2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ligeti zenéje teltházakat vonz Nagy-Britanniában

2007. május 18.
Újra felcsendülnek Ligeti György szerzeményei május 19-én, szombaton a londoni Queen Elizabeth Hallban. A közelmúltban Ligeti zenéje már teltházakat vonzott, akkor George Benjamin vezényelte a London Sinfoniettát a brit fővárosban. A tavaly nyáron elhunyt zeneszerzőnk emlékére rendezett második koncertre már alig lehet jegyet kapni.
A május 19-ei előadáson a londoni zenekar három Ligeti darabot ad elő Martin Brabbins vezényletével. A hangversenyen John Constable és Shelagh Sutherland kíséri zongorán Barbara Hannigan-t (szoprán) Marz King-et (mezzo) valamint Omar Ebrahim-ot (bariton).Az első, márciusban rendezett hangverseny után Ligetit magasztaló cikkektől volt hangos a brit sajtó, a kritikák zeneszerző óriásként beszéltek a komponistáról. Ám nem csupán a szakmát és a kritikusokat varázsolták el Ligeti földöntúli dallamai, hanem a Queen Elizabeth Hall közönségét is, mely a koncert után még percekig állva tapsolt.

"Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiájában is felhangzik Ligeti zenéje. Ám az elképzelt tér most átváltozott élő előadássá - a London Sinfonietta jóvoltából - mely túlszárnyalt minden speciális effektet."(Geoff Brown - The Times)

"Ligeti egy hős volt a zeneszerzők között, hiszen hihetetlenül találékonyan és szellemesen alkotott földöntúli új dallamokat, és egymásra épülő ritmusokat. A közönség imádja, amit az is tükröz, hogy a Queen Elisabeth Hall tegnap este megtelt emberekkel."(Ivan Hewett - The Telegraph)

Zeneszerzőnk élete és munkássága előtt tisztelgő koncertsorozat második rendezvényén a London Sinfonietta repertoárjában Ligeti György szerzeményei mellett Steve Reich Sextettje is megtalálható, mely Ligeti amerikai minimalizmushoz fűzűdő vonzódásának állít emléket. "A különc magyar, aki a legnagyobb hírnévre tett szert a huszadik századi avantgarde-ban, múlt nyáron hunyt el, így még abban a stádiumban vagyunk, hogy tiszteletünket tegyük előtte nem pedig hogy újraértékeljük életművét. A London Sinfonietta játékát hallgatva elkerülhetetlenül újraéledt Ligeti egész munkássága."(Andrew Clark - Financial Times)


A Londoni Magyar Kulturális Központ közleménye
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok