2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Magyar Pavilon nyerte az 52. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále legjobb nemzeti pavilonjának járó Arany Oroszlán díjat

2007. október 17.
A Velencei Biennálék történetében idén először a legjobb nemzeti pavilonnak járó Arany Oroszlán díjat a Magyar Pavilon nyerte el Andreas Fogarasi Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) projektjével, Timár Katalin kurátor rendezésében.

A díjat október 17-én Davide Croff, a Velencei Biennále elnöke és Robert Storr, az 52. Velencei Biennále igazgató főkurátora adta át dr. Petrányi Zsoltnak, a Magyar Pavilon nemzeti biztosának, Timár Katalin kurátornak és Andreas Fogarasinak.

A világ számos jelentős nemzetközi kiállításán nagy sikerrel szereplő Andreas Fogarasi Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) című munkája a populáris kultúra változó színtereivel foglalkozik. A magyar pavilonban a budapesti kultúrházak jelenéről szóló videó-sorozatban bemutatja a művelődési házak, közösségi intézmények kulturális szerepét, túlélési lehetőségeit, folyamatosan változó helyzetét. A kiállításhoz készült katalógus társadalmi, politikai kérdéseket is felvet, mint például a munka és a szabadidő kapcsolatának története, a kultúra fogalmának alakulása, a kulturális önszerveződés problémája.


A Biennálé történetében eddig négy magyar, illetve a magyar pavilonban kiállító művész kapott díjat: Ferenczy Károly (1905, Festészeti Arany Érem), László Fülöp (1907, Festészeti Arany Érem), Aba Novák Vilmos (1940, a Legjobb Külföldi Festőművész Díja) és Joseph Kosuth (1993, a Biennále különdíja). A Magyar Pavilon most nyert először Arany Oroszlán díjat.

A 52. Velencei Biennále Magyar Pavilonjának sajtó- és képanyaga letölthető a Velencei Biennále Magyar Pavilonjának weboldaláról (http://www.biennale07.hu/press_c.html).

A magyar pavilon kiállítása a Nemzeti Kulturális Alap és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával, a Műcsarnok közreműködésével valósult meg.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok