2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István a német-magyar kulturális kapcsolatokról

2007. május 5.
A magyar kultúra szempontjából történelmi eseményként értékelte Hiller István oktatási és kulturális miniszter a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum (CH) új épületének avatóünnepségét.
A miniszter szombati elutazása előtt az MTI-nek adott nyilatkozatában az előző napi, úgynevezett bokrétaünneppel kapcsolatban úgy értékelte: Berlinben hetven éve nem volt ilyen nap a magyar kultúra számára. Hetven éve, mert - mint rámutatott - azon a telken, ahol a két világháború között a korábbi legendás Collegium Hungaricum működött, a háború óta nem állt semmilyen épület. Hosszú, kimerítő, sok éven át tartó tárgyalások után végül 2003-ban született meg az a döntés, hogy a magyar kulturális diplomácia a XXI. század első évtizedének egyik legjelentősebb beruházásával a régi telken felépítteti az új Collegium Hungaricumot. "2007 májusára pedig eljutottunk odáig, hogy az épület elérte a legmagasabb pontját, s sor kerülhetett a hagyományos bokrétaünnepségre" - fűzte hozzá.

Hiller István ugyanakkor kiemelte: az esemény súlyát bizonyítja, hogy Németország kulturális minisztere, Bernd Neumann részt vett az ünnepségen. Ugyanakkor a német főváros vezetői mellett több száz olyan személy volt jelen, akik kapcsolatot keresnek a magyar kultúrával. "Jóval többen, mint amire számítottam" - fogalmazott a miniszter, utalva arra, hogy az épület a tervek szerint november elejére készül el teljesen.

Időközben - mint Hiller István utalt rá - Németországban folyik a tavaly tavasz óta tartó magyar kulturális évad, mégpedig Berlinben, továbbá öt szövetségi tartományban. Az elkövetkező hónapokban számos kiemelkedő eseményen veszünk részt, sőt egyes kulturális rendezvényeken Magyarország a díszvendég. Ezzel összefüggésben a kulturális miniszter kiemelte a Schleswig-Holstein tartományban nyáron sorra kerülő zenei fesztivált. Európa egyik legrangosabb zenei fesztiválján idén Magyarország a fő vendég, ami - mint fogalmazott - komoly elismerés az ország számára.

Végezetül a miniszter rendkívül jelentős eseményként értékelte, hogy a magyar kultúra követe címet - s egyben felkérést - adhatta át a többnyire Németországban tartózkodó, Nobel-díjas Kertész Imre írónak. Ezzel összefüggésben Hiller István emlékeztetett: a tárca idén először, a magyar kultúra napján adta át ezeket a felkéréseket hét kiemelkedő magyar művésznek Budapesten. Kertész Imre akkor betegsége miatt nem tudott eljönni, ezért a cím átadására most került sor. "Nagyon fontosnak tartom, hogy ez nem valamiféle kitüntetés, hanem felkérés a magyar kultúra segítésére" - jelentette ki a miniszter, utalva arra: gyökerei a múltból fakadnak, hisz a cím tehetséget és teljesítményt ismer el, ugyanakkor arra kér fel, hogy ki-ki saját tehetségével, saját döntéseivel támogassa a magyar kultúrát az elkövetkező időszakban is. "Fontosnak tartottam, hogy a címet Kertész Imrének személyesen adhassam át" - jelentette ki a magyar kulturális miniszter.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok