2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az arab és a spanyol ajkú világ felé nyitna a kulturális tárca

2007. február 27.
Kulturális hídfőállások létrehozásával nyitni kell az arab világ, az Öböl-országok, a Kelet, valamint a teljes spanyol ajkú világ felé - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter Az emberi természet című kormányzati fórumon kedden Budapesten.
A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közös rendezvényén a szaktárca vezetője kiemelte: "a modern Magyarország új országképének kialakítása belföldön és külföldön egyaránt a kulturális politika egyik meghatározó feladata."

Folyamatban van egyfajta strukturális, regionális átrendeződés - mutatott rá Hiller István, utalva arra, a napokban megjelent hírre, miszerint a British Council áttér a regionális működésre és erőforrásai egy részét átcsoportosítja a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába.

"Aki nem látja, hogy a kultúra a modern világban teljesen más jelentőséggel bír, mint önmagában a gyönyörködtetés, aki nem látja, milyen erőkkel vannak jelen fejlett országok keleten, hogy mit jelent a kulturális jelenlét az országok közötti gazdasági kapcsolatban, az nem ért a modern világ kulturális politikájához" - hangsúlyozta Hiller István.

Hozzátette: nyitni kell az arab világ, az Öböl-országok, a Kelet, valamint a teljes spanyol ajkú világ felé kulturális hídfőállások létrehozásával.

Az új országkép kialakításának magyarországi eszközeit sorolva kiemelte a Nemzeti Emlékezet Programot, valamint az olyan nagy eseményeket, mint a Monet-tárlat vagy a több mint háromszázezer látogatót vonzó Van Gogh-kiállítás.

Hiller István a minisztérium szerepéről szólva kijelentette: a kulturális politika elsősorban a kezdeményezésre fektet hangsúlyt, keretet ad, és finanszírozási feltételeket nyújt. Az utóbbi kapcsán elmondta, hogy hosszú távú, kiszámítható támogatásra törekednek. Példaként említette a magyar filmes szakma támogatási rendszerének kivonását az éves költségvetésből.

A kulturális vidékfejlesztés fontosságát kiemelve úgy fogalmazott: "Budapest minden értelemben vízfej, ellenpontja nincs, vagy nagyon kevés." A főváros mögött "a második sorban" található városok csak vonzáskörzetükben képesek központi szerepet betölteni - jegyezte meg.

A miniszter hozzátette, hogy ennek az állapotnak a megszüntetésére indították el a közelmúltban a Közkincs Programot, és még 2003-2004-ben az Alfa programot, amely kimondottan a vidéki múzeumok felújítására, állandó kiállításainak megújítására szolgál. A szakminiszter a kultúra és az oktatás összekapcsolásának fontosságát hangsúlyozva kiemelte a tehetséggondozás kérdését is.

Az oktatásnak meghatározó szerepe van az érvényesülésben - hangsúlyozta Hiller István, hozzátéve, hogy olyan programokon dolgoznak, amelyek megteremtik a tehetséggondozás anyagi kereteit és megfelelő metódusait a középfokú oktatásban is.

Az emberi természet címet viselő fórumot, amelyen előadást tartott többek között Csányi Vilmos akadémikus, Miklósi Ádám az ELTE Humánetológiai Tanszékének vezetője, és Pléh Csaba, az MTA főtitkárhelyettese, a MEH és az MTA közös sorozatában rendezték meg.

Az úgynevezett stratégiai kutatási program keretében zajló fórumsorozaton a tudományos élet képviselői a kormányzati szereplőkkel vitatnak meg egyes kiemelt szakpolitikai kérdéseket, általában olyanokat, amelyek összetettségük miatt több minisztérium, illetve több tudományterület együttműködésében valósíthatók csak meg.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok