2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bogyay Katalin a Londoni Magyar Kulturális Központ koncertjén búcsúzik

2006. december 5.
A Londoni Magyar Kulturális Központ hagyományos karácsonyi koncertjén búcsúzik el közeli munkatársaitól, brit együttműködő partnereitől és az LMKK Baráti Kör tagjaitól Bogyay Katalin, az intézet volt igazgatója, aki 2006 júliusa óta az oktatási és kulturális tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára. Az ünnepségen egyúttal magas állami kitüntetéseket ad át.
A 2006. december 6-ai rendezvényen Bogyay Katalin a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikereszt fokozatát adja át George Kolankiewicz professzornak és Richard Berry tanszékvezető egyetemi tanárnak a Magyarországgal, a magyar nyelvvel és kultúrával kapcsolatos ismeretek Egyesült Királyságban való fáradhatatlan terjesztéséért.

Az intézet karácsonyi koncertjét a hagyományoknak megfelelően Jeanne Henny rendezi, aki korábban fiatal magyar operaénekesek továbbképzésével is foglalkozott. A rendezvényen fellép Lloyd Cecília szopránénkesnő, Xavier Rivadeneira tenor, zongorán kísér Alter Katalin, Sárközi Lajos és Sárközi Lajos junior hegedül.

George Kolankiewicz professzor a Londoni Magyar Kulturális Központ egyik legfontosabb együttműködő partnere. Munkahelye egyike azon két intézetnek az Egyesült Királyságban, ahol a magyar nyelvet és hungarológiát egyetemi szak részeként oktatják. Kolankiewicz az intézeten belül a Közép-Európa Szakcsoport vezetője. A magyar nyelvi, irodalmi és társadalomtudományi képzésnek nagy figyelmet szentel, a kulturális központtal és esetenként a nagykövetséggel közös programokban tevékeny szerepet vállal. Kolankiewicz professzor aktívan működött közre a magyar történelem, kultúra szigetországi megismertetéséért, a brit kutatói világban Magyarország és Közép-Európa profiljának emeléséért. A kulturális központ és a nagykövetség az elmúlt évek során számos tudományos és irodalmi konferenciát szervezett az intézettel, amelyeken számos esetben Kolankiewicz elnökölt. Személyes támogatása nélkülözhetetlen volt számos közös rendezvény, kiadvány létrejöttéhez.

Richard Berry több mint másfél évtizede foglalkozik Közép-Európával és ezen belül Magyarországgal. A Glasgowi Egyetemen 1999 óta működő a Szláv, Közép- és Kelet-Európai Tanulmányok Intézetén belül az általa irányított Közép-és Kelet-Európa Tanszék egyike az Egyesült Királyságban lévő két színvonalas szellemi műhelynek, amelyben Magyarország és a térség fejlődését nyomon követik, tudományos igényességgel elemzik. Berry az elmúlt években különösen aktívan és pozitívan járult hozzá az Egyesült Királyságban élő Magyarország-kép alakításához. Rendszeresen szervezett Magyarországról, magyar témákról, a közép-európai térségről, a demokratikus átalakulásról konferenciákat, tudományos és kulturális eseményeket. A 2003-2004-ben lezajlott nagyszabású magyar kulturális év (Magyar Magic) glasgow-i eseményeinek fő társszervezője volt. Idén szakmailag magas színvonalú tudományos konferenciát és megemlékezést rendezett Glasgow-ban az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok