2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Köszönjük Neked, Lengyelország!"

2006. október 20.
Október 23-hoz közeledve, szinte nem telik el óra, hogy Lengyelország valamelyik városában ne ünnepelné(n)k a fenti jelszóval a magyar október évfordulóját. Filmvetítések, tudományos ülések, kiállítások, különböző színpadi produkciók sorakoznak egymás után, s mind, kivétel nélkül a varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével.
A Varsói Magyar Kulturális Intézet közleménye:
A filmek között természetesen Mészáros Márta: Temetetlen halott című filmje a sláger. A rendező szinte valamennyi vetítésen részt vesz a film főszerepét alakító Jan Nowickivel együtt, s aktívan bekapcsolódnak a magyar és lengyel történészek szakmai vitájába is. A legutóbbi vetítést Charles Gati professzor is megtisztelte jelenlétével, aki éppen ezekben a napokban tart előadásokat Varsóban.

A forradalom 50. évfordulójára magyar és lengyel dokumentumfilmek is készültek, amelynek szerzői az egész országot bejárják alkotásaikkal.

A legjelentősebb kiállításokra a Magyar Kulturális Intézet - stílszerűen - az '56-os állapotokat idéző, a belváros kellős közepén épülő új székházában, illetve az előtte lévő téren kerül sor. Pauer Gyula 1956-os installációjának előkészületei élénken foglalkoztatják, és hosszú szemlélődésre késztetik a varsóiak - Intézet előtt elhaladó - tízezreit.

A legnagyobb érdeklődés természetesen a varsói Magyar Kulturális Intézet eddigi talán legnagyobb vállalkozását: az ExperiDance táncegyüttes Krakkó-Katowice-Varsó turnéjának fellépéseit kíséri. Krakkóban és Katowicében már bemutatkoztak művészeink a magyar történelmet feldolgozó "Ezeregyév" című történelmi szuperprodukciójukkal. A siker garantált, csupán az a kérdés, hogy a közönség hányadik ráadás után engedi az öltözőbe a zseniális táncosokat. S hogy hírük mennyire megelőzte őket: már a hét közepén nem lehetett belépőt szerezni a Varsói Operában szombaton sorra kerülő bemutatójukra.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok