2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István a New York-i magyar kulturális évad előkészületeiről tárgyalt az Egyesült Államokban

2007. március 6.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter egy esetlegesen 2009-ben New Yorkban rendezendő magyar kulturális évad előkészületeiről tárgyalt hétfőn az Egyesült Államokban.
"Azt szeretnénk, ha a magyar kultúra eredményei, értékei egy összefüggő és hosszabb ideig, 6-10 hónapig tartó New York-i magyar kulturális szezonban öltenének testet" - nyilatkozott a miniszter az MTI-nek.

Hiller István hangsúlyozta: a magyar kulturális diplomácia először vállalkozik arra, hogy Európán kívül rendezzen évadot. Hozzátette, a kulturális évadok rendszere, amelyet még az Orbán-kormány vezetett be, kormányokon átívelő, sikeres műfaj.

Elmondta: a magyar kormány a tárgyalások eredményétől függően a legrövidebb időn belül döntést hoz a New York-i kulturális szezonról, a költségvetési számításokat is elvégezve várhatóan már márciusban értesítik erről a nyilvánosságot. Kifejtette, jó esélyt lát arra, hogy külső források jelentős részt vállaljanak az évad finanszírozásában. Tájékoztatása szerint a magyar állam több százmillió forinttal fog hozzájárulni a szezonhoz még akkor is, ha a finanszírozás 40 százalékát külső forrásból lehet biztosítani.

Arra a kérdésre, hogy miért csak New York-i kulturális évadról van szó, Hiller István úgy válaszolt: ennek van realitása, "egyszerre ne akarjuk bekapni az államokat, nem a mennyiségben, hanem a minőségben kell gondolkodni". Hozzátette, "olyan dologba kell belevágni, amely nem egyszerűen sikert, hanem jelentős sikert hozhat".

A miniszter, aki megbeszéléseket folytatott a Lincoln Center elnökével és fesztiváligazgatójával, a Carnegie Hall vezetőjével és több New York-i kulturális intézmény képviselőjével, elmondta: megállapodott arról, hogy az évad előtt, már 2008 nyarán négy magyar színtársulat lehet a Lincoln Center fesztiváljának vendége.

Hiller István a magyar kultúra "széles spektrumát" gondolja New Yorkban bemutathatónak, kiemelve az előadóművészeteket, azokon belül is a zenét, a komoly- és modern zenét, a színházakat, a táncművészetet, továbbá az irodalmat.

Hétfői és keddi New York-i megbeszéléseit követően szerdán és csütörtökön Washingtonban folytat megbeszéléseket Hiller István, aki az amerikai külügyminisztériumban aláírja egy átfogó felsőoktatási-kutatási ösztöndíjprogram, a Fulbright program következő négy évre történő meghosszabbítását. Mint elmondta, ez a program "minden eddiginél kiterjedtebben fogja össze a magyar és az amerikai felsőoktatási és kutatási csereprogramokat, ösztöndíjakat; a magyar felsőoktatási intézmények kutatói, részben hallgatói, illetve az akadémiai kutatók pályázhatnak rövidebb és hosszabb, akár 6-7 hónapos ösztöndíjakra.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok