2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az évtized legvégére halasztódik a diákok idegennyelv-tudásának európai uniós szintű felmérése

2007. május 25.
Az eredetileg tervezetthez képest várhatóan egy évvel később, 2010-ben végzik el az Európai Unióban az ifjúság idegennyelv-tudásának a felmérését - jelentette be pénteken Brüsszelben a tagországok oktatási és kulturális minisztereinek találkozóját elnöklő német Annette Schavan és Ján Figel, az Európai Bizottság oktatási felelőse.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter hozzátette: a halasztást kezdeményező javaslattal Magyarország is egyetértett.

A felmérésbe minden hivatalos nyelvet bevonnak: azt vizsgálják, hogy anyanyelvük mellett a fiatalok milyen szinten beszélnek további egy-két idegen nyelvet. A cél az, hogy egységes európai nyelvismereti szintjelző jöjjön létre.

A magyar miniszter újságíróknak nyilatkozva elmondta: az ülésen másokkal együtt a megfelelő előkészítés szükségességét emelte ki, hiszen jól átgondolt, egységes mutatókon alapuló rendszerre van szükség, amely lehetővé teszi a világos összehasonlítást az egyes tagországok között.

Figel közlése szerint uniószerte mintegy tízezer, 15 év körüli diák nyelvismereti szintjének felmérésére lehet számítani.

Hiller István kiemelte: az ülésen az említettel együtt több olyan témáról volt szó, amelyek az elkövetkezendő időszakban új programok megvalósítását hozhatják. Foglalkoztak például azzal is, hogyan változik az európai kulturális gazdaság és a kulturális tudásipar. Egy tavalyi európai bizottsági jelentés szerint az unión belül a leggyorsabban emelkedő, jelentőségét egyre növelő ágazatról van szó: uniós szinten a foglalkoztatottak 3 százaléka a kulturális és kreatív szektorban dolgozik.

Hiller István kiemelt jelentőséget tulajdonított annak, hogy Pécs 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa lesz.

Magyarország támogatja azt az osztrák kezdeményezést is, hogy 2009 a kreativitás, a kultúra európai uniós éve legyen. A javaslatnak az EU-tagországok között más támogatói is vannak - tette hozzá Hiller István.

A magyar miniszter beszámolt arról, hogy a brüsszeli ülés margóján kétoldalú találkozókat is folytatott. Az új francia kulturális miniszterrel, Christine Albanellel tartott megbeszélést említve kiemelte: az elmúlt fél évtizedben a magyar-francia kulturális kapcsolatok komoly eredményeket hoztak, köztük a Magyarországon kiemelkedő sikernek bizonyult nagy festőművészeti kiállításokat. Mint mondta, most a sor folytatását is kezdeményezte: újabb együttműködési formák szerinte elsősorban a kulturális sokszínűség és az anyanyelv területén lehetségesek.

Annette Schavan német oktatási miniszterrel mindenekelőtt a felsőoktatás kérdéseiről beszéltek. Megállapodtak abban, hogy az úgynevezett kiválósági központok ügyében újabb találkozót tartanak legkésőbb ősszel. Magyarország a minőségcentrikus felsőoktatás gyakorlati példáját látja ebben, ezért nagyon foglalkoztatja a téma, Németországban pedig a kiválósági központok rendszerének kiépítése már a bevezetés fázisában van - emlékeztetett Hiller István.

Elmondta, hogy Claudia Schmied osztrák oktatási, tudományügyi és kulturális miniszterrel elsősorban a 2009-re vonatkozó együttműködésről cseréltek eszmét. Az akkor rendezendő Haydn-évben például egy már létező kulturális régió különböző települései dolgozhatnak együtt, köztük Bécs, Kismarton és Fertőd (Eszterháza).


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok