2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a Budapesti Román Kulturális Intézet szegedi fiókintézetét

2007. december 12.
Megnyílt Szegeden a Budapesti Román Kulturális Intézet fiókintézete; a román kultúra magyarországi megismertetését szolgáló intézményt Adrian Cioroianu román külügyminiszter és Bogyay Katalin, a kulturális tárca nemzetközi szakállamtitkára adta át szerdán a Tisza-parti városban.
Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára kezet fog Adrian Cioroianu román külügyminiszterrel, amikor ünnepélyesen megnyitották a budapesti Román Kulturális Intézet szegedi fiókintézetét. MTI Fotó: Németh György
Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára kezet fog Adrian Cioroianu román külügyminiszterrel, amikor ünnepélyesen megnyitották a budapesti Román Kulturális Intézet szegedi fiókintézetét. MTI Fotó: Németh György

Szeged fontos kulturális, oktatási és tudományos központ a régióban, így jó helyre került a román kulturális intézmény - mondta ünnepi beszédében Adrian Cioroianu, hozzátéve, hogy az intézet a szegedi egyetemen 1955 óta működő román tanszékhez hasonlóan hozzájárul majd a román kultúra megismertetéséhez.

A külügyminiszter kiemelte: az intézmény segíti majd a román és a magyar kultúra ötvözését is, miként tette azt a közeli Nagyszentmiklóson született Bartók Béla a régióban élő nemzetiségek zenéinek szintézisével.

Az épületben már működő olasz, és a februárban szintén itt nyíló francia kulturális intézet a román intézménnyel együtt a latin kultúra fontos képviselője lesz a befogadó magyar földön - hangsúlyozta Adrian Cioroianu.

Utalva arra, hogy 2008 az Európai Unióban a kultúrák közötti párbeszéd éve lesz, Bogyay Katalin úgy vélte: a szegedi intézet átadása szimbolikusan lehetne e rendezvénysorozat megnyitója.

A szakállamtitkár hozzátette: a kultúrák közötti párbeszéd, a 2006 óta működő sepsiszentgyörgyi magyar kulturális fiókintézet és a most megnyílt szegedi román kulturális fiókintézet hozzájárul ahhoz, hogy "legalább megpróbáljuk egymást megérteni, s nem félreérteni".

Az eseményen - Horia Roman Patapievici, a román kulturális intézetek elnöke és Szentiványi Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára mellett - részt vett a Budapesti Román Kulturális Intézet vezetője is. Brindusa Armanca a tervekről szólva kifejtette: a szegedi fiókintézet koncerteknek, filmvetítéseknek, kerekasztal-beszélgetéseknek ad majd helyet.

Az intézmény vezetését két referens látja el, akik jelenleg Bukarestben vizsgáznak. Munkájukat egy tolmács segíti majd - tette hozzá Brindusa Armanca.

Az átadási ceremóniát követően az intézményben megnyílt Stefan Oroian (Oroján István) Battonyán született festőművész Szféra című kiállítása.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok