2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

1956-ra emlékezik Baden-Württemberg

2006. szeptember 25.
Nagy sikerrel, komoly érdeklődés mellett zajlott le szeptember 20-án a Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztató Központban az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes megnyitója, amit díszvendégként megtisztelt jelenlétével Ursula Seiler-Albring asszony, Németország nemrég leköszönt magyarországi nagykövete is.
Az eseményen Keresztury Tibor az Intézet igazgatója vázolta a stuttgarti intézet új, offenzív elképzeléseit, újrafogalmazott kulturális stratégiáját, ami - együttműködő partnerek egész sorával, a magyar művészeti élet élvonalát reprezentáló programok révén -- az eddiginél jóval intenzívebb jelenlétet céloz meg Stuttgart és Baden-Württemberg egész területén. Kovács József müncheni főkonzul ünnepi beszédét követően Teufried Grau, a Baden-Württembergi Államminisztérium nyugalmazott államtitkára, az Intézet Baráti Körének elnökhelyettese az 1956-os forradalom németországi és nemzetközi megítélésről tartott rövid előadást, az ünnepi rendezvénysorozat programjait pedig Tóth Mária a Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztató Központ igazgatóhelyettese, a programsorozat projektvezetője, valamint - az október 20.-i központi rendezvénynek helyet adó város képvisletében -- Christa Linsenmaier-Wolf, a fellbachi Kulturamt vezetője mutatta be.

A sajtótájékoztató után - melyen a civil érdeklődők mellett jelentős számban vettek részt a vezető stuttgarti és a tartományi sajtó képviselői is - Suba Andor Ferenc fotóművész '56-os témájú képeiből nyílt kiállítás az Intézet galériájában. A megnyitón Heidi Hechtel-Gommes, a Stuttgater Nachrichten munkatársa beszélgetett a művésszel a korabeli világsajtót bejárt fotók történetéről.

A programsorozat megnyitóján a közönség egyúttal megtekinthette a Külügyminisztérium 1956: A szabadság reménye című vándorkiállítását, valamint ízelítőt kaphatott az októberben kezdődő, a Horus Archívum gyűjteményéből összeállított fotó- és plakátkiállítás, illetve a Magyarország elmúlt ötven évének történetét felölelő dokumentumfilm-sorozat anyagából is.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok