2023. október 3.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A bécsi egyetemen 1956-os megemlékezést nyitottak meg

2006. november 7.
Az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából tudományos konferenciát és kiállítást nyitott meg hétfőn Bécsben Bogyay Katalin oktatási és kulturális szakállamtitkár, valamint Franz Morak művészeti és médiaügyekkel megbízott osztrák államtitkár.
Az ünnepélyes megnyitót a bécsi egyetemen tartották, ahol kedden és szerdán történettudományi konferenciát rendeznek Az 1956-os forradalom és Ausztria címmel. A tanácskozáson - több osztrák tudományos intézettel együttműködésben - közel kéttucatnyi osztrák és magyar szakértő tart előadást. A hétfői megnyitón Kende Péter 1956 - Miért éppen Magyarországon? címmel tartott ünnepi előadást.

A Forradalom-menekülés-integráció című történeti kiállítás hétfőtől december elejéig lesz látható a belváros szívében, a Porcia-palotában. A tárlat első része az 1956-os forradalom történetét ismerteti, második részének témája az osztrák segítségnyújtás és szolidaritás, a magyar menekültek Ausztriába érkezése, befogadása, valamint a menekültügy kezelése.

A kiállítást az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségével közösen rendezi a Collegium Hungaricum bécsi magyar kulturális intézet. Együttműködő partnereik között magyar és osztrák múzeumok, levéltárak találhatók, de számos magányszemély is kölcsönzött tárgyakat, dokumentumokat a kiállításra.

Bécsben november 25-én a Collegium Hungaricum kulturális intézet a Bécsi Magyar Katolikus Egyházközséggel együttműködésben az 56-os ausztriai megemlékezések sorozatának zárásaként emlékévzáró koncertet szervezett az István dómba (Stephansdom), amelyen a pécsi Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Filharmónia Énekkara Beethoven-, Bartók- és Kodály-műveket ad elő.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok