2023. október 3.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Húsz éves a magyar tanszék Párizsban

2006. december 8.
A francia és a magyar tudományos élet mértékadó személyiségeit ülteti közös asztalhoz a Párizsi Magyar Intézet (PMI) azon a tudományos konferencián, amelynek apropóját az adja, hogy húsz éves a magyar szak Párizsban és a francia szak hazánkban.

"Idő, tér, nyelv: Magyarország a tudományok kereszteződésében" címen tart ebben a pillanatban is az a háromnapos nemzetközi fórum, amelynek apropóját egy évforduló adja. Huszadik éve létezik magyar szak és magyar könyvtár párizsi egyetemen, s ugyanennyi ideje francia szak Magyarországon. A PMI három napos programját december 7-9. között az élő WEB-es közvetítésen keresztül (http://montaigne.univ-paris3.fr/WWW/index.htm) nem csupán a helyszínről lehet nyomon követni.

A konferencia szervezésében az ELTE, az Országos Széchényi Könyvtár, a Francia Oktatási és Kutatási Minisztérium, valamint a Sorbonne Nouvelle-Paris III Egyetem is részt vett.

Az Egyetemközi Magyar Tanulmányok Központját (CIEH) a Sorbonne Nouvelle-Paris III Egyetemen 1986-ban hozták létre. A magyar tanszék és a külön magyar könyvtár megalapításának 20. évfordulója alkalmából - francia és magyar partnerekkel közösen - szervezte meg a Párizsi Magyar Intézet azt a nemzetközi konferenciát, amelynek célja, hogy különböző kultúrák találkozásának fényében bemutassa a magyarságra vonatkozó kutatások mai helyzetét a társadalomtudományokban. Az előadások a megadott hármas nézőpontnak - idő, tér, nyelv - megfelelően a következő tudományterületeket ölelik fel: földrajz, irodalom és irodalomkritika, közgazdaságtudomány, kulturális antropológia, nyelvtudomány, politológia, szociológia és történelem. A szekció- és plenáris ülések magyarországi előadói a következő témákat elemzik, fejtik ki többek között: "Az irodalom, mint a történelem tanúja" (Szávai János, ELTE, Paris IV), "A kortárs magyar irodalom arcai" (Tverdota György, ELTE), "A nemzetközi elit képzése egy többnemzetiségű államban. A magyarországi egyetemen végzetek vizsgálata európai szemmel (1867-1948)" (Hadas Miklós, Corvinus Egyetem), "A magyar nacionalizmus Trianon előtt és után" (Rpmsics Ignác, ELTE), "A könyves tapasztalatok technikái, a hatás tartalma" (Monok István, Országos Széchényi Könyvtár), "A vállalatok mint a gazdasági átalakulás tényezői" (László Csaba, CEU).

A plenáris előadások és a szekcióülések francia és angol nyelven hangzanak el, a vitákban azonban bármely nyelven fel lehet szólalni. A nyelvi sokszínűségből eredő viselkedési mintákat nyelvész és antropológus-hallgatók elemzik a helyszínen. A konferencia nemcsak a kutatások jelenlegi helyzetét világítja meg, hanem azt a képet is, amelyet azokon keresztül Magyarországról nyerhetünk. A résztvevők, túllépve a magyar kultúra határain, vizsgálódásaikat közép-európai perspektívába illeszthetik.

A sikeres együttműködésnek köszönhetően a tanácskozás megnyitóján részt vett és beszédet mondott Robert Del Picchia, a francia Parlament felső házának szenátora, a Szenátus Francia-Magyar Baráti Társaságánek elnöke; Pamuk Sándor, a franciaországi Magyar Nagykövetség ideiglenes ügyvivője; Pierre Civil, a Sorbonne Nouvelle Egyetem Tudományos Tanácsának elnöke; Yves Beauvois, a francia Oktatási és Tudományos Minisztérium Európai Ügyek Osztályának vezetője; Csernus Sándor, a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet nemzetközi kulturális és tudományos igazgatója, a PMI korábbi igazgatója; Bárdosi Vilmos, az ELTE Romanisztikai Intézetének igazgatója; Patrick Renaud, a CIEH igazgatója valamint Ecsedi Derdák András, a párizsi Collegium Hungaricum egy éve kinevezett igazgatója.

A konferencia hivatalos partnerei:

Magyar részről :

- Országos Széchényi Könyvtár;

- Magyar-Francia Társadalomtudományi Központ (ELTE)

- Szociológiai Intézet (ELTE);

- Egyetemközi Francia Tanulmányok Központja (ELTE);

- Párizsi Magyar Intézet.

Francia részről :

- Oktatási és Kutatási Minisztérium ;

- Párizs III Sorbonne Nouvelle Egyetem (Tudományos Tanács, 385-ös Doktori iskola, Kortárs Európatörténeti Tanszék).

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok