2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A magyar kulturális tárca a jövőben is kész tartósan támogatni a nagyszebeni kulturális központ tevékenységét

2007. augusztus 27.
A Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda maroknyi csapata különleges teljesítményt nyújtott az Ars Hungarica címet viselő egyhetes kulturális rendezvénysorozattal, s ha az iroda a jövőben is megfelelő programokkal, elképzelésekkel áll elő, a magyar kulturális tárca továbbra is tartósan támogatni kívánja tevékenységét - mondta a hétvégén Nagyszebenben az MTI-nek Schneider Márta kulturális szakállamtitkár.
A tisztségviselő Kolozsvárról érkezett az Európa kulturális fővárosa címet viselő erdélyi városba, ahol egy héten át a magyar kultúra sokszínűségét bemutató programok várták a helyi lakosokat és a távolabbról érkezetteket.

A HÍD - Szebeni Magyarok Egyesülete, illetve az általa a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatásával létrehozott Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda több mint hétszáz - köztük számos magyarországi - művészt hívott meg, nyolc nap alatt kiállításokat, opera-, színházi- és néptánc-előadásokat, könyvbemutatókat, valamint szimfonikus, dzsessz- és ifjúsági koncerteket kínált az érdeklődőknek. A programsorozatot konferenciák is gazdagították. Összesen több mint nyolcvan magyar kulturális rendezvényt szerveztek, bemutatatták az István, a király című rockoperát is.

Schneider Márta szombaton Serfőző Leventével, a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda igazgatójával és Guttmann Szabolccsal, Nagyszeben főépítészével folytatott megbeszélést. Az államtitkár maga is úgy vélte, hogy az elkövetkező években fenn kellene tartani ezt az élénk kulturális tevékenységet ebben a városban. Jelezte: ha az iroda folyamatosan képes lesz működni, és vezetője megfelelő koncepciót dolgoz ki, a magyar kulturális tárca a jövőben is kész támogatni ezt a tevékenységet.

Az MTI kérdésére Schneider Márta elmondta: Magyarország három és fél millió forinttal járult hozzá e rendezvénysorozat költségeihez, de nem ebben merült ki a magyarországi támogatás. Az Európa kulturális fővárosa cím megszerzése alkalmából tervezett magyar jellegű műsorokat ugyanis két időpont köré tömörítették a szervezők. Így március 14-én Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének nagyszebeni látogatásakor bemutatkozott Pécs városa, akkor színpadra lépett a többi között a Győri Balett és a Pécsi Nemzeti Színház is. Ami tehát a támogatást illeti, a márciusi rendezvényre mindenki hozott magával valamit, mégpedig "nem impresszáriós alapon" - fűzte hozzá az államtitkár.

Elismeréssel beszélt arról, hogy az iroda maroknyi csapatát fiatalok egész serege segítette a rendezvények lebonyolításában. Utalt arra: van már példa arra, hogy a kulturális tárca támogatást nyújt valamilyen önálló civil szervezetnek. Ilyen például a Krakkói Magyar Kulturális Központ, amely teljesen önálló civil szervezetként működik, nem az államigazgatás rendszeréhez tartozik, de szervesen beépült az ottani város életébe. A magyar kultúrának ezek a szervezetek hídfőállást jelentenek - mondta az MTI-nek Schneider Márta.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok