2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kormányközi találkozó a szellemi kulturális örökség védelmére

2006. november 27.
Algériában rendezték meg a szellemi kulturális örökség védelmével foglalkozó kormányközi bizottság első konferenciáját. A konferencián az UNESCO 2003-as Szellemi kulturális örökség védelméről szóló konvenciójának megvalósításáról tárgyaltak.
A szellemi kulturális örökség védelmével foglalkozó kormányközi bizottság első ülését 2006. november 18. és 19. között rendezték meg Algériában. A konferencián a 24 tag képviselői az UNESCO 2003-ban elfogadott Szellemi kulturális örökség védelméről szóló konvenciójának (International Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage) megvalósításához szükséges műveleti tevékenységek előkészítéséről, ezen belül is főként a támogatási mechanizmusokról és kritériumokról tárgyaltak.
 
Az a Konvenció célja, hogy megfelelő jogi eszközt jelentsen a szájhagyomány útján terjedő tradíciók és kifejezések, az előadóművészetek, társadalmi gyakorlatok, rituálék és népszokások, valamint a hagyományos népművészetek védelmére és megőrzésére. A találkozón két listát - Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáját és a Sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség listáját - fogadtak el, melyekből egyes részeket már 2008 őszéig meg szeretnének valósítani.
 
Magyarországot a konferencián Kovácsné Bíró Ágnes, az OKM Közművelődési Főosztályának helyettes vezetője, Gresiczki Péter, a Magyar UNESCO Bizottság Titkárságának vezetője és dr. Felföldi László, az MTA Zenetudományi Intézetének igazgató-helyettese képviselte.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok