2023. október 3.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tokaj, Badacsony és Villány Prágában

2006. december 5.
Folytatódik a magyar borvidékeket bemutató sorozat a Prágai Magyar Kulturális Központban, ezúttal Villány boraival ismerkedhetnek meg a cseh borkedvelők.
A 2006-os évben Magyarország több évfordulót is ünnepel, köztük a legfontosabbak a világhírű zeneszerző, Bartók Béla születésének 125. évfordulója, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója. Talán kevesebben tudják, de ez az év a kultúra egy másik szegmensében is fontos dátumnak számít, 2006 a Magyar Gasztronómia Éve is. Ebből az alkalomból a Prágai Magyar Kulturális Központ - a megújulás jegyében - új programsorozattal kedveskedik látogatóinak.

A Magyarország cseppről-cseppre sorozatukban, amely tavaly decemberben indult, a magyar borkultúra csehországi megismertetését tűzték ki feladatul. A nagykövetség és a Magyar Turizmus Rt. támogatásával elsőként a legismertebb, a csehek körében igen kedvelt tokaji borvidék mutatkozott be, előadás, kiállítás, és nem utolsó sorban borkóstoló keretében. Tokaj-Hegyalja borászait és nedűit Árvay János, a 2003-as év bortermelője, több mint száz hektár tulajdonosa, a 23 hektáron termelő Babits László, és Leskó István kéthektáros családi borászat tulajdonosa és boraik képviselték.

2006 tavaszán egy nem kevésbé fontos borvidéket, Badacsonyt és környékét ismertették meg a cseh közönséggel. A gasztronómiai-kulturális programon belül előadás formájában mutatták be a borvidék jelentőségét, a közép-európai kapcsolattörténetben elfoglalt helyét, és röviden kitértek a fajták, borkülönlegességek jellemzésére is, majd a száraz ismereteket, a tudományos borkultúrát egy sokkal izgalmasabb program, a borkóstoló váltotta fel, ahol a rendezvényen szereplő neves borászok legszebb borait ízlelhették meg a jelenlévők. A tavaszi borkóstolón Szeremley Huba, Bezerics Csaba és Tóth Sándor pincészete mutatkozott be.

Egy hét múlva, 2006. december 12-én újabb találkozóra gyűlnek össze a cseh borkedvelők, hogy a Prágai Magyar Kulturális Központ gótikus pincéjében Villány borait ízlelgessék. Polgár Zoltán, az 1996-os Év Bortermelője és a Kovács - Gressly Pince mutatja be díjnyertes borait. A borvidékről Dr. Csoma Zsigmond, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főtanácsosa tart előadást. Az érdeklődőket a nagy villányi borászokat bemutató kiállítás, és speciális, villányi mézeskalács remekek is várják.
A szervezők azt remélik, hogy a borvidékeket bemutató sorozattal új célközönséget sikerül megnyerniük a magyar kultúrának és a magyar turizmusnak.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok