2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bogyay Katalin szerint a kulturális párbeszéd a leghatékonyabb eszköz a konfliktusok kezelésére

2007. június 8.
Kialakulóban van az új európai kulturális tér, amely ma már nem a nemzetállamok határain belül vagy azokon kívül helyezkedik el, a kulturális párbeszéd sokszor hatékonyabb eszköz, mint a hagyományos diplomáciai út - egyebek között ezeket a gondolatokat fejtette ki csütörtökön Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára a délkelet-európai országok bukaresti csúcstalálkozóján.
A csúcstalálkozó "A kulturális sokszínűség - híd a kulturális örökség és a jövő kultúrája között" címet viselte, a román államfői hivatalnak otthont adó Cotroceni-palotában zajlott, Traian Basescu román államfő volt a házigazda. Az UNESCO és az Európa Tanács égisze alatt szervezett eseményen részt vett Boris Tadic szerb, Branko Crvenkovszki macedón, Stjepan Mesic horvát, Nebojsa Radmanovic bosznia-hercegovinai és Filip Vujanovic montenegrói elnök. Albánia, Bulgária, Görögország, Magyarország és Törökország államminiszteri vagy államtitkári szinten képviseltette magát. A találkozón jelen volt Macura Koicsiro, az UNESCO főigazgatója, akárcsak Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára.

Bogyay Katalin hozzászólásában felhívta a figyelmet arra, hogy korunkban rendkívüli mértékben szükség van a kulturális párbeszédre, amely a diplomáciai folyamatok egyik leghatékonyabb eszköze. A konfliktusok megelőzésében vagy kezelésében a kulturális diplomácia sokszor többet képes elérni, mint a hagyományos diplomácia - fejtette ki.

A találkozó után az államtitkár az MTI-nek elmondta: a bukaresti fórumon résztvevő országok képviselői maguk is fontosnak tartották, hogy hídszerepet töltsenek be a kelet- és nyugat-európai, illetve az európai uniós és a balkáni térség között.

Magyarország számára ez a meghívotti státus azt is jelentette, hogy részt vett a közös nyilatkozat megfogalmazásában és kihirdetésében - mondta Bogyay Katalin. E dokumentumban a résztvevő országok az UNESCO-val és az Európa Tanáccsal közösen a konkrét lehetőségeket keresték az említett párbeszéd felerősítése érdekében.

Késznek mutatkoztak együttműködni számos területen, így a kutatásban, a kulturális menedzserek képzésében, a műemlékvédelemben, a gyerekek demokráciára való nevelésében.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok