2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István pekingi előadása

2007. november 13.
A magyarországi felsőoktatásról tartott előadást Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Pekingi Egyetem Kelet-Európával foglalkozó hallgatói előtt kedden.
(MTI) - Azok a magyar egyetemisták, akik Kínával foglalkoznak, már diákéveikben ismerjék meg azokat a kínaiakat, akik Európával, Közép-Európával, Magyarországgal foglalkoznak - szorgalmazta a tárcavezető Ázsia egyik legnagyobb, száztíz éve alapított és ma harmincezer hallgató által látogatott intézményben.

Elsősorban a kultúra, a művészetek, Közép-Európa és a politológia iránt érdeklődő kínai értelmiséget és diákságot célozza meg az a program, amelynek keretében konkrét, szerződéses együttműködések jönnének létre felsőoktatási intézmények között.

Peking, 2007. november 13. Hiller István oktatási és kulturális miniszter előadást tart a hallgatók részére a Pekingi Egyetemen a magyar oktatáspolitikáról. Fotó: Gordon Eszter
Peking, 2007. november 13. Hiller István oktatási és kulturális miniszter előadást tart a hallgatók részére a Pekingi Egyetemen a magyar oktatáspolitikáról. Fotó: Gordon Eszter

Magyarország számára a fenntartható fejlődés záloga a felsőoktatás fejlesztése - mutatott rá, megjegyezve, hogy Magyarországnak nincsen olaja és nincsen aranya, de kreatív, innovatív, sajátos gondolkodású nép a magyar.

A miniszter kiemelte, hogy a hagyományos kultúrkörökön túl szeretné, ha Kínában is megismerkednének a kortárs magyar művészetekkel. Utalt arra, hogy a novembertől felállított új kulturális diplomata posztok közül elsőként két kínai városban, Pekingben és Sanghajban foglalják el pozíciójukat a kinevezett szakemberek, akik az oktatás és a kultúra területén hivatottak folyamatos kapcsolatot teremteni a két ország között.

"Abban vagyunk érdekeltek, hogy aktívan és kezdeményezőn álljunk a magyar-kínai kapcsolatokhoz" - utalt a Kínában szeptember óta zajló magyar kulturális évadra.

Fotó: Gordon Eszter

A hallgatók kérdéseire válaszolva többek között szólt a magyarországi felsőoktatási tandíj tervezetéről, amely véleménye szerint igazságos, mivel fiegyelembe veszi a különbséget a jól és a rosszul tanulók, a jobb illetve rosszabb körülmények közül érkező hallgatók között.

"Mi mindig szívesen fogadjuk magukat" - mondta végül a hallgatóságnak Hiller István, aki az előadást követően rövid megbeszélést folytatott Lin Csien Huával (Lin Jianhua), a Pekingi Egyetem rektorhelyettesével, aki bíztatóan szólt az együttműködésről.

(Csillaghy Nóra - Peking)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok