2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller-Schmied: szélesíteni kell az oktatási együttműködést az EU-ban

2007. október 3.
Az Európai Unión belüli oktatási és kulturális együttműködés bővítését szorgalmazta a magyar és az osztrák tárcavezető a Kurier című osztrák lap szerdai számában.
Hiller István és Claudia Schmied a közös interjúban egyaránt síkra szállt az EU-s diákcsereprogram szélesítésért, az idegennyelv-oktatás további fejlesztéséért és a kulturális kapcsolatok erősítéséért.

A magyar miniszter jónak tartotta a lapnak azt a felvetését, hogy az Erasmus diákcsereprogram sikerén felbuzdulva meg lehetne fontolni, hogy a tanulók egy évet esetleg egy másik EU-ország oktatási intézményében töltsenek. "Ez egy olyan feladat, amely még megoldásra vár" - mondta. Hozzáfűzte, bármennyire szép is a magyar nyelv, mégiscsak elszigetelt, így a magyar fiatalok számára lényeges legalább egy világnyelv - például az angol vagy a német - elsajátítása, egyidejűleg a számítástechnikai tudást is fejleszteni kell náluk.

Az osztrák oktatási és kulturális miniszter ugyancsak kedvezően állt hozzá a gondolathoz, leszögezve, hogy a mobilitás értéknek számít a mai világban.

Abban is egyetértettek, hogy az oktatási és a kulturális ügyeket meg kell hagyni a nemzeti politikák keretében, a döntéseket az egyes országoknak maguknak kell meghozniuk, miközben súlyt fektetnek az uniós szintű együttműködésre is. Európa sokszínű, és léteznek nemzeti sajátosságok. Ezekre tekintettel kell lenni - húzta alá Claudia Schmied.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok