváros címre jogosultak.
2009. október 8.

Hiller István hivatalában fogadta Elliot Aronson professzort

Elliot Aronson
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán hivatalában fogadta Elliot Aronson szociálpszichológust. A professzor szerzőtársa, Carol Tavris szociálpszichológus kíséretében érkezett Magyarországra az Ab Ovo Kiadó meghívására.
2009. október 7.

Az UNESCO szellemi örökség listáján a mohácsi busójárás

A magyar delegáció köszönetnyilvánítása az UNESCO ülésén
Felvették a mohácsi busójárást az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az UNESCO a 2009. szeptember 28. és október 2. között tartott kormányközi bizottsági ülésén a világ minden tájáról érkezett 111 jelölésről döntött a mai napon, köztük a Mohácsi busójárásról is.
2009. szeptember 30.

21 ezer látogatót vonzott a párizsi vasfüggöny

21 ezer látogatót vonzott a párizsi vasfüggöny
A párizsi Luxembourg-kertben felállított múltidéző vasfüggöny-részleten a kiállítás két hete alatt átszökni ugyan kevesen próbáltak, megismerni viszont annál többen: az installáció, amely szeptember 25-ig volt megtekinthető, becslések szerint naponta ezerötszáz látogatót, vagyis összesen mintegy 21 ezer embert vonzott. A kiállításnak köszönhetően Magyarország rendszerváltásbeli szerepéről számolt be a francia Le Figaro napilap, a France2 és a France3 televíziós csatorna is.
2009. szeptember 28.

Kezdődik a Kínai Kulturális Fesztivál


 
A kürt hangjaRangos kínai produkciók mutatkoznak be az elkövetkező hetekben Magyarországon – jelentette ki Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára a Kínai Kulturális Fesztivál programjait ismertető sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. A fesztivált a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 60. évfordulója alkalmából rendezik meg szeptember 13. és október 25. között.
2009. szeptember 25.

Hiller István: a szlovák nyelvtörvény Európa sokszínűségét károsítja

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Nyelv Napján azt hangsúlyozta, hogy a nyelvek ápolása Európa sokszínűségét, gondolkodását, mentalitását fejezi ki; a szlovák nyelvtörvény Európa sokszínűségét károsítja, a közös európai tudatot gyengíti.
2009. szeptember 25.

Magyar-japán felsőoktatási együttműködés a Dzsószai és az Oszakai Egyetemmel

A magyar-japán felsőoktatási kapcsolatok minőségi fejlesztése a cél a következő időszakban - mondta el az MTI-nek pénteken Hiller István oktatási és kulturális miniszter a tokiói Dzsószai Egyetemen tett csütörtöki, illetve az Oszakai Egyetemen tett pénteki látogatása után.
2009. szeptember 18.

Magyar Enikő brácsaművész koncertje a Londoni Magyar Kulturális Központban

Szeptember 21-én a Hétfő Esti Zeneszalon keretében Magyar Enikő ad koncertet Londonban, a Magyar Kulturális Központban.
2009. szeptember 18.

Magyar formatervező a London Design Fesztiválon

Bolygó Bálintot, a pécsi születésű, Londonban élő fiatal szobrászt is meghívták a London Design Festivalra: a magyar művész alkotását az Árnyékok dicsérete című kiállításon, a Victoria és Albert Múzeumban láthatja a brit főváros közönsége szeptember 19. és 27. között.
2009. szeptember 17.

Megkezdődött a Magyar Kulturális Fókusz Japánban

A Kaláka együttes koncertjével, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) kiállításával vette kezdetét szerdán a hatvan zenei, képzőművészeti, táncszínházi és gasztronómiai programot felvonultató Magyar Kulturális Fókusz a tokiói Royal Park Hotelben.
2009. szeptember 17.

Pécs a Temze Partján

Minden szeptemberben van egy hétvége Londonban, amikor a sokszínű város a Temze partján elbúcsúztatja a nyarat. Idén a múzeumparkból tűzkertet varázsolnak, utcabál áll majd a korzón, és éjszakai karnevállal koronázzák meg az egész hétvégén át tartó ingyenes szabadtéri fesztivált, mely 750 ezer látogatót tud magáénak. Idén Pécs is megmutatja magát.
2009. szeptember 14.

Vasfüggöny és trabantok Párizs utcáin

Szeptember 12-én Párizsban egy történelmi megemlékezés idejére feltámadnak a szocialista rendszer hazánkban jól ismert szimbólumai: a Trabant és a vasfüggöny. A Champs Elysées-n végigpöfögő felzászlózott kelet-német autókaraván és a Luxembourg-kertben felépített 40 méteres vasfüggöny-darab megidézi a volt rendszert, és annak történelmi kimúlását.
2009. szeptember 11.

Hangfestők-turné Finnországban

A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ meghívására szeptember 14-18. között Finnországba látogat a Hangfestők együttes. A trió tagjai Bartók Eszter (ének), Sinha Róbert és Vidák Róbert (gitár).
2009. szeptember 11.

Hiller István a szerb kulturális miniszterrel tárgyalt

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán Budapesten megbeszélést folytatott Nebojsa Bradic szerb kulturális miniszterrel Szerbia és Magyarország kulturális kapcsolatairól, az együttműködési lehetőségek bővítéséről.
2009. szeptember 10.

Nemzetközi Irodalmi Fesztivál a berlini Collegium Hungaricumban

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg Berlinben nem csupán Németország, hanem Európa legnagyobb irodalmi fesztiválját. A rendezvénysorozatra 52 országból több mint 220 szerzőt várnak Berlinbe, hogy több mint 300 rendezvényen olvassanak fel és vitassák meg az irodalom és a politika legégetőbb kérdéseit.
2009. szeptember 9.

Révész Ágota lett a sanghaji szakdiplomata

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Révész Ágotát nevezte ki a sanghaji oktatási-kulturális szakdiplomata posztra. A miniszter a bíráló bizottság javaslatát figyelembe véve hozta meg döntését.
2009. szeptember 4.

Vilniusban mutatkoznak be a hazai formatervezés legjobbjai

Ebben az évben Litvánia fővárosa, Vilnius Európa kulturális fővárosa. Az eseménysorozat részeként több olyan tárlatot is rendeznek, ahol egy-egy nemzet tárgy- és formakultúrájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
2009. szeptember 4.

50 éves a Sir Nicholas Sekers (Szekeres Miklós) által alapított színház Angliában

Oliver Messel és Nicholas Sekers
A Londoni Magyar Kulturális Központ kiemelt őszi eseménye a szeptember 3. és 5. között zajló Rosehil Fesztivál az Észak-Angliai Cumbriában, amelyen a Sir Nicholas Sekers (Szekeres Miklós) által ötven éve alapított színházat ünneplik.
2009. szeptember 3.

"Gulash la Goleshs": Egyedülálló magyar szakácskönyv héberül

Gulash la Goleshs
Augusztus 28-án, pénteken hangulatos könyvbemutatón ismerkedhet meg az izraeli közönség Ofer Vardi Gulash la Golesh című magyar recepteket tartalmazó szakácskönyvével.
2009. augusztus 28.

Hiller István megbeszélést folytatott a dél-koreai elnöki különmegbízottal

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter megbeszélést folytatott Park Geun-hye dél-koreai elnöki különmegbízottal Magyarország és Dél-Korea közötti tudományos kulturális együttműködésről, augusztus 25-én, kedden.
2009. augusztus 26.

Lektori és vendégtanári konferencia a Balassi Intézetben

Augusztus 25-én, kedden tartja a Balassi Intézet idei vendégoktatói konferenciáját.
2009. augusztus 25.

Finn és magyar egyetemisták közös tárlata a határnyitásról

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a Rajaton/Borderless/Határtalan című kiállítás a finn és a magyar képzőművészeti egyetem nyolc hallgatójának munkáiból pénteken este a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ U-Galériájában.
2009. augusztus 24.

Zöld könyv a fiatalok tanulási mobilitásának előmozdításáról

Az Európai Bizottság 2009 júliusában fogadta el a fiatalok tanulási mobilitásának előmozdításáról szóló Zöld könyvet, amely felhívja valamennyi érintett figyelmét arra, hogy támogassák a fiatalok tanulási célú mobilitását és törekedjenek arra, hogy a külföldön folytatott tanulmányok az európai lét természetes jellemzőjévé váljanak Európa összes fiatalja számára, és ebben a témában egy konzultációs folyamatot indít el.
2009. augusztus 13.

Az OKM nem zár be külföldön magyar intézetet pénzhiány miatt

A nehéz gazdasági helyzet sem indokolja, hogy a magyar kultúrát képviselő intézetek a már megszerzett pozícióikat külföldön feladják, és az idein kívül nem tervez a minisztérium újabb pénzelvonást tőlük - mondta Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nemzetközi szakállamtitkára.
2009. július 30.

Kihirdették a londoni képzőművészeti pályázat nyertesét

A Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) januárban pályázatot hirdetett helyspecifikus installáció tervezésére és kivitelezésére. A felhívásra, melyre Magyarországon élő hivatásos művészek, illetve külföldön élő magyar nemzetiségű művészek pályázhattak, a márcuis 15-i határidőre 31 pályamű érkezett.
2009. július 23.

28 nemzet diákjai a Balassi Intézet nyári egyetemén

bbi_nyari_egyetem_090723_01
A Balassi Intézet és a Kodolányi János Főiskola közös szervezésében július 20-tól huszonnyolc nemzet több mint hetven diákja kezdett ismerkedni a magyar nyelvvel. Az augusztus 14-ig tartó nyári egyetemre az európai országok mellett idén Egyiptomból, Japánból, Kínából és Thaiföldről is érkeztek hallgatók.
2009. július 23.

Magyar-Japán Jubileumi Év

Magyar-Japán Jubileumi Év
Magyar-Japán Jubileumi Év2009-ben ünnepeljük a Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének 140., és újrafelvételének 50. évfordulóját. A 2009-es Emlékév megrendezése a magyar és a japán kormány közös kezdeményezése. Nagy megtiszteltetés, hogy Őfensége Akisino herceg vállalta a jubileumi év tiszteletbeli védnöki tisztét.
2009. július 18.

Doktori kutatói ösztöndíjról szóló szándéknyilatkozatot írt alá az OKM a kanadai Alberta Egyetemmel

alberta_090716_01
Doktori kutatói ösztöndíjról szóló szándéknyilatkozatot írt alá Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, valamint Dr. Manherz Károly, az OKM felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára a kanadai Alberta Egyetem képviselőivel, Dr. Carl G. Amrhein akadémiai ügyekért felelős elnökhelyettessel, illetve Dr. Franz A. J. Szaboval, az Osztrák és Közép-Európai Tanulmányok Wirth Intézetének igazgatójával csütörtökön, Budapesten.
2009. július 16.

Hiller István felavatta Rómában a megújult Borromini-loggiát

Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken, Róma barokk belvárosában felavatta a világon egyedülálló Borromini loggiát, amelynek tetőteraszáról belátni szinte egész Rómát és a Vatikánt: a Szent Péter templomot éppúgy, mint a fenséges Pantheon lyukas kupoláját, vagy a hatalmas Palazzo Farnese-t. Az avató ünnepségen jelen volt Umberto Croppi, a Római Önkormányzat kulturális ügyekért felelős képviselője is.
2009. július 10.

Hiller István: jól teljesít a külföldi magyar kulturális intézményhálózat

jtakmki_090708_01
A magyar kulturális diplomácia az országképformálás egyik legfontosabb eszköze lett - hangsúlyozta a külföldi magyar kulturális intézetek és a kulturális szakdiplomata-hálózat teljesítményét értékelve kedden az intézményvezetők éves budapesti találkozóján Hiller István.
2009. július 8.

Magyar kórusok a tallinni dalünnepen

Két magyar kórus, a nyíregyházi Cantemus Fiúkar és a Kalevala Baráti Kör kórusa is részt vesz a 25. észtországi Dalünnepen - adta hírül a Tallinni Magyar Intézet. A mintegy harmincezer énekes programját a helyszínen várhatóan több mint százezer néző kíséri figyelemmel, akik nem csupán passzív élvezői az eseménynek, hanem együtt énekelnek az óriási kórussal.
2009. július 3.

Hiller: Robert Capa fotói a magyar kulturális örökség részét képezik Fotógaléria

capa_090702_02
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint Robert Capa, az egyik leghíresebb magyar származású fotóművész munkái a magyar kulturális örökség részét képezik. Ezt a tárcavezető a Ludwig Múzeumban megrendezendő Robert Capa-kiállítás alkalmából tartott sajtótájékoztatón mondta.
2009. július 2.

Dokumentumfilmek vetítésével indult a Check the Gate '09 - Második Magyar Filmfesztivál Londonban

A június 25-i hivatalos megnyitó előtt, a Check the Gate filmfesztivál részeként két dokumentumfilmes estét élvezhettek a Londoni Magyar Kulturális Központ látogatói. Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete került levetítésére június 23-án, szerda este, majd csütörtökön Almási Tamás Meddő című filmjét mutatták be a szervezők.
2009. június 26.

Afgán ösztöndíjasokat fogad az OKM

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a 2008-2009. évi magyar-afgán kormányközi oktatási munkaterv értelmében 7 afgán ösztöndíjast fogad teljes egyetemi képzésre, 3 fő részére biztosít 10-10 hónapos kutatói ösztöndíjat, évente 6 hétre pedig 10 fő szakiskolai hallgató részére biztosít nyári gyakorlatot. A szaktárca 5 afgán pedagógus számára kínál továbbképzési lehetőséget különböző olyan speciális szakterületeken, mint válságkezelés, sajátos nevelési igény.
2009. június 25.

Izraelben lépett föl Szalóki Ági és zenekara

2009-ben ünnepeljük az Izrael és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulóját. A kiemelt évforduló tiszteletére a Tel Aviv-i Magyar Nagykövetség féléves programsorozattal készült, amelynek záró eseménye a Bajnai Gordon miniszterelnök látogatásának tiszteletére adott június 23-ai, jeruzsálemi gálakoncert, amelyen Szalóki Ági és zenekara lépett fel 500 néző előtt a Jeuzsálemi Színház Henry Crown termében.
2009. június 25.

Ismét magyar filmfesztivál Londonban

A tavalyi sikeres hagyományteremtés után 2009. június 23-30. között ismét megrendezik a "Check the Gate" filmfesztivált a brit fővárosban.
2009. június 23.

Zsolnay-kiállítás Németországban

A Stuttgarti Magyar Intézet idén külön rendezvénysorozatot szervez a "Pécs2010 EKF program" népszerűsítésére, melynek segítségével igyekszik bemutatni Pécs kulturális értékeit, a város sokszínűségét, valamint a projekt fejlődését. A nyári időszak egyik legjelentősebb programjának ígérkezik az a kerámia és porcelán kiállítás, amely "Zsolnay - múlt, jelen, jövő" címmel nyílik június 18-án Felbach-ban a városházán.
2009. június 18.

Tudományok Éjszakája a Collegium Hungaricum Berlinben

Az Év Legokosabb Éjszakája mottóval 67 berlini és potsdami intézmény nyitotta meg kapuit június 13-áról 14-re virradó éjjel. A Collegium Hungaricum Berlin idén is az egész várost megmozgató program hivatalos helyszíneinek egyike volt és Art ’n Science címmel a művészet és a tudomány találkozási pontjain létrejövő programokkal várta vendégeit.
2009. június 16.

EUNIC Nyári Akadémia

Tizenhárom országból érkeznek európai kulturális projektek megvalósításával foglalkozó szakemberek arra a tanácskozásra, amelyet július 15. és 19. között rendeznek Budapesten.
2009. június 15.

Hiller István jóváhagyta a Pécs2010 EKF programsorozatot

ekf_090612_01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter jóváhagyta a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot. A tárcavezető a dokumentumot - mely szerint az Európa Kulturális Fővárosa projekt programjaira 1 milliárd 850 millió forint áll rendelkezésre - pénteken Pécsett, Páva Zsolt polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón látta el kézjegyével.
2009. június 12.

Finnül is olvasható Tóth Krisztina Vonalkód című novelláskötete

Péntekre várják Finnországba Tóth Krisztina költőt, novellistát, aki részt vesz a június 17-ig tartó Lahti Nemzetközi Írótalálkozón, amelynek témája az író szerepe, feladata a társadalomban; az alkalomra jelenik meg finnül a szerző Vonalkód című elbeszéléskötete.
2009. június 11.

A Keller Quartet Jeruzsálemben koncertezett

A magyar Keller Quartet az izraeli Aviv Quartet két tagjával közös koncertet adott Jeruzsálemben abból az alkalomból, hogy idén ünnepli Izrael és Magyarország a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulóját.
2009. június 11.

Magyarok a rigai kortárs képzőművészeti kiállításon

Június 10-én nyílt és augusztus 2-ig látható az a kortárs képzőművészeti kiállítás, amely közép-európai művészek munkáiból válogat.
2009. június 11.

2. Londoni Magyar Filmfesztivál

Idén nyáron újra a magyar film lesz a divat Londonban. A tavalyi sikeres hagyományteremtés után 2009. június 23-30. között ismét megrendezésre kerül a "Check the Gate" a brit fővárosban. A húsz éve lezajlott rendszerváltás fényében tekintünk vissza a magyar film és Magyarország helyzetére a XX. század második felében.
2009. június 9.

Én városom/My City Budapest

My City Bratislava
Az Én városom/My City egy rendhagyó multikulturális fesztiválsorozat, amelynek fő célja, hogy Európa egy-egy városának kultúráját, jellegzetes helyszíneit és személyiségeit mutassa be - sajátos szemszögből. Az A38 Hajó és a Wilsonic-fesztivál összefogásának köszönhetően idén Pozsony Budapesten, Budapest pedig Pozsonyban vendégeskedik.
2009. június 9.

A Zene Ünnepe: hét magyar zenekar hat európai fővárosban

Hat európai fővárosban összesen hét fiatal magyar zenekar kap fellépési lehetőséget idén a Zene Ünnepéhez kapcsolódva. A külföldi magyar kulturális intézetek által meghirdetett pályázat eredményét kedden hirdették ki Budapesten.
2009. június 3.

Visegrádi Együttműködés

A pénzügyi válság kultúra területén érezhető hatásairól, valamint a finanszírozás új módszereiről és lehetőségeiről tanácskozik Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter, Petra Smolikova cseh kulturális miniszterhelyettes, Augustin Lang szlovák kulturális államtitkár Varsóban pénteken, a V4-találkozón.
2009. május 29.

Miniszteri megbízott az európai elnökség kulturális programjaira

schiff_090528_01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2009. június 1-től miniszteri megbízottnak nevezte ki Schiffer Jánost a 2011-es magyar európai uniós elnökség kulturális programjainak koordinálására. Ezt a tárcavezető csütörtökön jelentette be.
2009. május 28.

Röder Endre kiállítása Londonban

Röder Endre alkotása
Június10-ig tekinthető meg Röder Endre, magyar származású festőművész kiállitása Londonban. Röder munkáinak a London szívében található, impozáns Fiumano Fine Art galéria ad otthont.
2009. május 28.

Accord-Riga

Accord-Riga
Haydn-emlékkoncertek a Baltikumban.
2009. május 27.

EU-s fesztivál Pekingben

2009. május 23-án és 24-én került megrendezésre Pekingben, Ázsia egyik legnagyobb városi közparkjában, a Chao Yang Parkban az Extravaganza címet viselő Európai uniós kulturális, turisztikai, gasztronómiai forgatag.
2009. május 25.

Ottlik és a fekete pedagógia Berlinben

Ottlik Géza
Ottlik Géza Iskola a határon című nagy hatású regénye első össznémet kiadását jelenteti meg a frankfurti Eichborn Kiadó. A magyar írók utóbbi években elért jelentős sikerei ellenére a kortárs irodalom egyik fő példaképének tartott Ottlik főművének eddig még nem sikerült a német áttörés, jóllehet a német irodalmárok jelentős íróként tartják számon.
2009. május 22.

Szij Kamilla kiállítása Tallinnban

Május 22-én nyílik a Tallinni Magyar Intézetben Szij Kamilla képzőművész kiállítása.
2009. május 21.

Rendkívüli látogatórekord a katalán-magyar kiállításon Barcelonában

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Joan Manuel Tresserras katalán kulturális miniszter május 7-én nyitotta meg a Királylányok messziföldről - Középkori kapcsolatok Katalónia és Magyarország között címet viselő kiállítást Barcelonában. A közös kiállítás tíz nap alatt 10.055 látogatót fogadott, ami rendkívüli a múzeum történetében.
2009. május 19.

Magyar zenei fesztivál Bukarestben

Magyarország bukaresti Magyar Kulturális Intézete és a Bukaresti Nemzeti Zeneegyetem ötödik alkalommal is közösen rendezi meg a Magyar Zene Fesztivált, mely egy fiatal előadóművészek között zajló, három napig tartó komolyzenei verseny közönség és zsűri előtt.
2009. május 18.

Térey János a tallinni irodalmi fesztiválon

Térey János volt a vendége a május 13-17. között lezajlott Tallinni Irodalmi fesztiválnak - adta hírül a Tallinni Magyar Intézet.
2009. május 18.

Forgács Péter installációja a Velencei Nemzetközi Biennálén

Forgács Péter Erasmus-díjas médiaművész és Rényi András kurátor Col Tempo - A W. projekt című alkotása képviseli Magyarországot a június 7-én nyíló 53. Velencei Biennálén; az installációt csütörtökön mutatták be a sajtó képviselőinek a Műcsarnokban.
2009. május 15.

Egyezmény a belarusz-magyar kapcsolatok fellendítéséért

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Belarusz Köztársaság Kormánya közötti oktatási, tudományos és kulturális egyezményt írt alá Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára és Alena Kupchina nagykövet a gödöllői Grassalkovich Kastélyban csütörtökön, a "May.by - Meetings with Belerus" című belarusz kulturális program keretében.
2009. május 14.

Európai Irodalmi Est

Május 13-án Európa-szerte több országban is a modern európai irodalom kerül középpontba, a csehek által szervezett irodalmi eseményeken. A cseh EU-elnökséget ünnepli Csehország a nem mindennapi irodalmi eseménysorozattal, melynek londoni programjába a Londoni Magyar Kulturális Központ is bekapcsolódott.
2009. május 14.

Kazinczy Ferenc Szépkiejtési Verseny Delhiben

A Magyar Nyelv Éve alkalmából, május 12-én a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban Szépkiejtési Versenyt rendeztek a 250 éve született Kazinczy Ferenc emlékére.
2009. május 13.

A kultúráról, a kreativitásról és az innovációról, valamint az oktatási együttműködésekről egyeztettek Brüsszelben

"A hazánkban megvalósuló felsőoktatási tartalomfejlesztések a matematika, valamint a természet- és műszaki tudományok terén nem csak a technológiai változásokhoz való alkalmazkodást szolgálják, hanem vonzóbbá is teszik ezeket a szakokat" - jelentette ki Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára az Európai Unió Oktatási, Ifjúsági és Kulturális Tanácsának ülésén, amelyet 2009. május 11-12-én tartottak Brüsszelben.
2009. május 12.

Magyar népzenei kurzus Észtországban

Az észt Népzenei Központ és a Tallinni Magyar Intézet évek óta kiváló együttműködésének újabb megnyilvánulásaként májusban magyar népzenészek foglalkoznak fiatal észt muzsikusokkal. A Központ kérésére idén a duda lesz az a hangszer, amelynek magyar virtuózai tanítják a mesterfogásokat.
2009. május 11.

Magyar-cseh közös megemlékezés Zlatá Korunában

koruna_090511_01.jpg
A műemlék kolostoráról híres Dél-csehországi Zlatá Korunában minden évben a Győzelem Napján együtt emlékeznek magyarok és csehek a II. Világháború utolsó napjaira. Azokra a civil áldozatokra és magyar katonákra, akik a kivonulóban lévő SS csapatokkal vívott harcban haltak hősi halált.
2009. május 11.

Ismét Jönnek a nők Berlinben

A berlini Collegium Hungaricumban 2009. május 6-án volt a "Jönnek a nők" című, a magyarországi női irodalmat, női alkotókat bemutató sorozat második estje.
2009. május 8.

A Tiberius vonósnégyes meghódítja Észak-Európát

A Tiberius vonósnégyes
Öt svédországi koncert mellett egy-egy hangversenyt ad a marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyes Tallinnban, illetve Vilniusban. A baltikumi turnét a Tallinni Magyar Intézet szervezi, együttműködésben a helyi nagykövetségekkel és a Litván Filharmóniai Társasággal.
2009. május 8.

Művészet a fordulat után

Inventar 1989-2009 - Der eiserne Vorgang (lefordíthatatlan szójáték a vasfüggöny szóból: 'vasból való eljárás') címmel fiatal magyar és német képzőművészek műveiből nyílik állandó kiállítás május 7-én a Berlini Collegiun Hungaricum Moholy-Nagy Galériájában.
2009. május 8.

Delta - londoni bemutató magyar dzsesszkoncerttel

Mundruczó Kornél Delta című filmjét pénteken mutatják be Londonban, az Institute of Contemporary Arts-ban (ICA); mivel a kortárs művészeti intézet megvette a vetítési jogot, az alkotás bekerül az angol művészmozi-hálózatba - mondta az MTI-nek Takács Ildikó, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója csütörtökön.
2009. május 8.

Magas lengyel állami kitüntetés Gordon Istvánnak

Magas lengyel állami kitüntetés Gordon Istvánnak
A Lengyel Köztársaság Szolgálatáért Érdemérem lovagkeresztjével tüntették ki Gordon Istvánt, a Varsói Magyar Kulturális Intézet vezetőjét. Mint az intézetigazgató elmondta, elsősorban azért örül az érdeméremnek, mert az nem protokoll-kitüntetés, hanem több évtizedes munkájának elismerése.
2009. május 8.

Zárul a sanghaji Hudec Év

2008. január 22. és 2009. május 8. között a Sanghaji Magyar Főkonzulátus az OKM és az Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával, sanghaji kormányzati szervezetekkel együtt Hudec Évet szervezett Sanghajban, mellyel a világhírű magyar építész életének és sanghaji munkásságának kívánt emléket állítani, születése 115. és halála 50. évfordulóján.
2009. május 7.

Külföldi Intézetek Éjszakája

A Budapesten működő külföldi kulturális intézetek országaik kultúráját bemutató programokkal várják az érdeklődő közönséget a péntekről szombatra virradó éjjel. Az "Intézetek Éjszakája" (Open Night of Institutes) alkalmából neves előadók, világhírű művészek lépnek a magyar közönség elé a különböző helyszíneken.
2009. május 7.

Katalán-magyar történeti kiállítás Barcelonában

Katalán-magyar történeti kiállítás Barcelonában
Hiller István magyar oktatási és kulturális miniszter és Joan Manuel Tresserras katalán kulturális miniszter közösen mutatja be a sajtónak és nyitja meg a Királylányok messziföldről - Középkori kapcsolatok Katalónia és Magyarország között címet viselő kiállítást csütörtökön Barcelonában. A több éves előkészítő munka eredményeként megvalósuló tárlatot csaknem három hónapon keresztül a barcelonai Katalán Történeti Múzeumban, majd szeptembertől szintén három hónapig Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban lehet megtekinteni.
2009. május 6.

Magyar kulturális minifesztivál Észtországban

Ungari K néven szervez májusban rövid fesztivált a Tallinni Magyar Intézet és a Magyar Kulturális Egyesület Tartuban, a legnagyobb észt egyetemi városban.
2009. május 6.

Darvasi László az észtországi irodalmi fesztiválon

Az észtországi Tartuban rendezett Prima Vista Irodalmi Fesztivál idei magyar vendége Darvasi László, akit a Tallinni Magyar Intézet május 6-án mutat be a közönségnek.
2009. május 5.

A Pluralica folyóirat észtországi bemutatkozása

A Pluralica folyóirat észtországi bemutatkozása
A Tallinni Magyar Intézet a magyar - észt kulturális kapcsolatok kialakításában játszott szerepe szerint nem csupán a magyar kultúra közvetítője a fogadó országban, hanem szándékai szerint a kétoldalú kommunikáció motorja, kezdeményezője kíván lenni.
2009. május 4.

Magyar írók emlékeznek a rendszerváltásra New Yorkban

A héten vette kezdetét a május 5-ig tartó PEN World Voices Festival a Nemzetközi Írószövetség szervezésében, New York-ban. A PEN az Extremely Hungary, azaz a New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad szervezőivel szorosan együttműködve alakította ki idei programját, melyben számos magyar vonatkozású esemény is szerepel. A rendezvények közül kiemelkedik a kifejezetten erre az alkalomra szervezett Páneurópai Piknik, mely az 1989-es kelet-európai eseményeknek állít emléket. A rendezvényen részt vesz Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára is.
2009. április 30.

Kultúra és tudomány - rendezvények a Moszkvai Magyar Kulturális Központban

Immár hagyományosnak mondható, hogy Moszkvában, a Magyar Költészet Napján megkoszorúzzák József Attila szobrát, amely az Oroszországi Állami Idegennyelvi Könyvtár világirodalmi szoborparkjában van. Az idei megemlékezésen a Magyar Nagykövetség, a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ és a József Attila Honismereti Iskola képviseletében helyezték el a koszorúkat, majd irodalmi estet tartottak.
2009. április 27.

Nagy siker volt Vásáry Tamás születésnapi koncertje a Barbicanben

Vásáry Tamás
A londoni Barbican Center adott otthont a Vásáry Tamás karmester és zongoraművész 75. születésnapja alkalmából rendezett koncertnek. A neves zenész a leghíresebb londoni fiatalokból álló zenekart, a London Schools Symphony Orchestra-t vezényelte az április 22-i előadáson.
2009. április 24.

Melyik a legszebb magyar szó? - internetes szavazás Tallinnban

A Magyar Nyelv Éve eseménysorozatban a Tallinni Magyar Intézet honlapján lehet szavazni arról, melyik magyar szót tartják legszebbnek az észtek.
2009. április 24.

Beszámoltak Brüsszelben a pécsi európai kulturális fővárosi program haladásáról

Beszámoltak szerdán Brüsszelben Pécs, Essen és Isztambul képviselői arról, miként haladnak az európai kulturális fővárosi program előkészületeivel.
2009. április 23.

Parti Nagy Lajos estje a pozsonyi magyar intézetben

Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas író teltházas, jó hangulatú esten találkozott szlovákiai olvasóival a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézetben, ahol A pecsenyehattyú és más mesék címmel tavaly megjelent kötetéből olvasott föl.
2009. április 22.

Kis koncertektől a nagy fesztiválokig pezseg a magyar jazz Franciaország-szert

trio_andras_des_090422.jpg
A kulturális intézetek "kirakatok". Az a feladatuk, hogy a fogadó ország közönségének kaleidoszkóp-szerű mozaikot állítsanak össze, és így vonzó képet fessenek saját országukról. A Párizsi Magyar Intézet számára ennek a mozaiknak az egyik hangsúlyos eleme a zene, azon belül is a kortárs magyar jazzprogramok.
2009. április 22.

Koncertek Moszkvában

Moszkva zenei élete nagyon gazdag, s a nemzetközi zenei fesztiválok is szinte egymást érik Oroszországban. Ezeken részt venni komoly szakmai elismerést jelent, nem egy fiatal tehetség mutatkozott be itt pályája elején.
2009. április 21.

Lajkó Félix Tallinnban

Április 20-án ad koncertet Tallinnban Lajkó Félix és Brasnyó Antal. A Tallinni Magyar Intézet és az észtországi JazzKaar Produkciós Iroda közös szervezésében a hegedűvirtuóz a tavaszi dzsessznapok keretében lép fel a KUMU-ban (Kortárs Szépművészeti Múzeum). Az idei eseménysorozat sztárja Al Jarreau, a világhírű amerikai énekes.
2009. április 20.

Kőrösi Csoma Emléknappal zárult a magyar kulturális fesztivál Indiában

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban rendezett Csoma Emléknappal zárult a Csoma születésének 225. évfordulója alkalmából 2009. március 9. és április 12. között rendezett Magyar Kulturális Fesztivál, amelynek 15 rendezvénye 4 indiai városban: Újdelhiben, Kalkuttában, Punéban és Mumbaiban zajlott.
2009. április 17.

Megkezdte indiai turnéját az Auer Vonósnégyes

Április 6. és 12. között négy nagyvárost érintő indiai turnéra utazott az Auer Vonósnégyes.
2009. április 10.

Megkoszorúzták Kőrösi Csoma Sándor sírját Dardzsilingben

A nagy magyar orientalista tudós születésének 225. évfordulója alkamából a újdelhi Magyar Nagykövetség,valamint a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ koszorúzási ünnepséget tartott Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi sírjánál.
2009. április 8.

UNESCO-konferencia Németországban

2009. március 31. és április 2. között Németországban nemzetközi konferenciát tart az UNESCO a fenntartható fejlődésre nevelésről.
2009. április 2.

A művésznő a Párizsi Magyar Intézetben vette át a Becsületrendet

rev_livia_090331_01.jpg
Rév Lívia, az 1947 óta Franciaországban élő, világszerte elismert zongoraművésznő a Párizsi Magyar Intézetben vette át március 30-án a francia állam legnagyobb kitüntetését, a Becsületrendet.
2009. március 31.

Európai civil szervezetek és magyar fesztiválszervezők tanácskoznak Pécsről Berlinben

Egész napos tanácskozásra gyűlnek össze a magyar kultúr- és fesztiválipar fontos szereplői 2009. április 3-án Berlinben.
2009. március 27.

Dijoni vadak, bordeaux-i bizsergés

Idén tavasszal két újabb francia város, Bordeaux és Dijon kerül a kortárs magyar kultúra "térképére". Míg Bordeaux-ban magyar interferenciák bizseregtetik a népet, Dijonba megérkeztek a magyar vadak.
2009. március 27.

Kortárs művészeti kiállítás a Műcsarnokban

Mi Vida - Menny és pokol, a MUSAC gyűjtemény Budapesten címmel nyílt kiállítás a Műcsarnokban.
2009. március 27.

Vilniusban versenyez A nyomozó

Március 28. és április 2. között rendezik meg a Vilniusi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramját, amelyben Gigor Attila filmrendező alkotása, A nyomozó is szerepel.
2009. március 27.

A Passa Porta fesztivál díszvendége Nádas Péter Brüsszelben

Második alkalommal, március 26-29. között rendezik meg a Passa Porta irodalmi fesztivált a belga fővárosban. A rendezvényhez ezúttal a Brüsszeli Magyar Kultúra is csatlakozott. A négynapos irodalmi programsorozat fő témája "A világ egy műhely".
2009. március 25.

Újabb európai főváros magyar intézete csatlakozott az idei Zene Ünnepéhez

Immár három éve a külföldi magyar intézetek is egyre koncentráltabban vesznek részt a június 21-i szabadtéri forgatagban. 2009-ben újabb helyszínekkel - Varsóval és Bukaresttel - bővült a pályázathoz csatlakozó fővárosok száma. Így ebben az évben már 6 európai városban léphetnek fel a Zene Ünnepén a magyar zenekarok, a külföldi magyar intézetek segítségével: Bécsben, Brüsszelben, Bukarestben, Párizsban, Pozsonyban és Varsóban.
2009. március 24.

Múzeumok Hosszú Éjszakája a Stuttgarti Magyar Intézetben

nemzet_090324_01.jpg
Március 21-én este 7-től hajnali 2-ig került sor ismét Stuttgartban a Múzeumok Hosszú Éjszakájára (Lange Nacht der Museen), amelyen a sok éves gyakorlatnak megfelelően ebben az évben is izgalmas programmal vett részt a Stuttgarti Magyar Intézet.
2009. március 24.

Három magyar kiállítás nyílt Washingtonban az Extremely Hungary keretében

MTI fotó: Hofer László
Két világháború közötti magyar női szociofotókat, Vajda Lajos festményeit és kortárs magyar videóművészek munkáit láthatja a washingtoni közönség az Extremely Hungary elnevezésű kulturális évad keretében péntek este nyílt kiállításokon.
2009. március 23.

Először mutatkozik be magyar szerző a Sanghaji Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon

Tóth Krisztina József Attila-díjas író, műfordító és az elmúlt hétvégén a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával kitüntetett költő lesz a Sanghaji Nemzetközi Irodalmi Fesztivál vendége március 22-én a Sanghaji Magyar Főkonzulátus és az ott tevékenykedő kulturális szakdiplomata, Hajba Judit szervezésében.
2009. március 20.

Konferencia a felsőoktatás népszerűsítéséről

Március 23-24-én kerül sor a Balassi Intézetben a "Building capacities..." elnevezésű projekt "International Promotion of Higher Education - Experiences and Challenges" című zárókonferenciájára.
2009. március 20.

Magyarok és osztrákok Haydn nyomában Londonban

Gottlieb Wallisch
Március 19-én, alig egy héttel a Budapesti Tavaszi Fesztiválon való fellépése előtt, a Londoni Magyar Nagykövetségen játszott Gottlieb Wallisch, neves osztrák zongorista. Az esti koncertet, a Londoni Magyar Kulturális Központ és a Londoni Osztrák Kulturális Fórum közösen szervezte a Haydn-év kapcsán. Az eseményen részt vett Csák Ferenc, az OKM kultúráért felelős államtitkára is.
2009. március 20.

Nemzetközi konferencia Berlinben a Berlini Fal leomlásának 20. évfordulóján

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális ügyekért felelős államtitkára felszólal, és pódiumbeszélgetésen vesz részt a Freiheit im Blick című konferencián Berlinben, csütörtökön.
2009. március 19.

Kubinyi Anna kiállítása Delhiben

kubinyi_090318_01.jpg
Csoma kapui címmel nyílt meg Kubinyi Anna textilművész Kőrösi Csoma Sándor emlékének szentelt, kiemelkedően nagy érdeklődéssel fogadott kiállítása március 17-én a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban.
2009. március 18.

Jovánovics Tamás fotó-installációja Londonban

Március 17-én kedden nyílt Jovánovics Tamás fotó-installációja a Londoni Magyar Kulturális Központban. Az LMKK tavalyi évben indított Fiatal Magyar Tehetségek Londonban elnevezésű sorozata keretében, Londonban élő és dolgozó kortárs magyar művészek munkáit mutatja be a brit közönségnek.
2009. március 18.

Pictoplasma Character Walk Festival

Francois Chalet alkotása
Több mint 30 helyszínen immár harmadszor rendezik meg 2009. március 17-22. között Berlinben a PICTOPLASMA Character Walk Festivalt.
2009. március 18.

Megkezdődött a Kőrösi Csoma Sándor emlékév Indiában

Március 13-15. között nagyszabású nemzetközi tudományos szimpóziumot rendeztek Indiában Kőrösi Csoma Sándor tiszteletére. Ezzel vette kezdetét a nagy magyar tudós születésének 225. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat, amelyet a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervez számos indiai tudományos és kulturális intézmény közreműködésével.
2009. március 17.

12 éves magyar zongorista fellépése Vilniusban

A Vilnius Európa Kulturális Fővárosa 2009 programsorozat keretében, a Litván Nemzeti Filharmonikusok, a Mezzo Televízió és az S.O.S. Talent svájci alapítvány szervezésében, 2009. március 15-én Vilniusban fellépett Szokolay Ádám 12 éves magyar zongoraművész.
2009. március 16.

A tolerancia művészete - szlovák-magyar kiállítás nyílt Dunacsúnban

A tolerancia művészete címmel nyílt meg az eddigi legnagyobb közös szlovák-magyar képzőművészeti kiállítás Dunacsúnban, a Danubiana Meulensteen Art Museumban szombaton. A megnyitón vehette át Gerard Meulensteen, a múzeum tulajdonosa a Pro Cultura Hungarica emlékplakettet.
2009. március 16.

Levéltári történeti kiállítás Moszkvában

A moszkvai Levéltári Intézet és az Oroszországi Föderáció Levéltári Szolgálata rendezésében március 11-én megnyílt a Magyar Kulturális Központ kiállítótermében az a dokumentumkiállítás, amely az 1948. február 18-án aláírt magyar-szovjet barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés előkészítését, az aláírásra Moszkvába utazó magas szintű magyar kormánydelegáció programját, az aláírási procedúrát, illetve az egyezmény 1967. szeptember 7-én történő megújítását mutatja be.
2009. március 13.

A külföldi magyar intézetek március 15-i programjai

Koszorúzással,ünnepi műsorral, filmvetítéssel és hangversennyel emlékeznek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra a nemzeti ünnep alkalmából a külföldi magyar kulturális intézetek.
2009. március 13.

Budapestre látogatott az osztrák szövetségi tudományos és kutatási miniszter

Fotó: Gordon Eszter
Dr. Johannes Hahn osztrák szövetségi tudományos és kutatási miniszter pénteki budapesti látogatása során találkozott dr. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterrel, valamint dr. Hiller Istvánnal, az oktatási és kulturális tárca vezetőjével. A megbeszéléseken az osztrák-magyar kétoldalú és regionális, kutatás-fejlesztési együttműködési kapcsolatok helyzete, valamint fejlesztési lehetőségei, illetve európai uniós témakörök szerepeltek.
2009. március 13.

Csiszér Zsuzsi kiállítása Tallinnban

Patrik látja repülni a gömböket... - ez a címe Csiszér Zsuzsi festőművész kiállításának, amely március 12-től egy hónapon keresztül látható a tallinni Magyar Intézet kiállítótermében.
2009. március 11.

Toborzó huszártánc, csárdás és magyar verbunk bemutató Párizsban a szabadságharc emlékére

A kor sarkantyúpengetős, bokázó katonatáncaiból tart bemutatót a Párizsi Magyar Intézet az 1848/49-es szabadságharc emlékére.
2009. március 11.

Megjöttek a nők - a berlini Collegium Hungaricumba

A CHB "Jönnek a nők" címmel indított rendezvénysorozatának kettős célkitűzése: a magyarországi női irodalom németországi bemutatása, valamint a művek körül felvetődő viták és elméleti megfontolások tematizálása.
2009. február 26.

Bársony Péter és Gulyás Márta szonáta estje Londonban

Újabb érdekes esttel jelentkezett a Hétfői Zeneszalon, a Londoni Magyar Kulturális Központ népszerű komolyzenei programsorozata. Február 23-án Bársony Péter brácsaművész és Gulyás Márta zongoraművész szonáta estjén több olyan művet is élvezhetett a közönség, mely először hangzott el a szigetországban.
2009. február 24.

Kreativitás és Innováció Európai Éve

A Kreativitás és Innováció Európai Évének megnyitó ünnepségét 2009. február 25-én rendezik Budapesten.
2009. február 24.

Aláírták a magyar-kínai koprodukciós filmről készülő megállapodást

Filmkoprodukciós megállapodást írt alá február 13-án Pál Ödön, a magyar Superplan Stúdió igazgatója és Chen Yu, a pekingi Beijing Kunlun Filmtervezési Központ vezetője.
2009. február 20.

Oda és Vissza - műfordítói sorozat indul a varsói magyar intézetben

Oda és Vissza címmel indít magyar és lengyel műfordítókat bemutató beszélgetéssorozatot csütörtökön a Varsói Magyar Kulturális Intézet. Az első esten Elzbieta Sobolewskával és Körner Gáborral találkozhat a lengyel főváros közönsége.
2009. február 19.

Keserü Károly két kiállítása Londonban

Február 17-én, kedden nyílt a Londoni Magyar Kulturális Központ újabb kortárs magyar művészt bemutató tárlata. Keserü Károly absztrakt alkotásait március 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők Londonban, egyszerre két helyszínen.
2009. február 18.

A Capa-gyűjtemény megvásárlása egy példaértékű együttműködés első eredménye

Fotó: Gordon Eszter
"Ez a gyűjtemény a magyar kulturális örökség és kincs olyan rendkívüli gyarapítása, amelyre érdemes időt, energiát és pénzt fordítani" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden, a Magyar Nemzeti Múzeumban azon a sajtótájékoztatón, ahol először mutatták be a közelmúltban megvásárolt Robert Capa-anyagot. A kormány 2008-ban 300 millió forinttal támogatta a csaknem 1000 darabból álló gyűjtemény megvásárlását, valamint az azt bemutató első magyarországi kiállítások megrendezését.
2009. február 17.

Magyarország először vesz részt a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron

Vasárnap délután nyílt meg a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásár, amelyen Magyarország első alkalommal állít nemzeti standot. A február 15. és 20. között megrendezendő programot az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) támogatta, míg szakmai kérdésekben és a magyar könyvtermés bemutatójának összeállításában a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) nyújtott segítséget.
2009. február 16.

Öt fiatal magyar festő kiállítása Szófiában

Praxis címmel nyílt kiállítás öt fiatal magyar festőművész képeiből a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben, nagy érdeklődés mellett.
2009. február 13.

Előadássorozat indul a lengyel-magyar kapcsolatokról a Varsói Magyar Kulturális Intézetben

Lengyelország és Magyarország a XX. században címmel indul előadássorozat csütörtökön a Varsói Magyar Kulturális Intézetben; a havi rendszerességgel jelentkező "gondolatfórum" első előadásán Maciej Kozminski történész professzor a lengyel és a magyar rendszerváltást elemzi.
2009. február 10.

Díjeső a Párizsi Magyar Intézetben

Február 11-én és 12-én két díj is gazdára talál a Párizsi Magyar Intézetben: a magyar-francia fordítóknak járó Nicole Bagarry-Karátson díj és a Magyarországgal kapcsolatos kutatásért járó Prix Hungarica.
2009. február 10.

Magyar hét a tartui zeneiskolában

Február 9-én Dávid Gyula, a Tallinni Magyar Intézet igazgatója nyitotta meg a tartui Heino Eller Zeneiskola magyar zenei hetét.
2009. február 10.

Prágában az André Kertész fotóművészeti ösztöndíjasok vándortárlata

A Balassi Intézet mint a magyar kultúra külföldi népszerűsítésében kiemelten fontos szerepet játszó intézmény, 2008. október 8-án csoportos tárlatot rendezett a 13 ösztöndíjas műveiből. A hatvan képből összeállított tárlat anyagát elsőként a Párizsi Magyar Intézet hívta meg a francia fővárosba. A kortárs magyar fotográfia kvalitásos művészeinek munkáiból válogatott anyagot február 11-től április 20-ig láthatja a cseh közönség a Prágai Magyar Kulturális Központban.
2009. február 9.

Cinema Total Berlinben

chb_081018_02.jpg
Az angol rendező, Peter Greenaway és Yonderboi közösen készített audiovizuális show-ja nyitotta meg a hét végén a berlini magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricumban rendezett Cinema Total (Teljes Mozi) című rendezvénysorozatot.
2009. február 9.

Extremely Hungary - Hiller István: kedvező az amerikai évad fogadtatása

Az amerikai magyar kulturális évad eddigi fogadtatása igen kedvező, "ha végig ilyen lesz és így fejeződik be, akkor nagyon meg lehetünk elégedve" - mondta az évad első nagy sikerű koncertjei után Hiller István oktatási és kulturális miniszter vasárnap az MTI-nek.
2009. február 9.

Hatalmas sikert aratott Palya Bea Washingtonban

Extremely Hungary
New York után Washingtonban is elkápráztatta koncerjével az amerikai közönséget Palya Bea. A New York-i Magyar Kulturális Évad keretében, a Kennedy Center Millenium Stage-én megrendezett vasárnapi koncerten Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vett. Az amerikai fővárosban és New Yorkban zajló rendezvénysorozat 10 hónapja alatt - 2009 januárjától 2009 novemberéig - több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be.
2009. február 9.

Washingtonban is nagy sikerrel indult az Extremely Hungary

MTI fotó: Hofer László
Kurtág György történelmi jelentőségű koncertjével szombat este Washingtonban is kezdetét vette az Extremely Hungary című magyar kulturális évad Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelenlétében. Az amerikai fővárosban és New Yorkban zajló rendezvénysorozat 10 hónapja alatt - 2009 januárjától 2009 novemberéig - több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be.
2009. február 8.

Kertész Imre nap Helsinkiben

Kertész Imre Gályanapló című regényének finn kiadása alkalmából rendeztek irodalmi estet 2009. február 5-én Helsinki leglátogatottabb könyvtárában. A Nobel-díjas író 1992-ben megjelent művét Outi Hassi fordításában az Otava kiadó jelentette meg.
2009. február 6.

Tánc - Színház sorozat Brüsszelben

"Seul sur scene" címmel a Frenák Pál Társulat előadásával indította el Tánc - Színház sorozatát a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet.
2009. február 6.

Megnyílt a Japán Kulturális Önkéntes Program

Nabekura Shinichi japán nagykövet és Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár asszony részvételével megnyitották a japán nyelvet és kultúrát népszerűsítő Japán Kulturális Önkéntes Programot.
2009. február 6.

Konferencia és plakátkiállítás Bukarestben

Az elmúlt húsz év demokráciája és a közvélemény-kutatás lesz a témája annak a konferenciának, amelyet román és magyar szakemberek részvételével rendeznek 2009. február 6-án a Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben.
2009. február 5.

Totális magyar mozi Berlinben

berlin_071203.jpg
A magyar filmeket népszerűsítő egyhetes rendezvénysorozat indul Berlinben, az egyik legnevesebb filmfesztivál, a Berlinale idején. A Collegium Hungaricum Berlin épületében helyet kapó eseményt Peter Greenaway mozgóképművész és Yonderboi közös produkciója nyitja meg. (A kultúra.hu cikke)
2009. február 3.

A külföldi magyar kulturális intézetek filmes programjai

Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet és Takács Ildikó Katalin, az LMKK igazgatója a filmszemlén (MTI fotó: Illyés Tibor)
Tavaly több mint 400 filmes programot szerveztek a külföldi magyar kulturális intézetek és szakdiplomaták, ez összes kulturális rendezvényük 18 százalékát jelentette - mondta Takács Ildikó Katalin, a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) igazgatója a 40. Magyar Filmszemlén, a Balassi Intézet által szervezett szerdai kerekasztal-beszélgetésen.
2009. január 29.

Hivatalosan is megkezdődött a New York-i Magyar Kulturális Évad

Fotó: Shan Jayakumar
A Budapesti Fesztiválzenekar Carnegie Hall-beli koncertjével szombaton hivatalosan is megkezdődött az "Extremely Hungary" ("Csordultig magyar") New York-i Magyar Kulturális Évad. Fischer Iván világhírű karmestert és zenekarát többször is visszatapsolta a közönség. Hiller István oktatási és kulturális miniszter a koncertet követő ünnepségen külön köszönetet mondott Soros Györgynek, Charles Simonyinak és Kati Martonnak az évad megvalósításában való közreműködésükért. Kati Marton és Tompa Gábor ezen az estén vehette át A Magyar Kultúra Követe címet a tárcavezetőtől.
2009. január 25.

Hiller István megnyitotta New Yorkban a Zsolnay-kiállítást

Fotó: Shan Jayakumar / Extremely Hungary
Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg péntek este a New York-i Forbes Galleryben a Zsolnay-kiállítást és a Nancy Goodman Brinker gyűjteményéből válogatott magyar képzőművészeti tárlatot. Az esemény a New York-i Magyar Kulturális Évadhoz ("Extremely Hungary" - "Csordultig magyar") kötődik, amely hivatalosan ma veszi kezdetét a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével a Carnegie Hallban.
2009. január 24.

Magyar kulturális események Kínában a Haydn-év jegyében

Kína gazdasági és kulturális központjában, Sanghajban a Joseph Haydn-emlékév és a 2010-es sanghaji világkiállítás jegyében rendezik meg idén a különböző magyar kulturális eseményeket.
2009. január 23.

Átadták a Magyar Kultúra Követe címeket

Fotó: Gordon Eszter
A kulturális élet hét kiemelkedő személyisége: Fischer Ádám karmester, Konrád György író, Kurtág György zeneszerző-zongoraművész, Kati Marton újságíró, Tompa Gábor rendező-költő, Vásáry Tamás zongoraművész-karmester, valamint Zób Kati jelmez- és divattervező kapta a Magyar Kultúra Követe címet kedden Budapesten.
2009. január 20.

Extremely Hungary - szombaton kezdődik az amerikai magyar évad

Fotó: Gordon Eszter
A Budapesti Fesztiválzenekar szombati, Carnegie Hall-beli koncertjével hivatalosan is megkezdődik az Extremely Hungary - Csordultig magyar címet viselő, New York-i és washingtoni magyar kulturális évad - mondta el Hiller István oktatási és kulturális miniszter az eseményekről tartott hétfői budapesti tájékoztatón.
2009. január 19.

Kertész Imre az európai írók franciaországi körútján

Kertész Imre
A francia EU elnökség keretében megalakult Európai Kulturális Szezon szervezésében 27 európai írót hívtak meg legutolsó művük megjelenése kapcsán egy franciaországi turnéra. Magyarországot a Nobel-díjas Kertész Imre képviseli Valaki más: a változás krónikája című művével.
2009. január 16.

Kiállítás Londonban a 100 évvel ezelőtti Magyarországról

Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg londoni tartózkodása alatt, január 12-én este az Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) hivatalos évnyitó kiállítását. A miniszter a brit fővárosban rendezett Tanulás és Technológia elnevezésű nemzetközi fórumon vesz részt január 12. és 14. között.
2009. január 13.

"Friss gyümölcs" - magyar filmnapok Izraelben

Fiatal magyar filmesek alkotásait vetítik eredeti nyelven, héber feliratozással 2009. január 13-19. között Tel Aviv, Jeruzsálem és Haifa Cinematheque mozihálózatában.
2009. január 12.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok