2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Október 23-i megemlékezések Oroszországban

2006. október 19.
Ünnepi megemlékezés az Udmurt Köztársaságban; tematikus filmhét Moszkvában.
Október 16-án, hétfőn Izsevszkben, az Orosz Föderációhoz tartozó Udmurt Köztársaság fővárosában, az izsevszki egyetem és a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ szervezésében emlékeztek az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójára.

Az Udmurt Állami Egyetemen tartott ünnepség keretében Rainer M. János, Kóti Judit és Topics Judit dokumentumfilmje került bemutatásra, amelyet Bak János történészprofesszor orosz nyelvű előadása követett.

Az egyetem folyosóin Magyarországot bemutató dokumentumfilmek, a "A szabadság reménye" orosz nyelvű 1956-os poszterkiállítás és a fiatal udmurt festőművész, Olga Sztrelkova forradalmi tárgyú festményeinek kamaratárlata teremtette meg az ünnepi hangulatot. Mind a filmvetítésre, mind az előadásra zsúfolt nézőtér előtt került sor.

Idén harmadik alkalommal került sor Izsevszkben a magyar forradalom megünneplésére.

Október 17-én Moszkvában, az Oroszországi Állami Bölcsészettudományi Egyetemen tartott előadást Bak János történész professzor, az 1956-os forradalom résztvevője.

A professzor előadásában a forradalom célkitűzéseit és programját elemezte Rainer János: "Nagy Imre poltikai életrajza" c. könyvéhez írt előszavának alapján. Mintegy 25 diák és több professzor jelenlétében vendégként jelen voltak a cseh és szlovák kulturális attasék, a Kultúra tv csatorna tudósítója és az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztika Intézetének egyik főmunkatársa.

Az előadást élénk érdeklődés kísérte és színvonalas vita követte.

A rendezvény végén Kiss Ilona, a Kulturális Központ igazgatója ismertette a Kulturális Központ 56-os programjait, köztük a moszkvai magyar filmhetet.

Október 18-án a Moszkvai Filmmúzeum nagytermében nyílt meg az "1956 a magyar filmművészetben" című, hat filmből álló tematikus filmhét.

A megnyitón beszédet mondott Naum Klejman, a Moszkvai Filmmúzeum igazgatója, Horváth Iván a Moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatóhelyettese és Bak János történész-professzor, az 1956-os események résztvevője., aki orosz nyelven köszöntötte az egybegyűlteket. A vetítés első napján Herskó János "Párbeszéd" c. játékfilmjét mutatták be, amit a mintegy negyvenfős közönség nagy tetszéssel fogadott.

A filmhét további programja: "Húsz óra" (Fábri Zoltán), "Megáll az idő" (Gothár Péter), "Szerencsés Dániel" (Sándor Pál), "6:3, avagy játszd újra Tutti" (Tímár Péter) és a "Temetetlen halott" (Mészáros Márta).
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok