2023. október 3.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Belgiumban koncerttel fejeződött be az 1956-os forradalom évfordulója kapcsán szervezett kulturális eseménysorozat

2006. december 4.
Nagy sikerű koncerttel fejeződött be péntek este a brüsszeli Szent Mihály-katedrálisban az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából szervezett belgiumi kulturális rendezvénysorozat: a gótikus székesegyházban az Erkel-díjas Fekete Gyula "Te Deum'56 Budapest" című zeneművének ősbemutatóját tartották.
A zeneszerző az 1956-os forradalom után született, azaz művét nem korabeli élményei, hanem érzései alapján komponálta. A koncert második részében Mozart Requiemjét adták elő fiatal magyar operaénekesek.

Az eseményen megjelent II. Albert belga uralkodó lánya, Astrid hercegnő, s a hercegnő férje, Lorenz herceg is. A koncerten, majd az ezt követő fogadáson részt vett Bogyay Katalin, az oktatási és kulturális tárca szakállamtitkára is, aki többek között arról beszélt, hogy az 1956-os évforduló kapcsán a külföldi magyar kulturális intézetek száznál is több rendezvényt szerveztek a magyar kultúra megismertetésére. A szakállamtitkár másnap Európai Parlamenti képviselőkkel tárgyalt az intézeti hálózattal kapcsolatos és más nemzetközi tervekről.

A brüsszeli rendezvénysorozat még október elején kezdődött egy filmhéttel, olyan alkotások bemutatásával, mint a Temetetlen halott, vagy a Megáll az idő. Október közepén került sor a talán leglátványosabb programra: a világhírű brüsszeli főtér egy szombat délutánra "kis Magyarországgá" változott, magyar programok sokaságával. Majd néhány nappal később a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben "Pesti hősök nyomában" címmel nyílt fotótárlat filmvetítéssel és előadással egybekötve.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok