2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István a kulturális sokszínűség fontosságát hangsúlyozta az UNESCO közgyűlésén

2007. október 20.
Az UNESCO-nak a kultúrák közti párbeszéd újraértelmezése és a kulturális sokszínűség megőrzése érdekében kifejtett munkáját támogatja Magyarország - hangsúlyozta pénteken Hiller István oktatási és kulturális miniszter az ENSZ párizsi székhelyű nevelésügyi, tudományos és kulturális szakosított szervezetének 34. közgyűlésén magyarul elhangzott felszólalásában.
Bár a magyar nem tartozik az UNESCO hivatalos nyelvei közé, Hiller István anyanyelvén elmondott beszédével akarta felhívni a 193 tagállam kétezer küldöttének figyelmét a kulturális sokszínűség fontosságára. Harminchárom év óta először fordult elő, hogy az ülésszakot levezető magyar elnök - Lakatos András magyar UNESCO-nagykövet személyében - magyarul köszöntött magyar minisztert az UNESCO plenáris ülésén.
 
Az anyanyelv nem egyszerűen a kommunikáció eszköze, hanem identitást és egy közösséghez tartozást is kifejez. A magyar izolált nyelv, ezért fontos megragadni azokat az alkalmakat, amikor nemzetközi fórumokon anyanyelvén szólalhat meg az ember, aminek fogadtatása általában nagyon kedvező - mondta az MTI-nek Hiller István.
 
Az UNESCO - amelynek Magyarország hatvan éve tagja - napirendjén lévő témák a magyar kormány számára is elsőrendű fontosságúak, így többek között az ivóvíz készlettel kapcsolatos kérdések - emelte ki a miniszter.
 
Az európai és arab kultúrák közti párbeszéd szimbólumának tekinti a kulturális miniszter, hogy a közelmúltban jelent meg először Bartók Béla 1913-as algériai népzenei gyűjtéseinek CD-kiadása, amelyet óriási szakmai munka előzött meg. Magyarország továbbra is az európai és az arab kultúrák közti különbségek és egyezőségek feldolgozását szorgalmazza, egyfajta párhuzamos enciklopédiaként képzeli el ezt a dialógust.
 
Az UNESCO által 2009-re meghirdetett felnőttoktatási konferencia előkészítésében Magyarország az európai és észak-amerikai regionális felnőttoktatási előkészítő konferencia megrendezését vállalja - jelentette be Hiller István.
 
A november 3-ig tartó közgyűlésen a szervezet megvitatja középtávú stratégiáját, amelynek prioritásai között szerepel Afrika, a nemek közti egyenlőség és a 2015-ig megvalósítandó Oktatás mindenkinek című program.
 
A Magyar Tudományos Akadémia s az Oktatási és Kulturális Minisztérium szervezésében Budapesten rendezik meg harmadik alkalommal november 8. és 10. között a Tudomány Világfórumát, amelyen az UNESCO a legmagasabb szinten képviselteti magát Macuura Koicsiro főigazgató személyében.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok