2023. október 3.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Román, magyar, bolgár, szerb, macedón és lengyel előadók beszéltek Bukarestben 1956 utóéletéről

2006. november 20.
Román, romániai és magyarországi magyar, valamint bolgár, szerb, macedón és lengyel előadók beszéltek pénteken egy bukaresti konferencián arról, hogy országaikban milyen események és társadalmi folyamatok követték az 1956-os magyarországi forradalmat.
A kétnapos eseményt a bukaresti és a szófiai Magyar Kulturális Intézet, a Román Kulturális Intézet és a Lengyel Intézet közösen szervezte, mégpedig ez utóbbi kettőnek az épületében. Beke Mihály András, a bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója az MTI-nek elmondta: a kerekasztal-értekezlet célja az volt, hogy az előadók bemutassák, milyen kihatásuk volt 1956 végén a budapesti megmozdulásoknak nemcsak Magyarországon, hanem néhány más közép-európai országban is. A rendezvényen bulgáriai, macedóniai, lengyelországi, szerbiai és magyarországi történészek, újságírók, politológusok, a tudományos és kulturális élet személyiségei vettek részt.

Arató György, a szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatója az MTI kérdésére elmondta: Romániában sokkal előbbre tart már az 1956 utáni események feldolgozása, mint a többi említett országban. Az előadók levéltári anyagok alapján beszéltek például a forradalom utáni megtorlásokról, akárcsak a közéletben beindult új folyamatokról.

Előadást tartott Bíró Béla, esztéta, politológus, a csíkszeredai Sapientia Egyetem előadótanára, Stark Tamás, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, Szimo Mladenovszki professzor, a Szkopjei Egyetem történelmi tanszékének vezetője, Vladimir Popin szerbiai újságíró, Iszkra Baeva, a Szófiai Tudományegyetem új és legújabb kori történeti tanszék docense.

Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Magyar Írók Szövetségének volt elnöke nem volt ugyan jelen, de előadását felolvasták.

A rendezvényen beszélt kutatásairól Lukasz Jasztrzab, a poznani Adam Mickiewicz egyetem Történelmi Intézetének professzora és Ranko Koncsar, az újvidéki Vajdasági Múzeum igazgatója, a bölcsészkar történettudományi tanszékének korábbi vezetője is.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok