2023. október 3.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Lengyel elismerés Spiró Györgynek

2006. november 17.
Bartis Attila "Nyugalom" című könyvének sikerét követően, ZAIKS-díjjal tüntetik ki Spiró Györgyöt Lengyelországban, akit ezúttal fordítói tevékenységéért jutalmaznak. A díjat 1966 óta azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő érdemeket szereztek a lengyel szépirodalom idegen, illetve más ország irodalmának lengyel nyelvre történő átültetésében.
Az idei ZAIKS-díjak érdekessége, hogy a lengyel fordítók közül éppen az a Tadeusz Olszanski veheti át a megtisztelő elismerést, aki olyan sikeresen "lengyelítette" a Pál utcai fiúkat, hogy évtizedek óta a mai napig kötelező olvasmány a lengyel iskolákban. Ennek révén szinte valamennyi lengyel megismerhette Molnár Ferenc örökbecsű művét.

Gordon Istvántól, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatójától megtudtuk, hogy az ünnepélyes díjádásra Varsóba érkezik Spiró György, aki főleg Gombrowicz és Wyspianski drámáinak, illetve a Nobel-dijas Czeslaw Milosz verseinek fordításával vívott ki magának megbecsülést. A két díjazott részvételével a varsói intézet "A fordítás művészete" címmel rendez beszélgetést.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok