2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar kulturális programok Stuttgartban és Baden-Württembergben

2006. október 26.
Kertész Imre, Nádas Péter, Konrád György, Földényi F. László, Kardos Sándor és Dalos György volt többek között a Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztató Központ vendége október 17. és 24. között. Az intézet megújult programpolitikájának jegyében annyi magyar kulturális program zajlott Stuttgartban és Baden-Württembergben, hogy minden bizonnyal válogatni is nehéz lehetett az érdeklődőknek.
Az eseményekben gazdag hét Kertész Imre felolvasóestjével kezdődött a stuttgarti Literaturhausban, ahol a Nobel-díjas magyar író telt ház és élénk média-érdeklődés mellett adott elő hosszú részletet németül nemrégiben megjelent művéből, a K dossziéból, amit beszélgetés követett.

Október 18-án két kiállítás is nyílt az Intézet szervezésében: Fellbachban a Hórusz-Archívum képeiből válogatott tárlat idézte fel 1956 őszének pillanatait - a képeket Christa Linsenmaier-Wolf, a fellbachi Kulturamt vezetője, illetve Kardos Sándor operatőr, a Hórusz-Arhívum alapítója mutatta be a közönségnek. Köszöntő beszédet mondott Hans Georg Koch, a Ministerium für Wissenschaft, Forschung und Kunst államtitkára.

Ugyanezen az estén az Intézet épületében nyílt meg Művésztalálkozások címmel Margit Abele és Kocsis Tibor iski kiállítása, mely a baden-württembergi Kunststiftung és a Budapest Galéria között évek óta tartó, a legtehetségesebb fiatal magyar és német képzőművészeket közösen bemutató együttműködésének keretében jött létre. A tárlatot Eszter Wilikens, a Kunststiftung kurátora vezette be.

Az 1956-os forradalom félévszázados évfordulója akalmából Fellbach városa ünnepi programsorozattal emlékezett meg az 50 évvel ezelőtti magyarországi eseményekről. A Hórusz-Archívum fotóanyagán kívül plakátkiállítással, az SWR2 rádióadó által rögzített pódiumbeszélgetéssel és szimpóziummal idézték fel a forradalom napjait, illetve méltatták annak történelmi hatását. A fellbachi 56-os programok csúcspontja az október 20-i központi űnnepség volt, melyet ebben az évben a Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztató Központ Fellbach városának támogatásával szervezett. Az évfordulós rendezvényt megtisztelte köszöntőjével Willi Stächele államminiszter, valamint Magyarország képviseletében Peisch Sándor nagykövet. Az ünnepi beszédet Konrád György író tartotta, koncertet adott a Trio Lignum Magyarországról.

A magyar irodalom iránt érdeklődők nagy örömére október 21-én, szombaton délután két irodalmi programot is tartottak Fellbachban: először Zsuzsa Bánk olvasott fel Az úszó című könyvéből, melyet Nádas Péter felolvasása követett 19 órakor, aki a Párhuzamos törénetekből adott elő részletet németül a szép számú közönségnek. Zsuzsa Bánk felolvasását Nádas Péter, Nádas Péterét pedig Földényi F. László moderálta.

A fellbachi irodalmi programokkal egyidőben Karlsruhéban folytatódott az Intézet szervezésében futó, az egész tartományra kiterjedő 56-os dokumentumfilm-sorozat, amit pódiumbeszélgetés követett. Az eseményen részt vett Konrád György író, valamint Gyenes Judit, Maléter Pál özvegye. A pódiumbeszélgetést Lerke von Saalfeld, az SWR újságírója moderálta.

Október 24-én az intézet és az Akademie Schloss Solitude kiváló együttműködésének keretében az akadémia tavalyi és jelenlegi ösztöndíjasa, Selyem Zsuzsa és Harcos Bálint olvasott fel.

Az egyhetes programsorozatot a MTV Kultúrház című műsorának forgatócsoportja is megörökítette: a dokumentumfilmet néhány hét múlva láthatják a magyar televíziónézők.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok