2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Emléktábla-avatás a Római Magyar Akadémián

2007. június 8.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter és az olasz kulturális minisztérium főtitkára, Giuseppe Proietti pénteken fölavatta a Római Magyar Akadémiának (RMA) 1927 óta otthont adó Falconieri-palota felújítását méltató emléktáblát.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István az akadémia volt igazgatói, a művészeti élet képviselői, kulturális intézmények vezetői és Magyarország római nagykövete előtt elmondta: a Római Magyar Akadémia 1927 óta működik a Via Giulián álló Falconieri-palotában, ahol évtizedek óta a magyar művészeti és a kulturális élet színe-java alkothatott ösztöndíjasként. A miniszter szavai szerint a Róma egyik legpatinásabb helyén emelkedő palota, amelynek számos részletét Borromini alakította ki a 17. században, a Magyar Köztársaság messze legértékesebb külföldi ingatlana. Mint mondta, a palota rekonstrukciója 2004-ben kezdődött. A felújítás során a tető mellett a teljes külső homlokzat is megújult. Az elmúlt években Magyarország több mint 200 millió forintot fordított a RMA felújítására, ez az összeg messze meghaladja a többi külföldi magyar kulturális intézet rekonstrukciójára fordított támogatást.

Fotó: Gordon Eszter

Giuseppe Proietti megköszönte mindazt, amit az akadémia tevékenységével évtizedeken át hozzáadott az olasz kultúrához, a magyar-olasz kulturális kapcsolatokhoz. A főtitkár szerint külön elismerés illeti a magyar államot azért a szellemi és anyagi befektetésért, amellyel hozzájárult ahhoz, hogy minden részletében és teljes szépségében ragyoghasson Róma egyik legszebb épülete.

Fotó: Gordon Eszter

Hiller István a nap folyamán látogatást tett Walter Veltroninál, Róma polgármesterénél is, akinek Pro Cultura Hungarica elismerést adott át. A polgármester az indoklás szerint azért kapta meg az elismerést, mert minden támogatást megadott a Római Magyar Akadémia működéséhez, és ahhoz, hogy az épület a felújítás után régi állapotában pompázhasson.

Az Örök Városban a 19. század végén Fraknói Vilmos címzetes püspök és akadémikus saját pénzén alapított történeti intézetet és művészházat. Alapítványait utóbb a magyar állam vette át, majd illesztette be őket az 1927-ben életre hívott Római Magyar Akadémiába, amelynek első igazgatója Gerevich Tibor professzor volt.

A Római Magyar Akadémia a nagyközönség számára is nyitott esti programmal ünnepli pénteken, hogy megújult épülete 80 éve áll a magyar-olasz kulturális kapcsolatok szolgálatában. Fellép Winand Gábor és együttese, valamint Horgas Eszter fuvolaművész és Babos Gyula dzsesszgitáros.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok