2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István a magyar kultúra külföldi megjelenéséről

2007. március 28.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a magyar kultúra külföldi megismertetésére - hangsúlyozta Hiller István, a tárca vezetője kedden Budapesten, azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen az operaház vezetői posztjára kiírandó pályázatról is beszélt.
A miniszter emlékeztetett arra: az Ungarischer Akzent címet viselő németországi magyar kulturális évad keretében novemberben átadják a berlini Collegium Hungaricum újjáépített székházát.
Júniusban pedig átadják a Római Magyar Akadémia eredeti pompájában felújított, XVI. századi épületét - mondta Hiller István, kiemelve, hogy az olasz és magyar művészettörténészek igen jelentős szakmai munkájának eredményeként pontosan az eredeti színárnyalatban sikerült helyreállítani a csodálatos épületet.
A Via Giulián álló Falconieri-palota, amely egyébként a külföldi magyar ingatlanvagyon legjelentősebb, messze legértékesebb darabja, egészen a felújításig teljesen más színű volt, mint ahogy eredetileg épült - jegyezte meg a kulturális tárca vezetője.
A miniszter a sajtóbeszélgetésen felidézte azt is, hogy március elején az Egyesült Államokban tárgyalt egy esetleges New York-i magyar kulturális évadról.
Ezzel kapcsolatban megismételte: amennyiben megvalósul az évad, nem kell arra törekedni, hogy egész Amerikát meghódítsák a magyar kultúra számára. Világszínvonalú kulturális teljesítményekre van szükség, mennyiség helyett a minőséget kell előtérbe helyezni - hangsúlyozta Hiller István.
A színházi törvény kapcsán megemlítette: a tárcánál jelenleg dolgozzák fel a színházigazgatók által létrehozott munkacsoportok javaslatait, köztük az alternatív színházak anyagait. A tervek szerint április második felétől témakörönként egyeztet a tárca a színházi szakma szereplőivel.
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok